Liviu Dragnea, ales omul nr. 3 in stat: "Misiunea noului Parlament - refacerea reputatiei si ordine in legislatie"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Partidului Social Democrat, deputatul Liviu Dragnea, a fost ales de plen, la 21 decembrie 2016, in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, cu 216 voturi "pentru" si 101 "impotriva".

Dragnea a fost singura propunere, celelalte grupuri parlamentare nefacand niciuna, conform Agerpres.

Dragnea a fost votat de plenul Camerei Deputatilor, insa aceasta a fost doar o formalitate, din moment ce nimeni nu a mai facut alta propunere. Votul a fost secret cu bile.

Potrivit procesului verbal de numarare a voturilor, la sedinta au fost prezenti 317 deputati, numarul total de voturi exprimate a fost tot 317, niciun vot nu a fost anulat.

Dintre cele 317 voturi valabil exprimate, au votat "pentru" 216 si 101 "impotriva".

Citește și
dragnea
De ce s-a enervat Liviu Dragnea la Palatul Cotroceni. Intrebarea despre Sevil Shhaideh care l-a iritat pe seful PSD
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Misiunea noului Parlament este de a face ordine in legislatia nationala iar reputatia acestei institutii trebuie refacuta, a declarat, miercuri, in plen, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

"Parlamentul Romaniei este o institutie peste care ultimii ani au asternut o reputatie discutabila. Poate nemeritata, zic unii, dar in acelasi timp este un fapt. E misiunea noastra sa refacem reputatia Parlamentului si nu putem face asta decat colaborand, decat lucrand cu responsabilitate civica si nationala. Cred ca a doua misiune esentiala a actualului Parlament este aceea de a face ordine in legislatia romaneasca. S-au adoptat in decursul anilor prea multe legi care se bat cap in cap, care sunt inadecvate, care incurca societatea si raporturile intre institutii", a sustinut Dragnea.

El a adaugat ca va initia un proces parlamentar prin care, impreuna cu institutiile abilitate, dar in primul rand cu Guvernul, Parlamentul sa faca ordine in legislatie si sa clarifice raporturile dintre institutii.

"Aceasta ordine este una dintre conditiile fundamentale ale aplicarii legii in Romania. Sunt convins ca impreuna putem realiza o adevarata reforma a legislatiei constitutionale, nu avem dreptul sa mai ratam acest proiect. Tine de noi sa restabilim puterea constitutionala a Parlamentului si vreau sa pornim impreuna acest proces. Activitatea de control al institutiilor pe care Parlamentul e abilitat sa o exercite nu trebuie sa mai fie mimata. De asemenea, vreau sa transmit un mesaj foarte puternic - Parlamentul este locul unde se naste legea, dar si locul unde se stopeaza abuzul in aplicarea ei. Anul 2017 si anii care urmeaza nu sunt usori, toti ne-am angajat in aceasta campanie electorala sa producem crestere economica sustinuta si sa aducem bunastare romanilor. E datoria noastra sa facem legi bune si clare, sa-i ajutam pe romani sa creada in Romania", a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.

Dragnea a mai declarat ca au intrat in Parlament formatiuni noi, aratand ca este un lucru bun pentru democratie, context in care i-a indemnat pe parlamentari sa lase la o parte conflictele si sa se lupte pentru proiecte mari.

"Este esential ca partidele din Opozitie sa-si poata exprima punctele de vedere cu toata vigoarea. (...) Faptul ca ne gasim astazi aici arata ca oamenii au avut incredere in noi, ca si-au pus sperantele in noi, ca ne-au dat sansa sa facem ce nu s-a facut inca si sa indreptam ceea ce s-a facut stramb. As vrea sa va propun ca de azi sa incercam sa fim nu doar colegi, va invit sa fim parteneri, o echipa care trage in directia binelui public. Nu e cazul sa formam cu totii un partid mare si unic, dimpotriva, e necesar ca fiecare partid sa-si faca auzita vocea si sa lupte pentru ideile in care crede. Ceea ce va cer este sa privim impreuna la proiectele mari, sa lasam la o parte interesele mici atunci cand sunt in discutie interesele tarii. Va invit sa colaboram cu luciditate nationala pentru cauzele mari si sa pastram luptele politice pentru cauzele mici", a mai aratat presedintele PSD.

Calin Popescu-Tariceanu, ales presedinte al Senatului

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a fost ales, miercuri, in functia de presedinte al Senatului cu 87 de voturi 'pentru' si 40 'impotriva'. Din totalul celor 136 de senatori, 129 si-au exprimat votul (doua voturi au fost nule). Votul a fost secret, cu buletin de vot.

Calin Popescu-Tariceanu a fost sustinut pentru aceasta functie de catre grupurile PSD, ALDE si UDMR.

Tariceanu a subliniat ca Parlamentul trebuie sa isi asume rolul de principal legiuitor, adaugand ca forul legislativ "nu este o multinationala" si nu functioneaza in logica unei astfel de companii.

"Votul dat de romani in 11 decembrie ne ofera o legitimitate reinnoita. (...) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmata, este un lucru esential pentru orice stat de drept si pentru orice democratie. Un principiu fundamental al democratiei va trebui sa fie reconfirmat in noua legislatura - anume controlul si echilibrul reciproc al puterilor in stat. Parlamentul raspunde in fata romanilor, cetatenilor care i-au acordat votul de incredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevaratii stapani ai Romaniei si nu de conducatorii vremelnici ai unor institutii. Parlamentul trebuie sa isi asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinationala si nu functioneaza in logica unei multinationale. Parlamentarii nu au sef si nu au mandat imperativ", a declarat Tariceanu, miercuri, de la tribuna Senatului.

El a punctat ca Parlamentul este "elementul de baza al democratiei liberale", iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decat "un lucru benefic" pentru Romania.

"Daca ne dorim mai multa democratie, trebuie sa avem un Parlament activ in a-si exercita rolul sau constitutional. Ne aflam in fata unui moment decisiv pentru Romania si pentru viitorul tarii noastre. Este momentul in care decidem daca Romania este un stat suveran, in care deciziile importante se iau in tara, de catre cei pe care romanii ii aleg sau daca este un stat de mana a doua, in care deciziile sunt dictate de altii si executate de oameni numiti si nu alesi. Trebuie sa revenim la normalitatea unei democratii liberale in care Guvernul este politic, adica ales prin votul parlamentarilor si exprimand si respectand vointa poporului manifestata la alegeri. Este momentul in care decidem daca Parlamentul isi asuma rolul constitutional si este o institutie puternica sau este o institutie controlabila, mai degraba cu rol decorativ", a afirmat presedintele Senatului.

In opinia sa, anul 2016 in care la conducerea Romaniei s-a aflat un guvern tehnocrat a fost "un an pierdut".

"Peste cateva zile, Parlamentul va fi chemat sa puna capat unei stari de anormalitate in orice democratie, perioada in care stiti ca am avut un guvern tehnocrat. Din pacate, dupa parerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie sa il recastigam in anul 2017", a completat el.

Potrivit presedintelui Senatului, votul din 11 decembrie a fost unul pentru normalitate.

"Va multumesc pentru votul de incredere pe care mi l-ati acordat in aceasta functie extrem de onoranta. Vreau sa va urez bine ati venit si unora dintre dumneavoastra bine ati revenit. Fiecare dintre dumneavoastra sunteti aici pentru ca romanii v-au votat, iar acest vot va responsabilizeaza. Romanii isi pun speranta in noi si nu vreau sa le dezamagim increderea. Au fost multi care au descifrat in fel si chip votul din 11 decembrie. Dincolo de interpretari partizane, votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate, a fost un vot din partea a milioane de romani care simt ca nu beneficiaza de pe urma cresterii economice, a fost un vot din partea romanilor care vor ca drepturile si libertatile lor sa fie respectate. Este rolul nostru sa actionam pentru a ne duce la buna indeplinire mandatul", a declarat Tariceanu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ei vor conduce Parlamentul. Liderii PSD, ALDE si UDMR au semnat un protocol de colaborare parlamentara
Ei vor conduce Parlamentul. Liderii PSD, ALDE si UDMR au semnat un protocol de colaborare parlamentara

Liderii PSD, ALDE si UDMR au semnat la Palatul Parlamentului, un protocol de colaborare parlamentara.

De ce s-a enervat Liviu Dragnea la Palatul Cotroceni. Intrebarea despre Sevil Shhaideh care l-a iritat pe seful PSD
De ce s-a enervat Liviu Dragnea la Palatul Cotroceni. Intrebarea despre Sevil Shhaideh care l-a iritat pe seful PSD

Presedintele PSD Liviu Dragnea s-a enervat in timpul declaratiilor de presa de la Palatul Cotroceni, dupa ce un jurnalist i-a pus o intrebare despre Sevil Shhaideh, cea care a fost propusa pentru functia de PSD.

Sevil Shhaideh, propunerea-surpriza a PSD pentru functia de premier. Ce se intampla daca Iohannis refuza sa o desemneze
Sevil Shhaideh, propunerea-surpriza a PSD pentru functia de premier. Ce se intampla daca Iohannis refuza sa o desemneze

Sevil Shhaideh este propunerea-surpriza pentru functia de prim-ministru facuta miercuri la Palatul Cotroceni de PSD si ALDE.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.