Liviu Dragnea, despre relatia sa cu seful SRI: "Am avut o relatie de prietenie foarte stransa cu Eduard Hellvig"

Liviu Dragnea, Eduard Hellvig

Presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca a avut o relatie de prietenie foarte stransa cu directorul SRI Eduard Hellvig, pe vremea cand lucrau la acelasi proiect politic, iar acum cei doi au o relatie institutionala.

"Nu pot sa ascund ca am avut o relatie de prietenie foarte stransa cu Eduard Hellvig, am avut ani de zile in care eram in constructia acelui proiect frumos, proiect politic, USL, am avut zile, nopti, saptamani, luni, in care trebuia sa gestionam niste negocieri destul de dure, pana la nivel de comuna. Faceam liste comune si se discuta de liste comune inclusiv la nivel de comuna si erau patima indreptatita, dar si tensiuni foarte mari. Singurii care stateam cap-coada eram eu si domnul Hellvig. Domnul Antonescu si domnul Ponta nu prea stateau, sau stateau putin si se speriau.

Intr-un asemenea proiect politic am avut nu numai stari de bine, am avut momente tensionate din diverse cauze si amandoi stateam umar la umar ca sa ducem proiectul mai departe. Asta a facut sa se lege o prietenie foarte buna. Dupa ce domnul Hellvig a devenit directorul SRI, sigur, nu pot sa spun ca ii sunt sau imi este dusman, dar avem o relatie institutionala, conducem doua institutii pe care le respectam si dupa ce nu o sa mai fim in aceste functii probabil ca relatia de prietenie va fi umpluta din nou de substanta cu mare drag si din partea mea si din partea lui", a spus Dragnea duminica, la Antena 3, conform Agerpres.

Presedintele PSD a adaugat si ca SRI a avut in campania electorala o atitudine corecta si echilibrata.

"Din punctul meu de vedere, foarte important a fost ca SRI, nu stiu daca a avut influente sau nu, dar probabil ca telefoane si alte apropouri din partea unor fosti colegi de la PNL o fi avut domnul Hellvig, sa-i ajute in campanie, eu am simtit foarte clar ca in acest an electoral SRI, ca si celelalte institutii, a avut o atitudine corecta, echilibrata, echidistanta, de neimplicare, doar in limita atributiilor de serviciu pe care le-au avut. Sa stiti ca pentru noi a contat foarte mult.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea taie din banii unor institutii, printre care si Administratia Prezidentiala: "Trebuie sa investim in economie"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Faptul ca in 2016 am putut avea niste alegeri chiar libere, cu toate ca am auzit ca au fost niste incercari de intrare in soft a unora, sa vedem daca o sa vina pana la urma informatiile complete, toti am simtit ca am putut desfasura campanie fara sa simtim ca o parte din adversari sunt sustinuti. Printre alte institutii, SRI merita toata lauda ca nu s-a implicat. Sigur ca nu avea de ce sa se implice, dar in anii trecuti se tot vorbea despre asta", a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a declarat ca din ce stie el Florian Coldea este un foarte bun profesionist, dar Comisia parlamentara pentru controlul SRI trebuie sa il cheme la audieri pe directorul SRI Eduard Hellvig pentru a verifica dezvaluirile facute in ultima vreme cu privire la Coldea.

"Eu nu stiu foarte multe lucruri despre Florian Coldea, dar, din ce am mai citit, din ce am mai auzit, din ce am mai discutat cu unii si cu altii in ultima perioada, in ultimii 2-3 ani, ce pot spune despre el, din ceea ce stiu eu, este un foarte bun profesionist. Nu stiu cata mana de fier sau de catifea are Eduard Hellvig, dar eu cred ca el a avut o relatie de colaborare si o relatie de serviciu foarte buna cu domnul Florian Coldea. Nu stiu ce va face domnul Coldea, daca va reveni pe functie, daca nu va reveni, sunt tot felul de discutii, numai ei si presedintele Iohannis stiu, probabil. Dincolo de asta, ce consider eu ca nu e bine pentru statul roman este scandalul care a fost generat de aceste dezvaluiri. O consecinta este suspendarea domnului Coldea, dar scandalul in sine afecteaza credibilitatea SRI, care este unul din pilonii importanti pentru stabilitatea si securitatea nationala.

Toata lumea spune ca SRI, ca si SIE de fapt, ca si Ministerul de Interne ca si DGIPI, ca si alte structuri, trebuie sa fie foarte bine structurate si stabile si sa se bucure de prestigiu intern si international. SRI face parte dintr-o retea de servicii de informatii cu partenerii nostri din NATO si nu numai foarte importanta si schimbul de informatii nu trebuie sa fie afectat de acest scandal", a spus Dragnea.

El a adaugat ca noua Comisiei pentru controlul SRI, care va fi constituita luni in Parlament, trebuie sa ancheteze toate lucrurile care s-au spus in ultima vreme despre generalul SRI Florian Coldea.

"S-a discutat mult daca noua Comisie SRI ar trebui sa ancheteze aceste lucruri. Dupa parerea mea, noua Comisie SRI trebuie sa faca acest lucru, trebuie sa il cheme la audieri pe domnul Hellvig, cred ca si dumnealui isi doreste lucrul acesta pentru ca orice neanchetare, daca pot spune asa, nu face decat sa umfle foarte mult acest mister, aceasta lipsa de informatii, lipsa de cunoastere. O audiere si o verificare fara patima, dar facuta foarte serios si foarte profesionist este in beneficiul tuturor, si al institutiei si al Parlamentului, si al opiniei publice si al statului. Cred ca in Comisia SRI domnul director Hellvig va avea posibilitatea, intr-un mediu oficial si institutional, sa raspunda la intrebari si sa lamureasca multe lucruri care trebuie lamurite. asta este un scandal care trebuie nu inchis, in sensul de bagat sub pres, trebuie lamurit si mers mai departe, institutia este mult prea importanta", a mentionat presedintele Camerei Deputatilor.

Dragnea a mai precizat ca nu exista o intelegere ca PNL sa preia sefia Comisiei pentru controlul SIE si PSD pe cea pentru controlul SRI, iar PSD va avea patru locuri din noua in Comisia SRI.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni:
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni: "As fi mobilizat toate structurile de securitate"

Presedintele PMP Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca, daca ar fi fost la Cotroceni, ar fi facut din gasirea lui Sebastian Ghita cel mai important obiectiv al structurilor de securitate ale Romaniei.

Liviu Dragnea taie din banii unor institutii, printre care si Administratia Prezidentiala:
Liviu Dragnea taie din banii unor institutii, printre care si Administratia Prezidentiala: "Trebuie sa investim in economie"

Presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a declarat, duminica seara, ca institutii precum Camera Deputatilor, Senatul, SRI, SIE, Curtea de Conturi, vor avea in acest an un buget mai mic cu 19-20% decat cel de anul trecut.

Parlamentul are o noua comisie de control al SRI, condusa de Adrian Tutuianu. Seful SRI va fi audiat in cazul Coldea
Parlamentul are o noua comisie de control al SRI, condusa de Adrian Tutuianu. Seful SRI va fi audiat in cazul Coldea

Parlamentul are o noua comisie pentru controlul Serviciului Roman de Informatii. Cu 4 membri din 9, PSD are si seful acestei structuri.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.