Marea remaniere guvernamentala. Lectie gratuita de machiaj electoral si coafor politic

Protest in Romania

Fara sa fie anuntata oficial de niciun politician important, mass-media romaneasca a inceput deja sa vorbeasca, de cateva zile, despre remanierea guvernamentala care “se va face” in urmatoarea perioada.

Nu sunt citate anunturi oficiale ale partidelor din coalitie si nici macar “surse politice”. Ironic sau nu, televiziunile respective de stiri citeaza tot niste colegi de breasla, dar fara nume concrete, sub titlul de “presa locala sutine ca…”.

Efectul unei astfel de informatii aruncate in public, care prezinta in mod clar un interes de necontestat (nu numai politic-economic, dar chiar si la nivel de barfa in ziarele mondene, citite in continuare de un procent ridicat de romani) are, la un moment dat, rezultatul scontat.

Partidele implicate in procesul de guvernare, care sustin si acum ca reprezinta o coalitie (si nu o simpla gasca parlamentara), ajung la un moment dat sa creada cu adevarat ca au pe ordinea de zi un subiect foarte important: remanierea guvernamentala. Ce-i drept, acest proces de curatare a imaginii PDL-ului a inceput deja (poate involuntar sau poate ca a fost generat de un calcul politic pe care nu-l stim inca), prin “demiterea” lui Sebastian Lazaroiu, din motive pe care nici macar actualul ministru al muncii, Sulfina Barbu, nu le cunoaste.

Citește și
Raluca Turcan
Deputatul PDL Raluca Turcan: "Eu cred ca remanierea guvernamentala trebuie facuta"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică
Cert este ca “remanierea” a ajuns un subiect pe agenda publica, intr-un moment in care PDL-ul se afla in plina actiune de reconfigurare a electoratului. Coagularea “dreptei” intr-o singura miscare populara, schimbarea siglei si a culorii, retragerea vedetelor Videanu, Berceanu si Blaga in esalonul doi al partidului (daca nu chiar trei..) , dar si aceasta “remaniere” – toate fac parte dintr-un plan mai amplu de schimbare la chip a partidului de guvernamant.

Revolutia prin care trece aceasta formatiune a fost generata de “criza de lider” cu care se va confrunta PDL, prin retragerea din politica a “locomotivei” Traian Basescu. Cel putin asa a promis. Si, probabil, ca studiile si sondajele democrat-liberalilor arata ca electoratul inca mai poate fi castigat, cu o singura conditie: daca este "indrumat" corespunzator, aratandu-i-se “corect” tot ce a facut partidul pana acum.

Sigur, pentru unii, “manipulare” are un sens negativ, insa in politica noastra ea se poate traduce si prin: “Hai sa comunicam mai bine romanilor tot ce s-a facut bine in aceasta tara”. Ceea ce nu este condamnabil, desigur.

In acest context, “remanierea guvernamentala” poate fi interpretata acum intr-un nou mod, de tip democrat-liberal. Si anume: “Ce ministru are o imagine proasta in public, a fost implicat in scandaluri si nu este agreat de mass-media?

Unul dintre numele vehiculate de “presa locala” ar fi, de exemplu, Valerian Vreme. De ce? Pentru ca “i se reprosează lipsa de comunicare si o activitate aproape inexistenta la minister”. Cu toate acestea, in urma cu numai o luna, presedintele Traian Basescu avea o alta parere. El a recunoscut ca Vreme e un ministru care "nu vorbeste", dar a spus ca in mandatul acestuia "se face raportarea a cinci situatii electronic de catre firme", care nu mai sunt astfel nevoite sa mearga la Circa Financiara.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, este un alt exemplu de "ministru bun". Daca cineva va avea curiozitatea sa mearga pe strada si sa-i intrebe pe romani cine este Ion Ariton va constata ca ministrul Economiei este aproape un necunoscut. Nu stie nimeni cine este.

Tace si face”, a spus despre el presedintele Romaniei. In concluzie, este un bun ministru – a remarcat Traian Basescu, in acelasi interviu in care a vorbit si despre Valerian Vreme.

“Presa locala” mai vorbeste si de alti ministri care ar putea fi remaniati: Traian Igas si Teodor Baconschi. Amandoi sunt facuti responsabili, intr-un mod sau altul, de esecul Schengen. Sa nu uitam insa ca presedintele Romaniei tocmai si-a asumat raspunderea pentru aceasta amanare, astfel ca adevaratul motiv al remanierii acestora (daca se va face) ar putea fi altul. Unul care sa aiba in vedere spalarea PDL-ului, de exemplu, si realocarea cadrelor in alt proiect, poate mult mai important pentru partid.

Asa cum vom vedea ca se va intampla si cu Sebastian Lazaroiu, despre care Traian Basescu a spus ca pastreaza relatia cu el si asteapta ca fostul ministru sa-i dea un telefon. "Nu era normal sa ma sune el? Pai Lazaroiu ma poate suna oricand. Va marturisesc ca am avut o groaza de lucruri, nu stiu daca ati urmarit agenda mea, dar a fost infernala. Oricum, imi fac eu timp si-i dau un telefon" – a declarat Traian Basescu despre Sebastian Lazaroiu.

Concluzia … nu exista.

Dar apare, in schimb, o “mica” intrebare: “Asistam la o remaniere guvernamentala generata de conditiile politico-economice ale tarii sau … suntem prinsi intr-o complexa tehnica de manipulare a electoratului (foarte abila, de altfel)?

Alegerile din 2012 vor da, cu siguranta, raspunsul.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Valeriu Tabara, despre o eventuala remaniere:
Valeriu Tabara, despre o eventuala remaniere: "Functia de ministru este intotdeauna efemera"

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza zvonurile potrivit carora ar urma sa fie remaniat, ministrul Valeriu Tabara s-a aratat foarte relaxat.

Deputatul PDL Raluca Turcan:
Deputatul PDL Raluca Turcan: "Eu cred ca remanierea guvernamentala trebuie facuta"

In timp ce PDL se afla in plina dezbatere referitoare la eventualele schimbari care ar trebui facute in acest partid, deputatul democrat-liberal Raluca Turcan isi da cu parerea in privinta cabinetului Emil Boc.

Udrea la
Udrea la "Dupa 20 de ani": Nu discutam concret despre remaniere, dar este posibil ca ea sa aiba loc

"Nu discutam concret despre remaniere, dar este posibil ca ea sa se intample", a declarat vicepresedintele PDL, Elena Udrea, la emisiunea "Dupa 20 de ani". Sefa de la turism a spus ca Emil Boc ar putea analiza in toamna activitatea unor colegi de-ai sai.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.