Nicolicea: Nu se poate legifera o ordonanta abrogata; in legea de aprobare a OUG 14 sa scrie ca OUG 13 si-a incetat efectele

Ultimul update: Sambata 18 Februarie 2017 07:14
Data publicarii: Miercuri 15 Februarie 2017 14:45
Categorie: Politic
Florin Iordache, Eugen Nicolicea - AGERPRES

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, a declarat ca membrii comisiei vor adopta, saptamana viitoare, OUG 14, cu o propunere.

Astfel, in corpul legii se va specifica faptul ca ordonantei de urgenta 13 i-au incetat efectele la data la care a fost abrogata.

„Ne-a sosit instiintarea, nu avem la Comisie deocamdata, nu ni s-a repartizat sau nu a ajuns OUG 14. Profitand de aceasta discutie, personal le-am pus la dispozitie colegilor toata documentatia in asa fel incat sa se poata lua urmatoarele masuri la urmatoarea sedinta si acesta a fost consensul.

Consensul este OUG 14 sa fie aprobata si clarificata situatia ordonantei 13, in sensul ca i-au incetat toate efectele juridice de la data la care ordonanta 14 a intrat in vigoare. Adica OUG 13 a fost abrogata la data respectiva”, a afirmat Eugen Nicolice, potrivit News.ro.

Potrivit presedintelui Comisiei Juridice, „consensul este pentru aceasta solutie”.

”Ramane ca pana luni, cand vom avea aceasta sedinta, colegii sa vina cu propuneri care sa nu mai poata sa fie contestate de catre nimeni”, a adaugat el.

Voi solicita Biroului Permanent ca luni sa lucram in paralel cu plenul, in asa fel incat plenul sa se poata pronunta luni sau marti pe ordonanta 14, sa o aprobe”, a completat deputatul PSD.

Eugen Nicolicea a mai spus ca el a propus ca in corpul legii de adoptare a OUG 14 sa fie specificat faptul ca OUG 13 si-a incetat efectele la data la care a fost abrogata.

Ordonanta 13 nu a venit. Eu am avut o propunere ca in corpul legii de aprobare a ordonantei 14 sa faca specificatia ca ordonantei 13 i-au incetat efectele la data la care a fost abrogata de ordonanta 14 si, prin urmare, procedura legislativa inceteaza”, a afirmat social-democratul.

Chestionat daca este nevoie de o lege de aprobare sau de respingere a ordonantei 13, Eugen Nicolicea a spus:

„Conform unei decizii a Curtii Constitutionale, opinia exprimata de domnul profesor Vida, opinia exprimata de domnul profesor Muraru si de doamna Elena Simina Tanasescu, Parlamentul poate sa legifereze orice, dar nu poate legifera in neant, nu poate legifera o ordonanta care este abrogata”.

De asemenea, intrebat de ce a fost data presa afara de la Comisia Juridica, deputatul a explicat ca membrii Comisie trebuiau sa discute niste chestiune organizatorice interne.

„Am avut probleme organizatorice interne si la aceste probleme organizatorice interne nu vrem sa facem declaratii la presa, ci vrem sa rezolvam niste probleme. Nu v-am dat afara, ci doar v-am spus ca sedinta s-a incheiat si urmau o chestiune de probleme in afara sedintei”, a conchis Eugen Nicolicea.

Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa prevede, la alineatul (3) al articolului 64, se prevede ca ”abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv”.

”Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior sa se repuna in vigoare actul normativ initial. Fac exceptie prevederile din ordonantele Guvernului care au prevazut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de catre Parlament”, mai prevede legea.

Florin Iordache, Eugen Nicolicea - AGERPRES Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Seful DIICOT:
Seful DIICOT: "Nu este dezincriminat abuzul in serviciu in acest moment"
Primul ministru din guvernul Grindeanu audiat la DNA in dosarul OUG 13. Acuzatiile aduse premierului de un ONG
Primul ministru din guvernul Grindeanu audiat la DNA in dosarul OUG 13. Acuzatiile aduse premierului de un ONG
Presa a fost data afara de Eugen Nicolicea de la sedinta Comisiei juridice. Surse: E o discutie preliminara pe OUG 13 si 14
Presa a fost data afara de Eugen Nicolicea de la sedinta Comisiei juridice. Surse: E o discutie preliminara pe OUG 13 si 14
VIDEO PROTVPLUS.RO
Orban
Orban, despre Laufer și Olguța: ”Nu poți să pui doi habarniști. Laufer e bun de fotomodel”
PNL şi USR au sesizat CCR cu Legea privind declasificarea unor documente
Paul Stănescu: Avem creștere economică. Cu toate acestea, PSD scade în sondaje
Nicolicea: PSD analizează posibilitatea sesizării CCR, după decizia lui Iohannis privind remanierea
Surse: Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Transporturi
Noii membri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul de învestitură la Cotroceni
Premierul Viorica Dancila si vicepremierul Paul Stanescu
Paul Stănescu rămâne, deocamdată, ministru al Dezvoltării. Iohannis nu a semnat decretul de revocare
Olguța Vasilescu a rămas în afara Guvernului. Iohannis refuză numirea ei la Ministerul Transporturilor
Comisia juridică din Senat a stabilit data audierii lui Tăriceanu, acuzat de luare de mită
Ludovic Orban: "Papagalul zilei este Fifor. Dragnea e ca la vânătoare”
Viorica Dăncilă: "Domnul Tudorel Toader, în urma evaluării, are o activitate bună"
Dragnea, despre gestul lui Iordache: Nu mi-a plăcut. Cred că s-a inspirat din ce a spus Iohannis