Ministrul Apărării, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu: ”Acţiunile Rusiei continuă să fie agresive”

Dată publicare: 10-11-2018 07:50
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


În regiunea Mării Negre "trăim vremuri complicate", a declarat vineri Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale.

Oficialul și omologul său canadian au vizitat baza aeriană Mihail Kogălniceanu, unde au vorbit despre incidentele din ultima perioadă, în care au fost implicate avioanele rusești și cele NATO.

Oaspetele străin susține că Moscova continuă să testeze capacitatea alianţei de a interveni.

La începutul săptămânii, Statele Unite au anunţat că un avion de vânătoare rusesc a pus în pericol o aeronavă militară americană, în momentul în care a procedat la interceptarea acesteia. Scenele s-au derulat în spaţiul aerian internaţional, deasupra Marii Negre. Oficialii de la Moscova au insistat însă că piloţii ruşi au respectat măsurile de siguranţă.

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: ”Astfel de incidente, din păcate, sunt relativ frecvente, nu mă refer la genul acesta de interceptări, lucrul acesta nu s-a mai întâmplat într-adevăr şi a fost o atitudine cel puţin bizară din partea Federaţiei Ruse, a fost o provocare, evident.”

În luna august, avioanele de vânătoare ale Forţelor Regale Aeriene Britanice, aflate în misiune la baza Mihai Kogălniceanu din Constantă, au interceptat de două ori aeronave ruseşti care survolau deaspura Mării Negre. Iar în octombrie, piloţii canadieni au interceptat o aeronavă rusească în aceeaşi zonă.

Şi ministrul canadian al Apărării, prezent la Constanța, a vorbit despre aceste episoade.

Harjit Singh Sajjan, ministrul canadian al apărării: "Am observat că Rusia, evident, încearcă să testeze rezultatele NATO şi ei, cu siguranţă pot observa profesionalismul de care piloţii noştri au dat, întotdeauna, dovada. Noi vom proteja spaţiul aerian NATO prin aliaţii noştri."

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: "Împreună până în decembrie vom asigura misiunile de poliţie aeriană, astfel încât, repet, să dăm un semnal puternic asupra faptului că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive desigur în opinia noastră şi nu numai, noi suntem pregătiţi pentru orice fel de provocare şi că alianţa nu facem altceva decât să asigurăm francul estic al alianţei."

La Mihail Kogălniceanu sunt 135 de militari canadieni care, împreună cu românii, execută misiuni de Poliţie Aeriană sub comanda NATO.


VIDEO PROTVPLUS.RO