Mesajul lui Klaus Iohannis, după inundațiile severe care au afectat România: ”Transmit condoleanțe familiilor îndoliate”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că se află în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile în zonele inundate din România, pentru a se asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară.
"Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate.
În aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a ne asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale", a declarat Klaus Iohannis, într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Numărul deceselor produse de inundaţiile înregistrate în judeţul Galaţi este de 4, conform raportărilor autorităţilor. De asemenea, alte câteva sute de oameni aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze.
Potrivit şefului statului, operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol.
"Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri", a mai precizat Klaus Iohannis.
Șeful statului a menţionat că, "din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi al inundaţiilor pe care le provoacă".
"Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative", a precizat preşedintele României.