Sefa CSM, pusa la zid de Basescu si Curtea Constitutionala
Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a fost criticata dur de Traian Basescu, dupa ce a declarat ca legea prin care demnitarii sunt obligati sa isi declare public averile ar trebui modificata pentru ca hotii sa nu le dea tarcoale.
Presedintele CSM i-a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei ca un articol din Legea nr. 115 din 1996, privind declararea si controlul averilor, a fost deja declarat neconstitutional inca din 16 aprilie 2008.
Barbulescu a declarat ca a sesizat Avocatul Poporului la cererea unui magistrat care a constatat ca exista doua prevederi legale contradictorii. Prima este Legea Agentiei Nationale pentru Integritate care prevede completarea si publicarea declaratiilor de avere pe site-urile institutiilor publice. Cea de-a doua este decizia Curtii Constitutionalecare prevede ca declaratiile de avere nu sunt publice si ca nu trebuie nici macar completate.
Precizarile CSM
"Declaratiile de avere sunt si vor ramane publice. CSM nu contesta continutul lor, ci doar caracterul public al datelor personale. Plenul a solicitat Avocatului Poporului sa constate ca, pe aceeasi problema, s-a mai pronuntat o data printr-o decizie de neconstitutionalitate", a declarat purtatorul de cuvant al CSM. Potrivit aceleasi institutii, datele personale se refera la adresele magistratilor care trebuie completate in declaratiile de avere si de interese.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pozitia ANI
Peste 80% dintre cazurile instrumentate de ANI au ca sursa sesizarile din presa. De aceea, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, este de parere ca luarea unei astfel de masuri va ingreuna simtitor munca agentiei. "Noi estimam ca la nivel national circa 300.000 de functionari publici, magistrati si demnitari trebuie sa-si declare averile. Aceste declaratii vor ramane in gestiunea ANI, insa faptul ca nu vor mai fi publicate pe site-urile de Internet ale institutiilor va afecta grav intregul proces de transparenta din sectorul public" a declarat Georgescu.
In replica, presedintele Basescu a declarat ca, in pofida lipsei de progrese consistente inregistrate de Consiliul Superior al Magistraturii, in mandatul Lidie Barbulescu, CSM este interesat mai degraba sa blocheza activitatea ANI decat sa puna in aplicare recomandarile Comisiei Europene.
Pozitia Curtii Constitutionale
Curtea Constitutionala a anuntat, prin intermdiul unui comunicat, ca declaratiile Lidiei Barbulescu se refera la o solicitare inexistenta. CCR critica declaratiile presedintelui CSM, Lidia Barbulescu, referitoare la neconstitutionalitatea completarii si publicarii declaratiilor de avere, sustinand ca nu a primit pana acum o sesizare in acest sens si ca nu s-a pronuntat pe acest subiect.
“Mai mult, pozitiile exprimate nu fac decat sa induca o serioasa confuzie in randul opiniei publice cu privire la insusi continutul unei decizii a Curtii Constitutionale, care se refera la texte de lege nepromulgate, extinzandu-le insa asupra unor dispozitii legale aflate in vigoare si necenzurate de catre Curtea Constitutionala", se precizeaza in comunicatul CCR.
Avocatul Poporului nu a facut deocamdata niciun fel de declaratii.
Sursa: Pro TV
Etichete: avere, curtea constitutionala, declaratii, ani, CSM, demnitari,
Dată publicare:
06-10-2008 00:00