Miniştrii de Externe NATO se întâlnesc la Bruxelles. Bogdan Aurescu va cere consolidarea prezenţei NATO în Marea Neagră

Bogdan Aurescu
Sursa foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la sediul Alianţei de la Bruxelles. Reuniunea va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO.

Potrivit MAE, reuniunea este prima întrevedere a miniştrilor de Externe din statele NATO după cea de la Bucureşti găzduită de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în perioada 29-30 noiembrie 2022 şi reprezintă un reper de etapă important în evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid şi în pregătirea Summitului de la Vilnius al Alianţei, din luna iulie 2023, potrivit news.ro.

„Totodată, reuniunea are o valoare simbolică, întrucât debutează în data marcării a 74 de ani de la semnarea Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, documentul fundamental al Alianţei, la 4 aprilie 1949. De asemenea, importanţa acestei reuniuni este dată şi de faptul că va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO, care devine al 31-lea stat al Alianţei. Suedia va participa în calitate de invitat, la toate sesiunile reuniunii”, a arătat sursa citată.

În vederea pregătirii acestor discuţii în format aliat, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a co-prezidat, împreună cu omologul său polonez, în perioada 30-31 martie, o reuniune a formatului Bucureşti 9 a statelor de pe Flancul Estic al NATO, care s-a desfăşurat în Polonia, la Łódź.

Discuții despre securitatea euroatlantică

Discuţiile din cele trei sesiuni de lucru vor aborda principalele aspecte cu relevanţă pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

Ministeriala va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaţilor pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din acest stat.

Lucrările vor continua, miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Uşilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.

Reuniunea ministerială se va încheia cu o sesiune cu participarea statelor partenere din Indo-Pacific (Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Noua Zeelandă) şi a Înaltului Reprezentant pentru PESC al UE. Vor fi discutate evoluţiile globale de securitate, în special din perspectiva creşterii profilului securitar al Chinei, dar şi al parteneriatului între Moscova şi Beijing, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. 

Bogdan Aurescu va saluta aderarea Finlandei la NATO

În intervenţiile sale, ministrul Bogdan Aurescu va saluta aderarea Finlandei la NATO, reiterând sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv în contextul deţinerii de către România, începând cu ianuarie 2021, a rolului de Ambasadă Punct de contact NATO la Helsinki. Şeful diplomaţiei române va exprima speranţa şi va încuraja ca procesul de aderare al Suediei la NATO să fie finalizat până la Summitul NATO de la Vilnius.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru continuarea sprijinului Aliaţilor şi partenerilor pentru Ucraina şi va arăta contribuţia multidimensională a României în sprijinirea Ucrainei. Va sublinia, totodată, că această susţinere este parte a eforturilor concertate pentru apărarea democraţiei, statului de drept, libertăţilor individuale şi al dreptului statelor de a-şi alege singure alianţele din care doresc să facă parte. De asemenea, şeful diplomaţiei române va face apel la aliaţi pentru trecerea la o fază superioară a relaţiei dintre NATO şi Ucraina, cu o componentă politică mai solidă, ca etapă firească după cooperarea îndelungată în Comisia NATO-Ucraina (NATO-Ukraine Commission – NUC). 

„Ministrul Bogdan Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanţa strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică. Demnitarul român va arăta aliaţilor că este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. În cadrul acestor discuţii va aminti rezultatele foarte bune ale coordonarii aliaţilor de pe Flancul Estic din cadrul reuniunii Formatului Bucureşti 9 pe care a co-prezidat-o împreună cu omologul său polonez în perioada 30 – 31 martie 2023, în pregătirea acestei reuniuni ministeriale şi a Summitului de la Vilnius din luna iulie”, a mai arătat MAE.

Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea statelor vecine Ucrainei

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, dar şi a Georgiei. El va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity - DCB).

Ministrul Aurescu se va referi la angajamentul ferm al României pentru îndeplinirea responsabilităţilor în domeniul consolidării securităţii şi apărării, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru apărare.

În cadrul sesiunii cu partenerii din Indo-Pacific, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia implicaţiile profunde pe care războiul dus de Rusia în Ucraina îl are pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. Va exprima sprijin pentru consolidarea dialogului şi cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific, care poate oferi un răspuns consolidat şi adecvat la ameninţările şi provocările curente, inclusiv cele hibride. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda, în acelaşi timp, pentru cooperarea sporită NATO-UE în sprijinul partenerilor şi pentru consolidarea rezilienţei acestora.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Preşedintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul Germaniei, „principalul partener comercial al României”
Preşedintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul Germaniei, „principalul partener comercial al României”

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 15-18 noiembrie 2024, o vizită oficială în Republica Federală Germania, la Berlin, la invitaţia Preşedintelui Federal, Frank-Walter Steinmeier. 

VIDEO. Nicuşor Dan le arată bucureștenilor modul în care sunt cheltuiţi banii în Capitală cu ajutorul unei pizza
VIDEO. Nicuşor Dan le arată bucureștenilor modul în care sunt cheltuiţi banii în Capitală cu ajutorul unei pizza

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le-a arătat bucureștenilor, pe Facebook, modul în care sunt împărţiţi banii între primăriile de sector şi municipalitate ... cu ajutorul unei pizza.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.