Moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, citită în plenul Parlamentului. Scandal în ședinţa celor două Camere

×
Codul embed a fost copiat

Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului.

UPDATE ora 17.50. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, a anunţat, joi, că va depune plângere penală împotriva parlamentarilor USR şi AUR şi solicită demisia preşedintei Senatului, Anca Dragu, pe motiv că ar fi comis un "abuz constituţional" prin înlăturarea sa de la conducerea şedinţei plenului Parlamentului.

"Voi depune plângere penală pentru huliganism şi distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliţia toxică USR-AUR, care în timpul şedinţei plenului reunit, m-au blocat prin forţă, huliganism, injurii şi agresiune fizică să îmi exercit mandatul constituţional!", a scris Roman pe Facebook.

El susţine că era rândul său să conducă şedinţa, având în vedere că i-au fost delegate atribuţiile de preşedinte de către Ludovic Orban.

"Conform regulamentului, şedinţele plenului reunit sunt conduse alternativ, de preşedinţii Camerei Deputaţilor sau al Senatului, iar de azi de la ora 16,00, conform deciziei publicate in Monitorul Oficial, mi-au fost încredinţare atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor! Ultimele două şedinţe de plen reunit au fost conduse de preşedinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul CD, motiv pentru care mi-a şi fost înmânat desfăşurătorul de şedinţă! Solicit demisia preşedintei Senatului pentru că a încurajat actele de huliganism! Şi pentru că a comis un nou abuz constituţional! Noua alianţă toxică USR -AUR a demonstrat azi imaginea unei Românii care ar putea fi condusă de politicieni iresponsabili!", a mai scris Roman.

Citește și
Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte
Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE ora 17.30. Liderul AUR George Simion a declarat, joi, după scandalul din Parlament, de la citirea moţiunii de cenzură USR PLUS - AUR, că vicepreşedintele Florin Roman "ocupa un scaun care nu i se cuvenea" şi că reprezentanţii formaţiunii îi vor face plângere penală pentru uzurpare de calităţi oficiale. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) a anunţat, joi, după şedinţa plenului Parlamentului în care a fost îndepărtat cu scandal de la tribună, că va depune plângere penală "pentru huliganism şi distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliţia toxică USR-AUR". El a adăugat că solicită demisia preşedintelui Senatului, Anca Dragu, "pentru ca a încurajat actele de huliganism".

UPDATE ora 17.00. Ședința de plen comun s-a terminat.

UPDATE ora 16.40. Plenul comun a votat o hotărâre prin care se înființează o comisie de anchetă privind prețul energiei. La propunerea liderilor de grup s-a decis ca șeful ANRE să nu fie chemat în fața plenului ci în fața comisiei de anchetă.

UPDATE ora 16.30. Ședința continuă cu alte puncte aflate pe ordinea de zi. George Simion (AUR) propune ca șeful ANRE să fie convocat în fața plenului reunit al Parlamentului pentru a da explicații despre creșterea prețului la energie.

UPDATE ora 16.25. Propunerea USR-PLUS de a se stabili calendarul moțiunii de cenzură a fost respinsă cu 117 voturi pentru și 217 voturi împotrivă.

UPDATE ora 16.20. Vicepreședintele Florin Roman a fost evacuat de la prezidiu de parlamentarii AUR. Președintele Senatului, Anca Dragu, a preluat conducerea ședinței de plen.

Roman s-a ținut cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el, în încercarea de a conduce ședința plenului reunit.

UPDATE ora 16.15. Şedinţa celor două camere ale Parlamentului în care urmează să fie citită moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început, fiind anunţată prezenţa a 269 de parlamentari. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună. Şedinţa de plen este condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv şedinţa, întrucât preşedinte de şedinţă ar trebui să fie unul dintre preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor.

Liderii USR-PLUS, aliați, mai nou, cu cei de la AUR, încearcă să își impună voința și să voteze moțiunea săptămâna viitoare. Liberalii, însă, susținuți de PSD, vor însă ca votul să fie amânat cât mai mult, de preferat după congresul partidului. De aici s-a iscat un scandal în care unii parlamentarii încercau să-l îndepărteze de la pupitru pe liberalul care a condus ședința.

Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a declarat că Roman nu avea niciun drept să conducă şedinţa dacă Anca Dragu e la pupitru.

La presiunile parlamentarilor AUR, Roman nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind îndepărtat. Liderul AUR, George Simion, l-a acuzat de uzurpare de calităţi oficiale, iar parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule!".

Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a numit huligani pe parlamentarii AUR care au intervenit determinând cu scandal plecarea lui Florin Roman de la Tribună.

Şedinţa este condusă de Anca Dragu.

Știrea inițială:

La propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moţiunea.

Decizia a putut fi luată, întrucât, spre deosbire de precedentele patru şedinţe pe tema moţiunii, a existat cvorum.

În cursul şedinţei, UDMR A susţinut ca moţiunea să fie dzabătută după decizia Curţii Constituţionale cu privire la conflictul juridic Guvern -Parlament pe tema moţiunii, propunere adoptată şi cu voturle PSD şi PNL.

Nu poate fi estimată o dată în care va avea votul asupra moţiunii, dat fiind că CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior.

Desfășurarea evenimentelor de joi, LIVE TEXT:

UPDATE 15:00 Ludovic Orban i-a delegat vicepreşedintelui Florin Roman atribuţiile de preşedinte al Camerei, pentru şedinţa de joi a plenului reunit destinată prezentării moţiunii de cenzură USR PLUS - AUR

”În data de 9 septembrie 2021, între orele 16,00—24,00, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de domnul deputat Florin Claudiu Roman, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 14:40 Cîţu: Dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului

Premierul Florin Cîţu a declarat că, dacă decizia Curţii Constituţionale va da dreptate Guvernului, va cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a preşedintelui Senatului.

"Ieri am sesizat CCR. Dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului", a declarat, joi, în briefingul de după şedinţa de Guvern, Florin Cîţu.

El a susţinut că, în cazul în care va avea câştig de cauză la CCR, cei doi demnitari trebuie să plece din funcţii.

"Cred că am văzut alianţa în care era şi USR când a fost decizia pentru Avocatul Poporului, toată lumea a spus atunci aşteptăm decizia CCR, atunci era şi USR şi era de acord. (...) Să aflăm decizia şi procedura merge mai departe. Nu văd aici nicio problemă. Dacă CCR ne dă nouă dreptate preşedintele Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să plece", a afirmat Cîţu.

Întrebat dacă va participa la citirea moţiunii în plen, el a replicat: "Nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi preşedinţi".

UPDATE 13:00 Ciolacu: E normal să aşteptăm răspunsul CCR

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că "este normal" ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale.

"PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a susţinut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. "Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD", a declarat el.

UPDATE 12:20 Moşteanu: PNL şi PSD au decis că semnăturile de pe moţiune sunt bune doar după congresul PNL

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a criticat decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, conform căreia votul pe moţiunea de cenzură va fi exprimat abia după decizia CCR, chiar dacă textul va fi citit joi în plen.

"Au acceptat că este o moţiune validă, valabilă - fiind de acord cu citirea acestei moţiuni - şi apoi, imediat, au călcat în picioare Constituţia şi au amânat dezbaterea şi votul pe o dată ulterioară deciziei Curţii Constituţionale. Nu este nimic anticonstituţional şi ei ştiu foarte bine asta, fiind de acord cu citirea moţiunii de astăzi. Practic, astăzi au decis cei de la PNL şi PSD că semnăturile acelea nu sunt bune înainte de congresul PNL, dar sunt bune după congresul PNL. Aşa trebuie citită decizia de astăzi. În continuare, Marcel Ciolacu îi ţine spatele lui Cîţu şi îl ţine pe perfuzii politice, dacă pot să spun aşa, la Palatul Victoria", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Moşteanu, care este şi lider de grup al deputaţilor USR PLUS, a apreciat că amânarea dezbaterii şi a votului la moţiunea de cenzură constituie un "abuz fără precedent". În opinia sa, plenul reunit care urmează să aibă loc joi, la ora 16,00, este unul "formal".

"După convocarea celor doi preşedinţi, care au acţionat în spiritul Constituţiei şi au luat act de această moţiune şi au făcut convocarea pentru citire, demarând astfel un parcurs constituţional al moţiunii, astăzi, Birourile permanente reunite au spus că 'da, este în regulă să citim moţiunea, dar nu este în regulă să o supunem la vot'. (...) Matematic, în momentul acesta, PNL şi PSD au o majoritate. Asta s-a văzut şi în BPR: au votat împreună pentru siluirea Constituţiei. Este un abuz fără precedent. Nişte parlamentari au călcat astăzi în picioare Constituţia pentru a-l ţine pe Cîţu în picioare la Palatul Victoria până la congresul din 25", a adăugat reprezentantul USR PLUS.

UPDATE 12:05 Ludovic Orban: Îmi voi delega atribuţiile pentru şedinţa plenului reunit al Parlamentului
 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că îşi va delega atribuţiile pentru şedinţa plenului reunit de joi după-amiază, în care se va citi moţiunea de cenzură a USR PLUS şi AUR.

"Da, îmi voi delega atribuţiile, încă n-am hotărât cui. Din păcate, am avut un calendar foarte strâns, mai am în plan prezentarea moţiunii mele (de candidat la şefia PNL - n. r.) în 20 de judeţe şi din cauza asta o să deleg atribuţiile. Încă nu am hotărât cui deleg atribuţiile. O să dau cu banul, aproape că nici nu mai contează cui deleg atribuţiile", a declarat Orban, la Parlament.

El a adăugat că "este trist" pentru colegii săi "înfierbântaţi că hotărăsc una, ba chiar şi ameninţă parlamentarii că vor fi sancţionaţi dacă se prezintă la şedinţa de plen, iar astăzi s-au sucit cu 180 de grade".

"E ceva de noaptea minţii! Sunt fericit că nu am participat la aceste întâlniri ale unor colegi de-ai mei şi că nu am girat (...) asemenea chestii care sunt absolut neserioase şi care îi discreditează în faţa opiniei publice. (...) Deciziile pe care le luăm în PNL trebuie să fie conforme Constituţiei", a afirmat Ludovic Orban

PNL vrea verificarea legalității semnăturilor

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

În acelaşi timp, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat pentru Agerpres liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor participa la şedinţa de plen reunit în care ar urma să se citească moţiunea de cenzură, însă cel mai probabil nu vor fi prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite în care se stabileşte ordinea de zi a şedinţei de plen comun, a precizat pentru Agerpres liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.

Moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Secretarii de stat ai USR PLUS au fost eliberați din funcție. Anunțul premierului
Secretarii de stat ai USR PLUS au fost eliberați din funcție. Anunțul premierului

Premierul Florin Cîţu a anunţat că secretarii de stat ai USR PLUS au fost destituiţi miercuri seară.

Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte
Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte

Lăsat de USR PLUS cu cinci scaune goale la masa guvernului, premierul a desemnat înlocuitori, pentru următoarele 45 de zile.

Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului
Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului

Guvernul este pus la adăpost, prin tergiversări la limita regulamentului. Pentru a patra oară la rând, conducerea Parlamentului a încercat, fără succes, să voteze calendarul moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și de AUR.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.