Judecătorul Cristi Danileț explică de ce nu se poate da OUG doar pe articolele constituționale din Coduri


Ultimul update: Marti 11 Decembrie 2018 11:54
Data publicarii: Marti 11 Decembrie 2018 11:45
Categorie: Stiri Justitie
Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Dănileț susține că Guvernul nu poate da o ordonanță de urgență doar pe articolele declarate constituționale din Codurile penale, așa cum a anunțațt, luni, premierul Viorica Dăncilă.

 

În opinia lui Dănileț, o decizie din 2010 a Curții Constituționale ar interzice OUG pe o lege aflată în stadiu final în Parlament.

De asemenea, judecătorul spune că dacă Guvernul ar da o Ordonanță de Urgență, aceasta ar trebui supusă aprobării în Parlament, adică să se discute din nou chestiunile deja discutate în Parlament.

După aceea, se va putea ajunge din nou la Curtea Constituțională. ”Or, e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură”, mai spune Dănileț.

Luni, liderii social-democraţi reuniţi la Bucureşti au decis în unanimitate ca Executivul să adopte prin ordonanţe de urgenţă toate articolele din Codul Penal şi de Procedura Penală pe care judecătorii CCR le-au declarat constituţionale.

În aceeaşi şedinţă, deputatul Mircea Drăghici ar fi cerut, potrivit unor surse, ca şi amnistia şi graţierea să fie adoptate prin ordonanţe de urgenţă cât mai curând.

Cei din USR afirmă că printre articolele considerate constituţionale de CCR sunt reducerea termenelor de prescripţie şi redefinirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă și, în felul acesta, se urmărește ”scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale”.

Mesajul integral al judecătorului Cristi Dănileț:

”De ce nu se poate da „OUG pe ce este constituțional” dintr-o lege:

- proiectul de lege privind modificarea codurilor penale a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului; deci, procedura legislativă e finalizată;

- la controlul de constituționalitate s-au găsit niște nereguli care trebuie corectate tot de Parlament; așadar, procedura legislativă se reia, dar numai cu privire la aceste chestiuni care, din nou, vor putea fi verificate de CCR;

- când o lege este în fază finală la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010 www.ccr.ro/files/products/D1431_10.pdf, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat și cel al cooperării loiale între puteri;

- dacă Guvernul ar da o OUG, ea ar trebui supusă aprobării în Parlament, adică din nou să se discute chestiunile deja discutate în Parlament; după care se va putea ajunge din nou la CCR; or, e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură;

- OUG presupune „urgența”, generată de o „situație excepțională”. Or, zilele acestea nu s-a întâmplat nimic în România care să justifice o OUG: e aceeași stare juridică, socială și politică prezentă și în timpul aprobării proiectelor, și în timpul discutării în CCR, și ieri, și astăzi.

PS. Să nu uităm că redactarea acestor coduri a costat statul român milioane de euro, plătiți din împrumut de la Banca Mondială; că ele au fost redactate de o comisie de specialiști alcătuită din profesori și practicieni; că apoi au trecut prin Parlament unde au suferit multiple modificări necesare, cel puțin teroretic, pentru îmbunătățirea proiectelor. Și, în nici cinci ani de la intrarea lor în vigoare deja le modificăm în mod substanțial?! Evident, ceva nu e cușer!” - a scris pe Facebook, Cristi Dănileț.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO