Cel mai scurt mandat din istoria post decembrista. Melescanu a demisionat din functia de ministru de Externe dupa 8 zile

Ultimul update: Vineri 21 Noiembrie 2014 00:32
Data publicarii: Marti 18 Noiembrie 2014 09:18
Categorie: Politic

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, si-a dat marti demisia si a stabilit un record national: a fost ministrul plin cu cel mai scurt mandat din istoria post decembrista, adica 8 zile.

Melescanu le-a cerut scuze romanilor din strainatate, care au stat la cozi si nu au apucat sa voteze. Demisia lui, salutata de Diaspora, a fost acceptata de premier, care a decis sa ii incredinteze aceasta functie importanta lui Mihnea Motoc, ambasadorul Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

In doar 8 zile, problemele de la alegerile prezidentiale din strainatate au schimbat doi ministri de Externe. Daca saptamana trecuta, Titus Corlatean demisiona ca urmare a proastei organizari din primul tur, marti si succesorul sau, Teodor Melescanu, a renuntat la functie.

Teodor Melescanu: "Le-am multumit pentru cea mai buna organizare posibila in contextul legal al alegerilor si fluidizarii. Toti si-au adus contribuitia la desfasurareea in cele mai bune conditii posibile a votului electoral, de la dl. Moise la portarul de la ambasada."

Daniel Tecu, presedinte FADERE, Spania: "Eu am stat la o coada. Si daca din 10 persoane, 9 plecau la coada, fiindca nu puteau vota, daca oamenii si-au permis sa stea 8 ore, 4 ore, 6 ore in frig ca sa voteze, inseamna ca lucrurile nu s-au organizat bine."

Melescanu a inregistrat un record national negativ fiind ministru plin cu cel mai scurt mandat de doar 8 zile de la revolutie incoace. Triplarea numarului de romani care au votat in strainatate in turul 2 a contat mai mult pentru el decat cozile sau interventiile brutale ale fortelor de ordine din Italia si Franta care au dat cu gaze lacrimogene sa-i imprastie pe romanii care stateau la coada la vot.

Teodor Melescanu: "Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral in exterior si marea majoritatea a sectiilor au fost deschise 7- 21 seara. Au putut vota toti ce care au dorit. Nu cunosc sa fie inchis vreo sectie ce cunosc."

Dar cei care s-au trezit cu usile inchise mai devreme de ora 9, asa cum s-a intamplat de pilda la sectia din Munchen, il contrazic.

Romanca din diaspora: "Am fost in fata portii, a fost doar ora 8 si 35 de minte. Au fost probleme mari."

Tommy Tomescu, Londra: "Au inchis cu trei ore inainte. Au inchis inainte de vreme din cate stiu. Cred ca nu rezolva nimic, asa cum nu a rezolvat cand a fost pus in functie doar ca sa fie pus in frunctie."

Revenind in tara, la doua ore de cand Melescanu si-a depus mandatul, premierul Victor Ponta a anuntat numele noului ministru de Externe la inceputul primei sedinte de guvern de dupa alegerile prezidentiale.

Victor Ponta: "Azi o sa transmit catre presedinte propunere pentru noul ministru de Exerne. M-am sfatuit si cu domnul Melescanu si-l voi propune pe domnul ambasador Mihnea Motoc, care sa fie noul ministru de Externe. Cred ca e un mesaj foarte bun apropo si de importanta pe care o dam relatiilor noastre pe plan european."

Fost procuror Mihnea Ioan Motoc, in varsta de 48 de ani, a intrat in Ministerul Afacerilor Externe in 1991, fiind directorul departamentului pentru Drepturile Omului.

A fost apoi ambasador in Olanda, iar intre 2001 si 2003 secretar de stat pentru integrare in guvernul Nastase. Din 2003 pana in 2008, ambasador la ONU si de atunci pana in prezent ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana.

Sotia noului ministru este Iulia Motoc, judecatoare acum la CEDO, dupa ce a fost la Curtea Constitutionala. Cei doi au impreuna un copil.

Ponta: Melescanu a facut tot ce putea sa faca pentru alegeri in strainatate, trebuie schimbata legea

Teodor Melescanu a facut, ca ministru de Externe, tot ce putea sa faca intr-o saptamana in ceea ce priveste alegerile prezidentiale in strainatate, dar trebuie schimbate legea si partea logistica, tinand cont de ceea ce s-a schimbat din punct de vedere demografic, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Multumesc domnului ministru Melescanu. A facut ce putea sa faca intr-o saptamana, insa categoric - si stiti ca sustin acest lucru - trebuie sa schimbam legea si partea logistica tinand cont de ceea ce s-a schimbat din punct de vedere demografic", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Sinteza declaratiilor lui Teodor Melescanu:

- Am identificat si adoptat o serie de masuri pe care le cunoasteti.

- Cresterea la toate sectiile de votare din Europa si SUA a numarului de stampile la maximum.

- Inregistrarea acestor cifre record de participanti a fost posibila tocmai datorita masurilor pe care le-am adoptat.

- Au existat si exceptii pe care le regretam si care au fost mediatizate. Discrepanta dintre numarul sectiilor de votare si a numarului de votanti a facut imposibila exercitarea dreptului de vot.

- Solutia prelungirii dreptului la vot nu a putut fi pusa in aplicare din cauza legislatiei. Regret aceste disfunctionalitati care au avut loc pe parcusrul celui de-al doilea tur de scutin. Consider ca responsabilitatea nu apartine cetatenilor, ci rigiditatii cadrului legislativ existent.

- Doresc sa multumesc tuturor colegilor din MAE pentru implicarea reponsabila in procesul elctoral din strainatate. Ramane insa un fapt. Si anume ca nu toti cetatenii romani din strainatate si-au putu exercita dreptul la vot, iar acest lucru trebuie asumat. Pentru ca traim intr-o tara in care nimeni nu-si asuma reponsabilitate, iar eu ca un om de onoare imi asum aceasta responsabilitate si imi voi depune mandatul astazi.

Recent, ministrul de Externe si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota duminica si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate. "Doresc sa imi exprim aprecierea sincera pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovada romanii care s-au prezentat in numar mare la vot si care, in pofida unor imprejurari pe alocuri nefavorabile, si-au exercitat in mod democratic dreptul fundamental de vot", a precizat, luni, intr-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

Seful diplomatiei a tinut sa isi exprime regretul si sa adreseze scuze fata de acei cetateni romani care, "datorita unor constrangeri ce nu au depins decat intr-o anumita masura de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut sa isi exercite dreptul de vot". "Nemultumirile si insatisfactia lor nu au trecut neobservate", a subliniat Melescanu.

Ministrul de Externe a precizat ca trebuie trase anumite concluzii dupa votul de duminica din diaspora. "Evolutia societatii romanesti si dinamica prezentei romanilor in afara granitelor a depasit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez ca devine necesara o analiza aprofundata la nivelul institutiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfunctionalitati in procesul de votare in strainatate in vederea identificarii acelor solutii legislative care sa corespunda situatiei actuale si de perspectiva a electoratului romanesc si asigure, fara sincope, conditiile pentru ca romanii sa isi poata exercita dreptul de vot in conditii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob", a afirmat Melescanu.

Totodata, el a sustinut ca Ministerul Afacerilor Externe, in limita competentelor si atributiilor, "a depus toate eforturile si a luat toate masurile care au depins de aceasta pentru a asigura conditiile in vederea desfasurarii votului in sectiile din strainatate pe un fond de corectitudine, legalitate si neutralitate".

In pofida numarului record de votanti in diaspora - 378.811 - la mai multe sectii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numerosi romani nu au putut sa voteze.

Melescanu: Am cerut la BEC prelungirea programului de vot in diaspora, a fost respinsa. BEC: Nu am primit nimic de la MAE
Melescanu: Am cerut la BEC prelungirea programului de vot in diaspora, a fost respinsa. BEC: Nu am primit nimic de la MAE
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Premierul Viorica Dancila, presedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea, presedintele PSD, si Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, se pregatesc sa participe la sedinta Comitetului Executiv National al PSD
Zi decisivă în PSD. Gabriela Firea, dar şi mai mulţi miniştri, pe lista celor vizaţi
Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”
Ce ar fi pățit profesorii români în Ungaria. Tomac: ”Sunt de-a dreptul șocat”
Tăriceanu, despre aderarea la spațiul Schengen: „Putea fi un obiectiv al președinției Consiliului UE”
Tăriceanu vrea să-i certe printr-o scrisoare pe liderii ALDE europeni, după rezoluție
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Liviu Dragnea, Florin Iordache
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Iohannis a semnat decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"