Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a fost audiat la Parchetul instantei supreme, in dosarul OUG 13
Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a fost audiat, vineri, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor, in dosarul OUG 13, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.
Audierea fostului ministru a avut loc la mai bine de o saptamana de la prezentarea evaluarii activitatii procurorului general si a procurorului-sef al DNA de catre actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.
Evaluarea a fost realizata in urma deciziei Curtii Constitutionale, care a admis ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.
Florin Iordache a fost prezent, vineri, la sediul Parchetului instantei supreme, pentru a fi audiat de procurori in dosarul OUG 13, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare, care au precizat ca fostul ministru al Justitiei a dat declaratii in calitate de martor.
Audierea lui Iordache a avut loc la noua zile dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat evaluarile procurorului general, Augustin Lazar, si procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca in cazul anchetei asupra OUG 13 a existat un conflict de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern.
Dupa finalizarea raportului privind activitatea celor doi procurori sefi, Tudorel Toader a anuntat ca nu este oportuna revocarea procurorului general, Augustin Lazar, si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.
Dosarul OUG 13, deschis initial la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a fost trimis, in 27 februarie, Ministerului Public, pentru a face cercetari legate de cinci infractiuni, respectiv favorizarea faptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau presedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri si fals intelectual.
DNA a inceput o ancheta cu privire la modul de elaborarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”.
In dosar au fost audiati la DNA, tot in calitate de martori, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, in 21 februarie, si ministrul de Interne, Carmen Dan, in 20 februarie.
De asemenea, in aceeasi cauza au dat declaratii secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu.
Si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au dat declaratii in calitate de martor in acest dosar, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare.
In denuntul de la DNA, membrii asociatiei ”Initiativa Romania” ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.
Mihai Politeanu a fost audiat in 1 februarie la DNA, el sustinand atunci ca le-a spus procurorilor si ca vrea sa completeze denuntul, solicitand sa fie facute cercetari si in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, avand in vedere atat adoptarea "conspirativa” a OUG de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice” privind o intalnire in care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.
El a precizat ca in denuntul care il vizeaza pe Dragnea a avut in vedere atat evenimentele din noaptea de 31 ianuarie, cand Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite”.
In opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani”.