Sah la CSM! Procurorii-sefi vor fi numiti in continuare de Basescu
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca modificarile la Legea CSM, privind numirile in functii ale procurorilor-sefi, sunt neconstitutionale.
Magistratii au declarat neconstitutionala legea adoptata de Senat, prin care numirea in functii de conducere a procurorilor era facuta de CSM, la propunerea ministrului Justitiei. Potrivit unor surse din interiorul Curtii, la baza deciziei sta faptul ca textul legii dezbatute in Camera Deputatilor nu este acelasi cu cel discutat in Senat. S-a considerat astfel ca actul normativ nu a trecut prin filtrul celor doua camere, asa cum prevede Constitutia.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie?
Senatul a aprobat modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii sefi ai DNA, DIICOT si PICCJ, precum si adjunctii lor, nu mai sunt numiti de presedintele tarii, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM. Propunerea de modificare a Legii 303/2004, privind Statutul magistratilor, a fost initiata de senatorul PC Rodica Stanoiu si deputatul PSD Florin Iordache si completata in Comisia juridica a Senatului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anterior, Legea 303/2004 prevedea ca numirile acestor procurori se dispuneau de catre presedintele României, la propunerea Ministerului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Este a doua oara in decursul aceste saptamani cand CC se contrazice cu CSM. Anterior, CC critica declaratiile presedintelui CSM, Lidia Barbulescu, referitoare la neconstitutionalitatea completarii si publicarii declaratiilor de avere, sustinand ca nu a primit pana acum o sesizare in acest sens si ca nu s-a pronuntat pe acest subiect.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, Parchet, curtea constitutionala, diicot, CSM, neconstitutionalitate,
Dată publicare:
08-10-2008 00:00