PNL si USR vor sa il lase pe Dragnea fara locul din Parlament. Reactia liderului PSD: "Se umplu de ridicol"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea ramane in afara Parlamentului, din cauza unei prevederi din regulamentul Camerei.

UPDATE 21:10 Liviu Dragnea a comentat situatia mandatului sau si a atacat partidele PNL si USR.

"Am fost intrebat de foarte multe ori daca am de gand sa declansez suspendarea presedintelui, am spus de multe ori ca nu am asta in obiectv, in schimb vad din cealalta parte, si lasati-o mai usor cu PNL, USR si PMP, nu le vin ideile lor, de la ei, ei nu vor nici macar deputat sa fiu. De ce nu initiaza o lege sa nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea sau o lege prin care sa ma evapor?", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3, citat de News.ro.

El a afirmat ca situatia este ”ridicola”, iar PNL, USR si PMP ”se umplu de ridicol” la randul lor prin astfel de tentative.

UPDATE 15:00 Presedintele USR, Nicusor Dan, a afirmat ca deputatii formatiunii sale se vor opune validarii mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea pe motiv ca acesta a fost condamnat pentru frauda electorala.

Citește și
variante PSD pentru functia de premier - cover
In cine are incredere presedintele PSD Liviu Dragnea? Ce persoana ar putea fi propusa pentru functia de premier al Romaniei
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

"Ne vom opune validarii mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru frauda electorala. Declaratia lui Florin Iordache, avocatul PSD, ca incompatibilitatea intre mandat si condamnarea pentru fraude in alegeri nu se refera la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputatilor, la cele din viitor?", este mesajul postat duminica pe Facebook de liderul USR.
 

Potrivit News.ro, Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca respectivul a fost condamnat definitiv pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral. Liviu Dragnea intra sub incidenta acestui articol, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.

Conform procurorilor, Dragnea a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale. Procurorii sustineau ca Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea - presedinte executiv PSD - avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Propunerea comisiei de validare va fi supusa insa dezbaterii si votului plenului Camerei Deputatilor, unde PSD, avand majoritatea impreuna cu ALDE, ar putea vota validarea mandatului lui Liviu Dragnea. ”In cazul deputatilor pentru care a fost propusa invalidarea mandatului, Camera Deputatilor dezbate si se pronunta prin vot pentru fiecare caz in parte. (2) Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat se face cu votul majoritatii deputatilor prezenti”, se arata in articolul 10 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Formal insa, mandatele deputatilor sunt validate printr-o hotarare a Camerei Deputatilor. Daca aceasta va include si mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacata la Curtea Constitutionala de catre opozitie. Condamnarea din aprilie 2016 ii creeaza liderului PSD probleme si in ceea ce priveste preluarea functiei de prim-ministru. O lege adoptata in 2001 chiar de catre PSD, condus la acea vreme de Adrian Nastase, interzice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai Guvernului.

Reactia PNL

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, anunta ca liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizand ca, daca va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constitutionala. Ea spune ca exista un precedent, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, in 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza.

Prim-vicepresedintele PNL si fost ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pentru News.ro ca ”exista argumente juridice pentru invalidarea mandatului de deputat al cetateanului Dragnea Liviu” si spune ca liberalii vor vota impotriva validarii si vor contesta orice decizie a plenului ”care va valida mandatul considerat nelegal”.

Fostul ministru al Justitiei mai aduce inca doua argumente in favoarea invalidarii mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. ”Textul nu distinge intre procedurile de alegeri care fac obiectul hotararii judecatoresti, deci nici interpretul nu trebuie sa faca distinctie. Iar scopul textului este ca niciun cetatean sa nu fie validat ca parlamentar daca a fost condamnat pentru proceduri legate de alegeri”, a mai argumentat Catalin Predoiu.
El a precizat ca ”PNL va lua in calcul aceste argumente” si, daca isi vor consolida convingerea, liberalii vor ”proceda la vot impotriva validarii” si ”ulterior vor contesta orice decizie a plenului (Camerei Deputatilor – n.r.) care va valida mandatul considerat nelegal”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Klaus Iohannis trebuie sa respecte Constitutia". Cand va anunta PSD numele premierului propus

Liviu Dragnea a tinut declaratii vineri, in Alexandria, dupa ce a preluat mandatul de deputat.

In cine are incredere presedintele PSD Liviu Dragnea? Ce persoana ar putea fi propusa pentru functia de premier al Romaniei
In cine are incredere presedintele PSD Liviu Dragnea? Ce persoana ar putea fi propusa pentru functia de premier al Romaniei

Romania este la un pas de a intra intr-o criza politica, din cauza disputei dintre presedintele Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, presedintele PSD - adica partidul care a castigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Gabriela Firea, pe Facebook:
Gabriela Firea, pe Facebook: "La Cotroceni mergem cu Liviu Dragnea premier"

Romanii au votat pentru PSD si pentru ca Liviu Dragnea sa fie premier. Este mesajul de pe Facebook al Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.