Nicolicea si Iordache vor modificarea Statutului alesilor. Cei chemati la comisiile de ancheta vor fi obligati sa se prezinte
Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa de modificare a Statutului alesilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului.
Social-democratii mai propun modificarea Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat persoanele chemate la audieri sa fie obligate sa participe la lucrarile comisiei, informeaza News.ro.
Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, „in sensul instituirii unor reguli clare pentru organizarea si functionarea comisiilor de ancheta”. Social-democratii, membrii in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, au depus si un proiect de Hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 din Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in sensul „instituirii unor reguli clare de procedura referitoare la citarea si invitarea persoanelor in fata comisiei de ancheta, care sa cuprinda si masurile ce pot fi propuse in situatia in care aceste persoane refuza nemotivat sa se prezinte in fata comisiei”.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Secretarul Camerei Deputatilor, Ioana Bran, a declarat marti, la finalul sedintei Birourilor Permanente Reunite, ca parlamentarii pot depune pana vineri amendamente la propunerile de modificare a Statutului. „In cadrul Birourilor permanente reunite a fost si o nota cu privire la initiativele legslative de competenta sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, inregistrate la Parlament. Aceasta nota cu initiativele legislative este transmisa catre Comisia de statut. Este vorba despre doua propuneri legislative privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor (...) si un proiect de hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Practic aceste doua propuneri legislative sunt inaintate Comisiei pentru statut, pana vineri exista termen pentru depunerea amendamentelor, dupa care se va intocmi un raport si va ajunge intr-un plen comun”, a afirmat Ioana Bran.
Deputatul PSD a mai spus ca „este vorba despre o modificare a unui articol din Regulamentul comun privind comisiile de ancheta, si anume initiatorii propun ca sa fie posibila o comisie de ancheta chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel”. De asemenea, intrebata daca initiatorii mai propun ca persoanele invitate la audieri sa fie obligate sa dea curs invitatiei, secretarul Camerei Deputatilor a spus ca „este o propunere legislativa in acest sens”. Proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei de ancheta cu privire la alegerile prezidentiale din 2009 a fost retrimissaptamana trecuta la Comisiile juridice pentru a clarifica care sunt obiectivele acesteia, in conditiile in care Parchetul a deschisa o ancheta in acest sens.
Iordache: Parlamentul nu va face ancheta penala; e normal ca magistratii sa fie obligati sa se prezinte la comisia de ancheta
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marti, referitor la modificarile pe care le propune la Statutul deputatilor si senatorilor privind comisia de ancheta, ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare. „Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite. Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala (...). Nu va face ancheta penala Parlamentul”, a afirmat Florin Iordache.
Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: „Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul, fara indoiala sunt invitate”.
La remarca presei ca, in prezent, magistratii pot refuza o invitatie, Florin Iordache a afirmat ca „tocmai de aceea” modifica Statutul deputatilor si senatorilor in privinta comisiilor de ancheta.
Sursa: news.ro, News.ro
Etichete: PSD, ancheta, Parchet, regulament, deputati, florin iordache, comisie, eugen nicolicea,
Dată publicare:
02-05-2017 16:03