Monica Macovei: Presedintele Klaus Iohannis a picat testul numirii procurorului-sef al DIICOT
Europarlamentarul Monica Macovei afirma ca, in opinia sa, presedintele Klaus Iohannis nu a trecut testul numirii procurorului-sef la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
"A trecut domnul Iohannis testul numirii procurorului sef DIICOT? Eu cred ca nu", arata Macovei, intr-o declaratie de presa citata de Agerpres, in care aminteste ca, in raportul MCV din ianuarie 2015, Comisia Europeana a spus ca numirea unui nou procuror-sef al DIICOT va fi "un test important".
Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, afirma ca alegerea unui sef la DIICOT, ca la orice alta institutie judiciara, este legata de "merit, competenta si transparenta".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Interviul de la CSM nu a clarificat aspecte din activitatea procurorului Horodniceanu la sefia DIICOT Iasi, cum ar fi, de pilda, existenta unui sistem paralel de 'urmarire', pus la cale de primarul PSD Nichita, asa cum au descoperit procurorii DNA. Sau de ce nu a fost anihilat in atatia ani clanul interlop al Cordunenilor", arata Macovei.
Aceasta apreciaza prestatia lui Horodniceanu la interviul de la CSM ca fiind "mediocra, asa cum a relatat si presa" si subliniaza ca ministrul Justitiei nu a oferit niciun motiv pentru care a fost ales Daniel Horodniceanu si nu alt procuror care s-a inscris la selectie.
"Presedintele Iohannis nu pare deranjat de aceasta lipsa de transparenta, desi istoricul numirii pe functie la sefia DIICOT ar fi trebuit sa ii ridice semne de intrebare. Alina Bica a fost propusa de Victor Ponta fara o procedura de selectie transparenta. Nici domnul Iohannis nu a spus de ce l-a numit pe procurorul Horodniceanu. CSM da un aviz consultativ, nu obligatoriu", mai sustine Monica Macovei.
In incheiere, europarlamentarul aminteste ca prima recomandare a Comisiei Europene in raportul MCV din ianuarie 2015 este ca Romania "sa se asigure ca procedura de numire a noului procuror sef al DIICOT este transparenta si bazata pe merit". "Un "test important" care a fost picat atat din lipsa de transparenta, cat si din lipsa unor rezultate notabile ale procurorului Horodniceanu, care a condus timp de 6 ani DIICOT Iasi", conchide Macovei.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe o perioada de trei ani, a anuntat Administratia Prezidentiala. Horodniceanu a fost propus pentru aceasta functie, pe 9 aprilie, de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.