In cine are incredere presedintele PSD Liviu Dragnea? Ce persoana ar putea fi propusa pentru functia de premier al Romaniei

Liviu Dragnea

Romania este la un pas de a intra intr-o criza politica, din cauza disputei dintre presedintele Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, presedintele PSD - adica partidul care a castigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

"Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", se arata in Constitutie.

Insa una dintre cele mai plauzibile variante este aceea ca Liviu Dragnea va renunta sa mai insiste ca numele sau sa fie propus de PSD pentru functia de premier, din cauza blocajului provocat de seful statului, care refuza sa desemneze o persoana care a fost condamnata penal.

Citește și
cover Iohannis Dragnea
Romania, la un pas de criza politica. PSD refuza negocierile, Iohannis nu il vrea pe Dragnea premier
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In aceste conditii, apare intrebarea: "Cine ar putea fi omul de incredere al lui Liviu Dragnea, care sa fie capabil sa conduca un Guvern, si care - in acelasi timp - sa colaboreze foarte bine cu el?"

Iata cateva posibile variante, selectate in functie de istoricul lor in Partidul Social Democrat, relatiile cu Liviu Dragnea si (mai ales) activitatea politica:

1 - SORIN MOISĂ
2 - MIHAI FIFOR
3 - VASILE DANCU
4 - GEORGIAN POP
5 - GABRIELA FIREA

SORIN MOISĂ

Sorin Moisa s-a nascut la 7 ianuarie 1976 si este europarlamentar.

De profesie economist si doctorand in Relatii Internationale la Universitatea Oxford din Marea Britanie, Sorin Moisa a ocupat, din februarie 2010, functia de Director de Cabinet adjunct al Comisarului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

Are o experienta importanta in mediul politic institutional european la nivel inalt (Comisia Europeana, Consiliul de ministri, Parlamentul European).

A contribuit direct la apropierea Moldovei de Uniunea Europeana, la liberalizarea pietei UE a vinurilor pentru Republica Moldova, precum si la integrarea economiei Republicii Moldova cu economia europeana.

Moisa a participat la negocieri comerciale internationale ale UE si a reprezentat Comisia Europeana in numeroase misiuni europene si internationale.

MIHAI FIFOR

Nascut pe 10 mai 1970, Mihai-Viorel Fifor, este, in prezent, presedintele Consiliului National al PSD si este al doilea om ca importanta in PSD dupa Liviu Dragnea.

In martie 2014, Fifor a fost ales presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile de la Nana.

In iunie 2015, premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor in functia de ministru al Transporturilor, dupa demisia lui Ioan Rus. Presedintele a respins propunerea, "intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor." (sursa)

Fifor a fost presedintele Comisiei pentru transporturi si energie, dar a facut parte si din Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, din iulie 2013. In februarie 2013 a fost ales membru supleant in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Mihai Fifor a fost ales Presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat in data de 9 februarie 2016. Este, de asemenea, senator de Dolj.

Mihai Fifor a fost liderul Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat din Senat incepand cu luna august 2015 si vicepresedinte al PSD Arad din octombrie 2015.

Mihai Fifor a mai ocupat functiile de vicepresedinte PSD Dolj (2010-2015), presedinte executiv PSD Craiova (2012-2015) si presedinte PSD Craiova (2010-2012). Este membru al Consiliului National al PSD incepand cu anul 2008 si membru PSD din anul 2006.

VASILE DANCU

Vasile Dancu (54 de ani) a fost ministrul propus de premierul Dacian Ciolos pentru portofoliul Dezvoltarii si Administratiei, dar si pentru functia de vicepremier.

Cunoscut membru al asa-numitei "grupari de la Cluj" a PSD, a fost ministru al Informatiilor Publice in guvernul Adrian Nastase si consilier din umbra al lui Liviu Dragnea.

A detinut un mandat de senator PSD de Cluj in perioada 2004-2008.

El a fost decorat de presedintele Germaniei, dupa cum a anuntat Ambasada Germaniei la Bucuresti pe 4 noiembrie 2015. Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, i-a acordat lui Dancu Crucea de Merit in rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, a relatat Agerpres.

Relatia sa cu Liviu Dragnea este una apropiata. De altfel, in vara anului 2015, Vasile Dancu scria pe Facebook ca "similaritatile" dintre declaratiile sale si cele ale lui Liviu Dragnea nu sunt intamplatoare: "Evident ca am vorbit, vorbim, o sa se consulte cu mine si in viitor. Interesul este unul singur pentru mine: stanga ramaneasca sa ramana in picioare". (sursa)

A fost europarlamentar in 2005-2007, iar in guvernul condus de Adrian Nastase a ocupat functia de Ministru al Informatiilor Publice (2000-2003).

GEORGIAN POP

Nascut la 13 iunie 1975 in Fagaras, a intrat in PSD in 2003 si a fost in perioada 2005-2008 consilier al presedintelui PSD Mircea Geoana.

Acum este vicepresedinte PSD si a candidat in Bucuresti pentru al treilea sau mandat. Pop este presedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, o functie foarte importanta.

Insa Georgian Pop, absolvent al Academiei de Informatii, a devenit cunoscut dupa scandalul WikiLeaks (in 2011). Conform acestor documente, el era persoana care transmitea americanilor informatii despre planurile PDL si PSD de formare a noului Guvern (sursa).

Georgian Pop vorbea atunci despre „persoanele proaste si lacome” din PSD, in timp ce despre Victor Ponta spunea ca „numai gura e de el”.

GABRIELA FIREA

Nascuta in Bacau, la 13 iulie 1972, Gabriela Firea a ocupat functiile de consilier de relatii publice si imagine a primului-ministru Mugur Isarescu (ian. 2000) si a fost purtator de cuvant al Guvernului (febr.—dec. 2000).

La 23 septembrie 2012, a devenit membru al Partidului Social Democrat, activand in organizatia PSD Ilfov.

In cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 2012, a obtinut un mandat de senator PSD cu 75% din voturile exprimate, in Colegiul uninominal nr. 1 din Ilfov.

La 21 ianuarie 2013, a fost numita presedinte interimar al PSD Ilfov, in locul lui Robert Negoita, iar la 24 februarie 2013, a fost aleasa presedinte al Organizatiei Ilfov.

Gabriela Firea a fost aleasa la 20 aprilie 2013, la Congresul PSD, vicepresedinte al partidului pe locurile alocate Organizatiei de Femei.

La 22 octombrie 2014, a devenit purtatorul de cuvant al PSD, iar in 2016 a castigat functia de primar general al Capitalei.

Cristian Matei - editor www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cum a ajuns Liviu Dragnea sa vorbeasca cu presa, in frig, in loc sa stea inauntru:
Cum a ajuns Liviu Dragnea sa vorbeasca cu presa, in frig, in loc sa stea inauntru: "In primul rand vreau sa imi cer scuze!"

Atmosfera tensionata la sediul Partidului Social Democrat. Seful partidului, Liviu Dragnea, s-a aratat foarte deranjat de "balbaielile" colegilor sai din biroul de presa.

Romania, la un pas de criza politica. PSD refuza negocierile, Iohannis nu il vrea pe Dragnea premier
Romania, la un pas de criza politica. PSD refuza negocierile, Iohannis nu il vrea pe Dragnea premier

Romania este in pragul unei crize politice. Asta sustin analistii, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultari, dar cei de la PSD, apoi si cei din ALDE, au refuzat invitatia.

Va avea Romania un premier condamnat penal? Cum a ajuns presedintele Klaus Iohannis sa fie amenintat cu suspendarea
Va avea Romania un premier condamnat penal? Cum a ajuns presedintele Klaus Iohannis sa fie amenintat cu suspendarea

Rezultatele oficiale partiale au confirmat datele prezentate de sondajele exit-poll dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, astfel ca publicul asteapta in momentul de fata sa vada ce miscare va face PSD-ul in privinta numelui viitorului premier.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.