Ciclonul Boris face ravagii în România: Patru morți, zeci de localități inundate. Ciolacu: Armata, pregătită să intervină
Vremea a schimbat drastic foaia în România. Începe un weekend rece, în care trebuie să ne așteptăm la fenomene meteo extreme. Cel puțin patru persoane au murit în județul Galați, după ce ploile torențiale au făcut prăpăd.
UPDATE 15.30: Premierul Marcel Ciolacu a ajuns sâmbătă după amiază la Slobozia Conachi, cea mai afectată zonă de inundații din județul Galați. Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină în orice moment, iar autoritățile vor pune la dispoziție sinistraților alimente, pături și containere de dormit.
”MApN este pregătit pentru orice intervenție. În acest moment am hotărât dislocare- tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit. Se vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
În momentul în care se vor retrage apele, se va interveni. Vom face ședință de Guvern pentru a disloca sume din fondul de rezervă. Din 15 județe au venit echipamente în această zonă. Așteptăm să vedem intensitatea din noaptea aceasta. Anticipăm o evoluție pe anumite zone”, a declarat Marcel Ciolacu.
Sute de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri.
Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod.
În jurul orei 11.30, ISU a anunțat decesul unei alte persoane, a 5-a, în localitatea Costache Negrii, însă a revenit asupra acestei informații cateva minute mai târziu, precizând faptul că persoana respectivă nu a murit din cauza acestor inundații:
”În urma verificărilor efectuate de organele abilitate, a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile.” - a transmis ISU.
De asemenea, alte câteva sute de oameni aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze.
Cea mai afectată zonă a Galațiului este cea de nord.
În judeţ este aşteptat în cursul zilei şi premierul Marcel Ciolacu.
Judeţul Galaţi este sub cod galben de instabilitate atmosferică şi averse până sâmbătă seară, la ora 20.00.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.
Oameni izolați în județul Vaslui, din cauza inundațiilor
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a anunțat că intervine cu două autospeciale şi două bărci în sprijinul a cel puţin opt locuitori rămaşi izolaţi în localitatea Gara Docăneasa, comuna Vinderei, potrivit Agerpres.
De asemenea, salvatorii bârlădeni intervin cu patru autospeciale pentru evacuarea a trei persoane rămase blocate într-un autoturism în localitatea Trestiana, pentru evacuarea unei persoane imobilizate la pat într-o casă inundată din localitatea Zorleni şi pentru evacuarea apelor acumulate în gospodăriile din localitatea Gara Banca, comuna Banca.
Echipajele de pompieri acţionează alături de echipele Aquavas pentru evacuarea apei de pe mai multe străzi din municipiul Bârlad, în zona Gării.
"Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Vinderei, Fălciu, Banca, Blăgeşti, Măluşteni, Murgeni, Bârlad, Iveşti, Pogana, Zorleni, Vetrişoaia şi Stănileşti lucrează din plin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. Judeţul Vaslui se află sub avertizare cod roşu până la ora 14,00. Până la această oră, la unele posturi pluviometrice au fost înregistrate precipitaţii care au depăşit pe alocuri 120 de litri pe metrul pătrat. În zona oraşului Murgeni, râul Mihona a ieşit din albia minoră, însă nu a afectat locuinţele cetăţenilor. Pompierii huşeni au intervenit alături de echipajele Aquavas pentru evacuarea apei de pe şosea şi din câteva locuinţe aflate pe Calea Basarabiei. La nivelul judeţului Vaslui, până acum au fost emise trei mesaje RO-ALERT", au informat reprezentanţii ISU Vaslui.
Pompierii vasluieni se deplasează cu o autospecială şi o motopompă de mare capacitate în sprijinul pompierilor militari din judeţul Galaţi.
Totodată, a fost ridicată capacitatea de luptă a unităţii, la această oră fiind chemaţi la serviciu şi colegii aflaţi în turele libere.
A fost cod roșu de ploi în Galați
Unele localităţi din judeţul Galaţi au fost, sâmbătă, 14 septembrie, sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10.00.
La ora 08.00, următoarele porţiuni de drumuri erau închise traficului:
• DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
• DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
• DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
• DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
• DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
• DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
• DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
• DJ 242B între Băneasa şi Moscu
• DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
• DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
• DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
• DJ 251 între Corod şi Valea Mărului
Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.
”Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor. Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.
19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente.
”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localităţi din 8 judeţe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL şi VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (judeţul Galaţi), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, transmite IGSU.
Circulația pe Valea Oltului a fost blocată aproape 5 ore, din cauza alunecărilor de teren.
Nouă județe din zona Moldovei sunt sub un cod portocaliu de averse până după-amiază. Și hidrologii au emis o avertizare.
După o ploaie torențială de jumătate de oră, orașul Pitești s-a transformat într-un mare lac. Șoferii au înaintat cu greu pe străzile inundate, iar unii dintre ei au rămas blocați în apă.
Furtuna puternică a pus la pământ și mai mulți copaci. Unii, peste mașinile parcate. Nu au fost victime, ci doar pagube materiale.
Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT și au cerut populației să stea la adăpost.
În județul Galați, mai multe localități au fost inundate. Pompierii intervin pentru a-i ajuta pe oamenii prinși de viitură. Apa a ajuns inclusiv într-un cimitir.
Rău a fost și în Bacău, unde a plouat torențial. Canalizările nu au mai făcut față, iar străzile s-au inundat.
Probleme au fost și pe Valea Oltului, în zona localității Brezoi. Traficul pe DN7 a fost blocat mai bine de 5 ore, din cauza unei alunecări de teren.
Peste 600 de metri cubi de pământ au acoperit șoseaua pe ambele sensuri. Autoritățile au intervenit în zonă.
Ciclonul Boris se apropie de România
Între timp, ciclonul Boris - care a pus stăpânire pe Europa - se apropie de noi. Nouă județe din zona Moldovei sunt sub cod portocaliu de vreme rea până la ora 15. Iar aproape tot restul țării este sub cod galben.
Meteorolog ANM: ”Cantitățile de apă prin acumulare vor fi de 40, 60 de litri pe metru pătrat, izolat, chiar 80 de litri pe metru pătrat. Ploile vor continua și în zilele urmatoare și isi vor schimba distribuția de la o zi la alta.”
Și debitul Dunării este monitorizat, iar temperaturile scad in toată țara. Vor fi, de exemplu, doar 13 grade la Timisoara, 18 la Miercurea Ciuc si Brasov, 21 in Bucuresti și minus 1 la statia meteo de la Varful Omu.
Sursa: Pro TV
Etichete: prognoza meteo, ploi, inundatii, ciclon, vremea,
Dată publicare:
14-09-2024 07:46