Neînțelegeri în coaliția de la guvernare, din cauza ordonanțelor privind Codurile penale
Au apărut alte neînțelegeri în Coaliția de la guvernare, din cauza ordonanțelor privind Codurile penale. Executivul a anunțat că le va adopta fără să-i fi consultat și pe partenerii de la ALDE.
Iritat, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu a discutat nimeni cu el. Asta în condițiile în care unii juriști susțin că ar fi neconstituțional ca Executivul să adopte ordonanțe pentru legi aflate în dezbaterea avansată a Parlamentului.
Călin Popescu Tăriceanu n-a părut deloc fericit atunci când jurnaliștii l-au întrebat ce părere are despre decizia Guvernului de a adopta prin ordonanță de urgență modificările la codurile penale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: "Nu am văzut ordonanța, nu am discutat în coaliție și nici cu ministrul Justiție ca să pot face comentariu".
Social-democrații au anunțat că toate articolele declarate deja constituționale din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală vor fi incluse în două texte de ordonanțe de urgență pe care și le va asumă Guvernul, după ce acestea vor fi analizate și de Ministerul Justiției.
Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD: "Pentru aceste articole declarate constituționale de curte, s-a împlinit procedura. Au trecut prin cele două Camere, curtea s-a pronunțat, deci procedura este îndeplinită".
Unii judecători susțin însă că măsura ar încălca principiul separației puterilor în stat și ar fi neconstituțională. Aceștia au invocat o decizie din 2010 a Curții Constituționale, când Executivul și-a angajat răspunderea pe o lege a educației, iar magistrații susțineau atunci că Guvernul nu poate supralegifera un text aflat deja în dezbatere Parlamentului.
CCR: ”Se arată că, prin acest demers, Guvernul a sfidat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare, consacrat de art.61 alin.(1) din Constituţie, şi a încălcat principiul separaţiei puterilor consacrat de art.1 alin.(4) din Constituţie, creând un precedent foarte periculos prin care se poate generaliza o practică de ocolire a dezbaterilor parlamentare.”
Cristian Dănileț, judecător: "Guvernul nu poate de OUG pentru că ar însemna că Guvernul înlocuiește Parlamentul, ori principiul separației puterilor în stat interzice ca o putere să înlocuiască o altă putere".
În acest context, tot mai mulți social-democrați vorbesc și despre adoptarea unei ordonanțe privind amnistia și grațierea. Potrivit unor surse, ministrul Tudorel Toader și premierul se opun ideii
O decizie privind cele două texte se va lua într-o ședință a liderilor PSD, programată sâmbătă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, coalitie, Călin Popescu Tăriceanu, cod penal, oug, alde,
Dată publicare:
11-12-2018 18:20