Ministrul Muncii, despre demisie, la Stirile ProTV: Presiunile la care sunt supusa vor afecta starea de sanatate a sotului
Agentia Nationala de Integritate vrea sa verifice daca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a influentat decizia de acordare a pensiei de invaliditate sotului ei. Aceasta spune ca nu se simte vinovata si inca se gandeste daca sa demisioneze sau nu.
"Decizia se refera strict la aspecte legate de presiunile la care sunt supusa si care vor afecta starea de sanatate a sotului meu si chiar a mamei mele", a declarat Mariana Campeanu, pentru Stirile ProTV.
Afirmatiile vin dupa ce Agentia Nationala de Integritate a inceput verificarea unui posibil conflict de interese.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Mariana Campeanu e suspectata ca i-ar fi dat sotului ei, in 2005 , pe vremea cand conducea Casa de pensii Ilfov, o pensie de invaliditate si o indemnizatie de insotitor, in urma unor acte neclare si a unor diagnostice medicale discutabile.
"Sunt in tara zeci de directori de case de pensii judetene si de sector ce au rude care la un moment dat se pensioneaza. Ce ar trebui sa faca acestia? Sa-si trimita rudele la alte case judetene sau sa-si dea demisia pentru a evita o incompatibilitate? E cu totul absurd”, a declarat ministrul.
Iulian Campeanu a primit in 2005 gradul I de invaliditate. Legea spune clar ca acest grad poate fi dat numai persoanelor care isi pierd capacitatea de munca si de autoingrijire. Ori, Iulian Campeanu a fost vazut singur pe strada. Este in stare grava, sustine sotia lui, ministru al Muncii.
"Este un om care in orice clipa poate sa cada peste foc, in fata unei masini sau orice alta situatie. O persoana care nu mai are o stare de echilibru, nu se mai poate orienta in timp si spatiu, lesina pe strada, are pierderi de cunostinta. Este observat in permanenta de catre cineva si daca pleaca de acasa e insotit. Dar se intampla, ca in orice situatii, sa scape de supraveghere”, spune aceasta.
Pentru ca din 2009 sotul ministrului a trecut de la pensia de invaliditate la cea de limita de varsta, el nu mai trebuie sa treaca prin evaluari periodice.
Dosarul sau a fost aprobat de medicul Ioan Cerbulescu pe baza diagnosticelor de lacunarism cerebral si ateroscleroza.
Reporter: "V-a influentat Mariana Campeanu in vreun fel sa aprobati acest dosar?”
Dr. Ioan Cerbulescu, seful comisiei medicale: “Nu a venit niciodata la mine si nu avea nici de ce sa vina.”
Scandalul vine intr-un moment in care doamna ministru nu se poate lauda cu multe realizari in mandatul sau. Una dintre promisiunile asumate prin programul de guvernare vorbeste despre o politica sociala care “sa incurajeze o batranete demna si bazata pe un sistem integrat de servicii si prestatii sociale pentru grupurile vulnerabile.”
Dar acest lucru se vede cu ochiul liber ca nu se intampla.
Unde e demnitatea in cazul unei femei, de pilda, cu un picior amputat si celalalt paralizat? Desi medicii au scris negru pe alb ca e tintuita la pat, comisia pentru persoanele cu handicap i-a retras dreptul la insotitor. Adica poate avea grija de ea, desi nu are picioare.
Steliana Pestritu, pensionara cu handicap: "Ce sa fac, e bine ca pot cu mainile... Ma doare acum tot piciorul. Si pe urma imi amorteste si asta."
Fiul ei a decis sa renunte la serviciu pentru a-si ajuta mama batrana si bolnava. Amandoi traiesc acum doar din pensia femeii, de 410 lei.
E inca o dovada -din multe altele- a modului revoltator in care functionarii strivesc, prin decizii aberante, orice sansa firava a unor napastuiti care mor cu zile. Iar aceste povesti se tes in fiecare loc gestionat de ministerul doamnei Campeanu. Directii de Protectie Sociala in care romanii se trezesc, paradoxal, fara aparare.
Daca nu vine la re-evaluare, unde da peste cozi uriase, aceasta bolnava cu handicap pierde pensia de 234 de lei:
Maria Liuba, persoana cu dizabilitati: "Am venit luni si mi-a zis gata, nu mai primesc. Si marti eram al 78-lea. Primeste vreo cativa si apoi nu mai primeste si gata."
Speranta celor greu incercati de destin se ascunde in hartoagele ministerului Muncii, ca intr-o papusa ruseasca. Pe masura ce deschizi cate o usa, iti dai seama ca ajutorul e tot mai slab.
Referitor la dosarul lui Iulian Campeanu, autoritatile trebuie sa-si asume pana la capat clarificarea unor suspiciuni care au erodat rapid echilibrul fragil intre cei multi, care merita si nu primesc ajutorul statului, si cei putini, care traiesc din nemunca, prin frauda, umilindu-i pe altii.