Ministrul Justiției vrea să modifice legile justiției. România este din nou criticată de Comisia Europeană
Ministrul Justiției vrea să modifice legile justiției. Anunțul vine în ziua în care România este din nou criticată în raportul anual privind statul de drept, întocmit de Comisia Europeană.
Oficialii atrag atenția că reformele negative din justiție făcute de PSD în ultimi ani sunt încă în vigoare și produc efecte. Proiectele de lege care vin să corecteze controversatele modificări au fost puse în dezbatere publică în miercuri seară.
Conform Comisiei Europene, asaltul asupra independenţei justiţiei a început în 2017, prin ordonanţa 13.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ordonanţa a fost retrasă la presiunea străzii, după proteste masive, dar PSD a continuat modificările. S-a înfiinţat secţia specială de investigare a magistraţilor, iar atribuţiile preşedintelui au fost limitate. Printre ele şi posibilitatea de a respinge o singură dată propunerile de numire a procurorilor șefi. Cum Guvernul s-a schimbat, oficialii europeni aşteaptă corectarea acestor măsuri.
Într-un raport trimis marți, Comisia Europeană notează că "Măsurile controversate cu impactul negativ asupra independenței justiției continuă să fie în vigoare, cum ar fi existența Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Jusție, creată exclusiv pentru a urmări infracțiunile comise de judecători și procurori".
La trei ani şi jumătate de la celebra ordonanţa 13 şi la peste 2 ani de când parlamentarii au modificat legile justiţiei după bunul plac, iată că modificările din acest domeniu sunt din dou în atenţie. Actualul Guvernul vrea să corecteze ce s-a modificat atunci.
Proiectele de modificare a statutului judecătorilor și procurorilor, a legii privind organizarea judiciară și a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost puse în dezbatere publică, urmând să ajungă în Parlament.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Comisia Europeana, ministrul justitiei, legile justiției, ordonanta 13,
Dată publicare:
30-09-2020 18:05