Premierul Orban: ”Regret demisia domnului ministru Costache, pe de altă parte o înțeleg”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a anunțat oficial, la Palatul Victoria, demisia ministrului Sănătății Victor Costache, în plină criză de coronavirus.

''Am luat act de această demisie. Îi voi transmite preşedintelui Klaus Iohannis această demisie pentru a putea să se emită decretul de revocare.

Aproape cinci luni de zile Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care îl conduc, am făcut echipă şi împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o'', a spus Orban, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Totodată, el a anunţat că secretarul de stat Nelu Tătaru este propunerea lui pentru a prelua conducerea Ministerului Sănătăţii.

"Îi voi propune preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii, a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus, stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri", a afirmat Orban.

Citește și
Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că intrarea în scenariul 3 de coronavirus este inevitabilă
Ministrul Sănătății: Vom afla peste 10 zile când va fi atins vârful epidemiei de COVID-19 în România

Premierul a precizat că l-a sunat pe Tătaru, care se află la Suceava, pentru a-l informa despre intenţia sa de a-l propune ca ministru al Sănătăţii, iar acesta urmează să vină la Bucureşti pentru a pune la punct cu şeful Executivului toate detaliile privind preluarea funcţiei.

Orban a mai declarat că va fi menţinut sistemul de diagnosticare stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările europene şi internaţionale.

"Urmărim în continuare obiectivul de creştere a capacităţii de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile. Continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilitate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european, şi de la nivel internaţional", a arătat premierul, potrivit Agerpres.

El a adăugat că obiectivul său îl reprezintă întărirea echipei de la Ministerul Sănătăţii, pentru a face faţă provocărilor reprezentate de epidemia de coronavirus.

"Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii îşi va creşte în continuare capacitatea de a face faţă provocărilor fără precedent datorate epidemiei de coronavirus. Rămânem concentraţi pe toate obiectivele stabilite: întărirea direcţiilor de sănătate publică pentru a face faţă nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei de coronavirus; creşterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice; asigurarea condiţiilor normale de viaţă, cu respectarea regulilor în carantină şi izolarea la domiciliu; efectuarea tuturor operaţiunilor caracteristice pentru direcţiile de sănătate publică, la timp, cu promptitudine şi în condiţii de eficienţă maximă", a spus Orban.

Prim-ministrul a vorbit şi despre importanţa dotării spitalelor cu materiale şi echipamente necesare pentru a asigura protecţia cadrelor medicale, indiferent că este vorba despre unităţi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Transporturilor sau a autorităţilor locale.

"Avem prioritate zero achiziţia de materiale, echipamente, dispozitive, absolut necesare pentru a putea proteja angajaţii spitalelor şi pacienţii din spital care sunt trataţi pentru alte afecţiuni decât pentru coronavirus. Punem în practică, în continuare, planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Păstrăm, practic, aceeaşi strategie care este stabilită şi, gradual, pregătim toate spitalele care intră în dispozitivul strategic, gândit pentru tratarea pacienţilor care sunt infectaţi cu coronavirus, pregătirea lor pentru momentul în care vor trebui să intre în dispozitivul de tratare", a spus Orban.

Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban

- Am luat act de această demisie. Îi voi transmite președintelui Klaus Iohannis.

- Aproape 5 luni de zile a făcut parte din echipă și am luat decizii importante. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare.

- Funcția de ministru al Sănătății, îi voi propune domnului președinte pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Face parte din echipa de la M. Sănătății, a fost, este și va fi în prima linie a bătăliei cu coronavirus. Astăzi se găsește la Suceava, l-am sunat și l-am informat despre intenția mea, urmând să revină în București și să discutăm toate detaliile. Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătății.

Plecarea lui Costache de la Ministerul Sănătății vine în contextul situaţiei extrem de grave a personalului medical şi în condiţiile în care numeroase spitale se confruntă cu infectări masive ale personalului cu coronavirus, din cauza lipsei materialelor de protecţie.

De asemenea, cea mai recentă declaraţie a ministrului, privind testarea în masă a tututor bucureştenilor, a provocat critici vehemente.

Citește și...
Decizie surprinzătoare. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat
Decizie surprinzătoare. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat

Surse oficiale au declarat pentru Știrile PRO TV că ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat, după declarațiile pe care le-a făcut, miercuri, despre testarea populației Bucureștiului la coronavirus.

Ministrul Sănătății: Vom afla peste 10 zile când va fi atins vârful epidemiei de COVID-19 în România
Ministrul Sănătății: Vom afla peste 10 zile când va fi atins vârful epidemiei de COVID-19 în România

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, consideră că într-un termen de 10 zile se va putea estima vârful epidemiei de COVID-19 pe teritoriul României.

Victor Costache: Numărul mic de cazuri, rezultatul măsurilor drastice luate de guvern
Victor Costache: Numărul mic de cazuri, rezultatul măsurilor drastice luate de guvern

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a răspuns întrebărilor adresate de Andreea Esca despre situația criza coronavirusului din România, în cadrul Știrilor PRO TV de luni.

Ministrul Sănătății spune că trecerea României în scenariul 3 al coronavirusului este o certitudine
Ministrul Sănătății spune că trecerea României în scenariul 3 al coronavirusului este o certitudine

Costache susţine că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus va creşte, iar România va trece la următoarea fază.

Recomandări
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.