Inca o discutie cu americanii, despre Ucraina. Traian Basescu a vorbit la telefon cu vicepresedintele SUA Joe Biden


Ultimul update: Vineri 28 Martie 2014 06:59
Data publicarii: Marti 25 Martie 2014 11:35
Categorie: Stiri Politice
Traian Basescu, Joe Biden

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca inainte de intalnirea de la Haga cu presedintele SUA, Barack Obama, a avut "o discutie lunga" cu vicepresedintele Joe Biden.

Seful statului nu a facut publice detalii privind discutiile avute, dar a mentionat ca abordarile sale traditionale nu sunt schimbate. Traian Basescu a facut aceste precizari in conferinta de presa sustinuta cu ocazia participarii la Summitul Securitatii Nucleare de la Haga. El a mentionat ca summit-urile sunt momente bune pentru a da mesaje care sa fie receptionate direct, nu prin ministerele de externe, ambasadori.

Seful statului a spus ca a fost o coincidenta faptul ca inainte de intalnirea cu presedintele Barack Obama a avut "o discutie lunga" pe subiectul regiunii cu vicepresedintele Biden, ceea ce l-a "ajutat foarte mult sa consolideze concluzia discutiei cu presedintele".

"Sa nu credeti ca ministrului Lavrov (Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe - n.r.) i-am spus altceva decat ce am discutat cu vicepresedintele Biden sau cu presedintele Obama, legat de securitatea regionala", a mai spus Basescu. Presedintele a aratat ca nu doreste sa intre in acest subiect, precizand ca deja "Casa Alba a dat un comunicat care a sintetizat foarte bine temele", dar continutul este o problema care tine de ei. "Vreau sa stiti ca abordarile mele traditionale nu sunt schimbate, deci nimic nu schimba, dimpotriva, evenimentele care au loc acum, in regiunea noastra, confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat", a mai comentat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca a astfel de discutii a avut si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu presedintele CE, Jose Barroso, precum si cu presedintele Turciei, Abdullah Gül.

Traian Basescu a avut discutii informale, luni, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga, cu presedintele american, Barack Obama, si cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Presedintiei. De asemenea, Biroul vicepresedintului american a anuntat intr-un comunicat ca Joe Biden a vorbit la telefon cu presedintele roman Traian Basescu despre tensiunile din Ucraina. Cei doi au discutat despre "viitorii pasi in vederea sustinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar si despre nevoia intensificarii sanctiunilor vizand Rusia in cazul in care continua directia actuala", se arata in comunicat, citat de presa la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat "angajamentul nostru ferm fata de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic si acordul cu privire la efectuarea unor pasi suplimentari in vederea consolidarii apararii noastre colective (in cadrul) Aliantei" Nord-Atlantice.

De asemenea, vicepresedintele Biden a discutat la telefon cu presedintele Basescu, la mijlocul lui februarie, despre evolutii in regiune si si-a "exprimat aprecierea fata de contributiile continue ale Romaniei in cadrul misiunilor NATO". "Statele Unite au un interes profund pentru succesul Romaniei ca un partener democratic, cu o preeminenta puternica a statului drept, in continuarea responsabilitatilor noastre globale impartasite si a parteneriatului nostru strategic", anunta Biroul vicepresedintelui Statelor Unite intr-un comunicat.

Un purtatorul de cuvant al Guvernului de la Berlin a anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au salutat, intr-o conversatie telefonica, duminica, decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Ucraina.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seara, privind trimiterea unei misiuni de observatori in Ucraina, Rusia renuntand la contestarea acestei initiative. Ulterior, Moscova a anuntat ca sustine aceasta decizie, subliniind ca observatorii internationali nu vor avea acces in Crimeea, anexata de Moscova. Pe de alta parte, Rusia dispune de un contingent militar in regiunea separatista moldoveana Transnistria, in urma conflictului din 1992, pe care refuza sa-l retraga, in pofida angajamentului asumat in 1999.

Moscova participa, de asemenea, la misiune o de "pacificare" in Transnistria si este mediator in procesul de negocieri in formatul "5+2" - privind solutionarea acestui conflict inghetat - la care, in afara de Chisinau si Tiraspol, participa Ucraina si OSCE, iar SUA si UE sunt observatori.

Vicepremierul Dmitri Kozak a anuntat luni ca Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatista transnistreana sa intre in componenta Federatiei Ruse, dupa ce presa a anuntat saptamana trecuta ca presedintele Parlamentului separatist de la Tiraspol Mihail Burla a cerut Moscovei, intr-o scrisoare trimisa Dumei de Stat, sa analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste in componenta Rusiei.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO