Decizia ÎCCJ privind protestele, criticată. Analist: ”E afectat dreptul la liberă exprimare”

Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2018 20:46
Data publicarii: Luni 15 Octombrie 2018 18:37
Categorie: Justitie

Protestele şi adunările publice desfăşurate lângă instituţii cum ar fi Piaţa Victoriei din Bucureşti trebuie declarate din timp autorităţilor.

Altfel, cei care participă risca să fie amendaţi fără să mai poată obţine anularea sancţiunilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca protestele spontane sau anunţate în spaţiul virtual, organizate apoi în stradă, să fie declarate ilegale dacă nu şi le asumă cineva. Decizia este criticată de unii activişti.

Protestele anti-guvernamentale din Piaţa Victoriei, de exemplu, vor fi considerate de-acum ilegale, dacă nu sunt declarate în prealabil la Primărie şi implicit nu sunt asumate de unul sau mai mulţi organizatori. Care trebuie să îndeplinească mai multe obligaţii, de la asigurarea toateletelor publice, până la gardul de împrejmuire.

"Există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public său privat." (Sursă: ICCJ)

La cererea Curţii de apel Bucureşti, Înalta curte de casaţie a admis un recurs în interesul legii prin care devine obligatorie declararea manifestaţiei în prealabil. Până astăzi, instanţele care judecau contestaţiile protestatarilor amendaţi pentru că au manifestat într-o adunare neautorizată aveau păreri împărţite.

Unii judecători apreciau ca protestele organizate în zonele din imediata vecinătate a instituţiilor publice, cum este Guvernul său Parlamentul, sunt exceptate de la obligaţia de a fi anunţate înainte. Alţii susţineau că excepţiile se referă doar la curţile interioare ale acestor instituţii şi că domeniul public nu poate fi ocupat.

Cristian Pârvulescu, analist: "E afectat implicit şi dreptul la liberă exprimare, protestul fiind o parte a liberei exprimări. Vorbim şi de un seviciu politic pe care Înalta Curte îl face guvernelor, nu doar acestui guvern."

Cristian Dide, protestatar: "E absurdă o asemenea prevedere. şi că e clar că trebuie modificată legea."

Art. 39 - Libertatea întrunirilor: "Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme."

Decizia instanţei supreme care nu ia în calcul şi ideea de protest spontan este aspru criticata mai ales că dreptul de a protesta este garantat de Constituţie. Iar legea 60 din 1991 permite organizarea protestelor cu condiţia să fie declarate în prealabil şi fără să fie nevoie de o autorizare din partea primăriei.

Autorităţile locale pot interzice adunarea dacă se încearcă răsturnarea ordinii sociale, dacă locul de protest este deja ocupat de o altă manifestaţie sau dacă în zona se fac lucrări de utilitate publică.

Liderii unor organizaţii de protestatari susţin că o asemenea decizie ar putea da naştere şi la abuzuri. În prezent, susţin aceştia, mai multe zone consacrate unor proteste de anvergura ar fi alocate altor grupuri care au doar autorizaţie fără a şi protestă în realitate. Or legea interzice ca autorităţile să permită doua proteste în acelaşi timp şi în acelaşi loc.

Odată ce ÎCCJ va publica în Monitorul Oficial această decizie, cei care vor participa la manifestaţii nedeclarate cu cel puţin trei zile înainte riscă să fie amendaţi cu până la 3.000 de lei, iar amenda s-ar putea dubla dacă se va refuza apelul forţelor de ordine de a părăsi zona şi de a pleca acasă.

În plus, cei care au fost deja amendaţi şi au contestat în instanţă procesele verbale de contravenţie, odată cu adoptarea acestui recurs în interesul legii, trebuie să se gândească foarte clar, vor fi nevoiți să plătească aceste amenzi dacă, între timp, nu au avut parte de o decizie definitivă favorabilă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

ÎCCJ: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate
ÎCCJ: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
ultrasi
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”