Cazul Campeanu, radiografia unui sistem complet bolnav. Adevaratii pacienti sunt umiliti si obligati sa dea pensia inapoi

×
Codul embed a fost copiat

"N-am gresit cu nimic!" este declaratia sefului comisiei medicale, care in 2005, i-a acordat pensie de invaliditate, sotului Marianei Campeanu.

Reactia vine dupa ce ministrul muncii a fost acuzat ca ar fi permis incadrarea falsa a partenerului ca invalid de gradul intai pe cand era seful Casei de Pensii Ilfov. Supiciunile sustinute de starea de sanatate a barbatului vin intr-un moment delicat pentru Mariana Campeanu.

In ultimii doi ani, au aparut in presa numeroase cazuri revoltatoare de ajutoare retrase si umilire de catre functionari a unor bolnavi. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul muncii a discutat cu premierul si au stabilit ca nu-si va da demisia.

Mariana Campeanu a sosit la minister joi dimineata, la 8.30. A refuzat sa faca vreo declaratie.

Citește și
Mariana Campeanu
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat recalcularea a peste 200.000 de pensii
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Daca este adevarat ce e vehiculeaza, trebuie sa isi dea demisia" a declarat Traian Basescu miercuri seara.

Somatia presedintelui pleaca de la o serie de informatii care il vizeaza pe sotul doamnei ministru. Exista suspiciuni ca Iulian Campeanu ar fi fost favorizat, in 2005, in obtinerea unei pensii de invaliditate gradul intai pentru urmatoarele diagnostice: ateroscleroza si lacunarism cerebral. Potrivit legii, incadrarea se face doar daca persoana isi pierde total capacitatea de munca si autoingrijire.

Iata cum raspunde acestor acuzatii doctorul care a semnat actul medical prin care Iulian Campeanu a primit pensia respectiva.

Reporter: Cum s-a prezentat el in fata dvs?
Ioan Cerbulescu: Absent, se uita in gol, mormaia niste lucruri. Nu era in regula. Nu era un om care sa poata sa se descurce singur.
Reporter: Deci considerati ca decizia pe care ati luat-o?
Ioan Cerbulescu: Eu zic ca e corecta!


Cazul va fi greu de verificat, pentru ca nu poti evalua cat de bolnav a fost un om acum 8 ani. In ceea ce-l priveste pe Iulian Campeanu, acesta incaseaza acum doua venituri: pensie de limita de varsta , caci din 2009 se incadreaza potrivit legii, si ajutor de insotitor pentru ca ar fi invalid.

"Legea 19 prevede ca, la momentul iesirii la limita de varsta, indemnizatia aceea de insotitor se pastreaza in continuare. Atat", spune directorul Casei Judetene Ilfov.

Normele nu cer ca sotul ministrului sa mai treaca prin evaluari periodice; in lipsa dovedirii vreunei ilegalitati, indemnizatia va fi pastrata pana la sfarsitul vietii. Scandalul, inca nelamurit, vine dupa aproape doi ani de mandat in care au existat nenumarate cazuri revoltatoare.

Oameni grav bolnavi, singuri, care se deplaseaza greu sau nu pot merge deloc au fost torturati de un sistem absurd care - prin reprezentantii sai - a refuzat sa le acorde drepturile.

Aceasta batrana are piciorul stang amputat, iar cel drept n-o mai ajuta deloc, insa comisia de expertiza pentru persoanele cu handicap a decis ca nu mai are dreptul la insotitor. Fiul ei a decis sa renunte la serviciu pentru a-si ajuta mama batrana si bolnava.

"Nu mai pot sa mai stau in casa, ca nu vine pe la mine niciuna. Ma doare acum tot piciorul. Si pe urma imi amorteste si asta", spune Steliana Pestritu.

Iar o pacienta cu cancer si operata de doua ori pe cord a fost somata sa dea inapoi pensia de handicap, pentru ca, internata fiind in spital, nu a ajuns la o noua verificare a actelor, in timpul programului comisiei medicale. Femeia s-a stins, la scurt timp dupa acest episod, dupa o lupta inegala cu sistemul.

O alta femeie in varsta de 86 de ani se plinge ca nu a primit pensie de invalid, desi, dupa multe operatii, fiecare pas al ei a devenit e un chin.

"Am incercat, am stat la multe cozi. Statul nu ne-a dat nimic deocamdata. Ce pretentii poti sa ai? Promisiunile... te fura de bani."

Boala sistemului e cu atat mai mare cu cat acesti batrani sunt singuri pe lume si traiesc din mila necunoscutilor, in timp ce falsi orbi, surzi si ologi sunt platiti din buget, cu voia unor doctori corupti si a unor functionari mincinosi.

Pana va fi dovedit contrariul, tacerea doamnei ministru ridica o intrebare legitima: Cum mai poate un membru al guvernului, a carui credibilitate se clatina, sa garanteze celor multi si napastuiti ca soarta lor va fi reprezentata corect in fata legii? Si ca dosarele lor nu vor depinde de atentiile si pilele altora?

Pana aflam raspunsul, cei doi sefi USL gestioneaza diferit criza. In timp ce premierul pare sa o sustina pe Mariana Campeanu, potrivit Mediafax Crin Antonescu i-a sugerat sa ia in considerare si varianta demisiei.

"Daca se ia Basescu de ea inseamna ca e un ministru bun" a declarat Victor Ponta.

Un ministru care trebuie sa reprezinte insa interesele a peste 400 de mii de persoane cu handicap.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
De 9 ani e
De 9 ani e "invalid de gradul I", desi merge la nunti si se plimba pe strada. Cum si-a pensionat sotul ministrul Muncii

Potrivit unei investigatii publicate recent, Mariana Campeanu i-ar fi acordat in 2005 sotului ei pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor, in conditii suspecte.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat recalcularea a peste 200.000 de pensii
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat recalcularea a peste 200.000 de pensii

Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate in urma deciziei CC referitoare la pensii din 2011 - ianuarie 2013, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă
Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă

Reuters raportează că Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, potrivit agenției de știri de stat TASS.