Ministrul propus al Justitiei, Florin Iordache: "Voi propune o revedere a Codului Penal si a celui de Procedura Penala"
Florin Iordache, propus pentru functia de ministru al Justitiei, a declarat, miercuri, ca va propune premierului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal (Cp) si a Codului de procedura penala (Cpp).
"Pornind de la faptul ca pentru a avea o Justitie buna avem, in primul rand, nevoie de legi bune, voi cauta sa readuc in actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului, si anume principiul securitati juridice, aruncat la colt in ultimul deceniu printr-o inflatie legislativa galopanta, prin acte normative contradictorii, incomplete si mai ales lipsite de predictibilitate.
In acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal si a Codului de procedura penala, prin implicarea mediului academic, a asociatilor profesionale si a CSM", a afirmat Florin Iordache, conform Agerpres.
El a invocat in acest sens peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale care vizeaza Cp si Cpp, adaugand ca acestea pot fi puse in concordanta in Comisia juridica din Parlament.
In activitatea de administrare a Justitiei, Florin Iordache a spus ca va incerca sa regandeasca viziunea cu privire la redistribuirea bugetului justitiei pentru "a reduce risipa si pentru a limita unele excese", pentru a relua programul de construire si de reabilitare a unor sedii, pentru imbunatatirea intregului sistem informativ si pentru reabilitarea locurilor de recuperare.
"Voi cauta ca un text din Constitutie, fie ignorat complet de unii ministri ai Justitiei, fie abuziv exercitat de altii, sa devina cu adevarat operational. Am in vedere art. 132 din Constitutia Romaniei privind statutul procurorilor, potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea conform principiului legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei. In acelasi timp, prin consultarea intregului corp profesional al magistratilor, dar si al societatii civile, voi incerca ca ministrul Justitiei sa fie un factor mai activ in promovarea unor politici publice in domeniul Justitiei, astfel incat increderea in justitie sa creasca", a sustinut el.
Iordache a aratat ca are in vedere legea raspunderii magistratilor, elaborarea unor strategii de prevenire si control al criminalitatii in ansamblu si ca va sustine reinfiintarea Institutului de Criminologie deoarece, in opinia sa, a fost "abuziv desfiintat in 2007".
"Voi cauta ca intr-un timp cat mai scurt sa deblochez situatia de criza din penitenciarele din Romania prin construirea sau identificarea unor noi spatii pentru cei privati de libertate, dar si printr-o resocializare si regandire a viziunii cu privire la o politica penala umanista, in care sanctiunile alternative la pedeapsa inchisorii sa nu aiba un caracter decorativ. Sa dam greutate acelei sintagme care suna atat de frumos - egalitatea de arme - intre acuzare si aparare, sa intarim totodata puterea judecatorului, singurul si unicul decident al procesului.
Acesta trebuie sa simta ca este cu adevarat independent nu numai de factorul politic, dar si de alti actori ai realitatii romanesti, care pe o parte sau alta pun presiune asupra corpului magistratilor. Trebuie sa imparta dreptatea asa cum prevede legea si dupa propria constiinta", a mai spus Iordache.
Sursa: Agerpres
Etichete: justitie, guvern, ministri, ministrul justitiei, ministru, florin iordache,
Dată publicare:
04-01-2017 14:41