Klaus Iohannis a semnat numirea lui Daniel Horodniceanu in fruntea DIICOT. Cine este urmasul Alinei Bica
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe o perioada de trei ani.
Daniel-Constantin Horodniceanu a fost propus pentru aceasta functie, pe 9 aprilie, de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Pe 4 mai, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv numirii procurorului Daniel Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al DIICOT, potrivit Agerpres.
Ulterior, seful statului a solicitat CSM, spre consultare, stenograma sedintei in care Daniel-Constantin Horodniceanu a fost intervievat si documentele avute in vedere la adoptarea hotararii prin care a fost avizata aceasta propunere. Pe 13 mai, seful statului a anuntat ca a primit documentele cerute CSM si ca este multumit de acestea, aratand ca va lua o decizie cu privire la Horodniceanu saptamana aceasta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul-sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Cine este noul sef DIICOT, Daniel Horodniceanu
Daniel Constantin Horodniceanu s-a nascut la 26 mai 1974. In 1996 a absolvit cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii ''Mihai Kogalniceanu'' din Iasi, ca sef de promotie. Din 1997, este licentiat in drept al Universitatii ''L. Blaga'' din Sibiu.
A ocupat functiile de: consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Iasi (august-decembrie 1998); procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Falticeni (ianuarie 1999-mai 2000); procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani (iunie 2000 - iunie 2002); procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi (iunie 2002 - octombrie 2005); procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Iasi (noiembrie 2005 - iunie 2006); procuror-sef al Biroului Teritorial Iasi din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (iunie 2006 - iunie 2009); procuror in cadrul Serviciului Teritorial Iasi in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (iunie 2009 -iunie 2012).
In iunie 2012, a devenit procuror-sef in cadrul Serviciului Teritorial Iasi in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In octombrie 2005, a fost numit de CSM ca formator de auditori de justitie in cadrul Institutului National al Magistraturii. In noiembrie 2007, a devenit formator in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului al Institutului National al Magistraturii. In perioada 15-19 aprilie 2008, a participat la conferinta anuala organizata de Universitatea Stanford din California sub egida ''Forum of Contemporary Europe'', cu lucrarea ''Traficul de femei in Europa postcomunista''.
Din septembrie 2014, este formator in vederea realizarii proiectului ''Consolidarea capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale'', in cadrul Norway Grants - Programme RO 24 Strenghtening Judicial Capacity and Cooperation. A publicat lucrarile: ''Ghid de audiere a copilului in procedurile judiciare'', carte tiparita in 1.000 de exemplare cu sprijinul Reprezentantei UNICEF in Romania, sub coordonarea prof. dr. Mona Pivniceru si conf. dr. Catalin Luca; ''The importance of compensation in traficking woman issue'' in anuarul de lucrari pe anul 2009 al Forum of Contemporary Europe la Universitatea Stanford din statul California; ''Asistenta victimelor - capitolul Protectia victimelor.
Analiza legislativa'', lucrare publicata in 1.500 de exemplare sub egida Comisiei Europene in cadrul Programului de vecinatate Romania - Republica Moldova. A obtinut calificativul ''foarte bine'' in toti anii de activitate in Ministerul Public. Vorbeste fluent limbile engleza si franceza. Este casatorit si are trei copii.