Parlamentul are o noua comisie de control al SRI, condusa de Adrian Tutuianu. Seful SRI va fi audiat in cazul Coldea
Parlamentul are o noua comisie pentru controlul Serviciului Roman de Informatii. Cu 4 membri din 9, PSD are si seful acestei structuri.
Este vorba despre senatorul Adrian Tutuianu, fost presedinte al Consiliului Judetean Dambovita. Partidul Social Democrat are cei mai multi membri in comisia parlamentara, patru la numar. Liberalii au avut dreptul la doi reprezentanti - senatorul Ioan Cristian Chirtes si deputatul Cezar Preda, USR il trimite in comisie pe deputatul Manuel Costescu, ALDE il are pe deputatul Marian Gheorghe Bucsa iar UDMR l-a propus pe senatorul Verestoy Attila. Singura formatiune care a ramas pe afara este PMP, care a refuzat sa participe la votul in plen.
Daca ar fi avut un reprezentant, Miscarea Populara l-ar fi propus pe senatorul Traian Basescu.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Pe de alta parte, noul sef al Comisiei este senatorul PSD, Adrian Tutuianu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita. De altfel, in vremea cand ocupa aceasta functie, Adrian Tutuianu voia ca zona Bucegilor sa arate ca statiunile din Elvetia. Cu o tusa istorica insa.
"M-am gandit ca undeva in zona interes Dichiu cu zona spre Babele sa putem aseza 3 statui mari: 2-3 metri, care sa simbolizeze pe Burebista, pe Decebal, sau zeul dacilor, preotul suprem Zamolxis."
Se va ocupa de acum incolo de o comisie cu miza dintodeauna, dar acum si mai mare in contextul scandalului iscat dupa suspendarea din functie a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Indepartarea lui Coldea din pozitia de sef operativ al SRI a fost urmarea informatiilor aparute in spatiul public despre prietenia dintre Coldea si fostul deputat Sebastian Ghita si presupusa influenta a lui Coldea asupra justitiei. Fostul prim-adjunct este acum la dispozitia directorului, Eduard Hellvig. Despre cel din urma, seful PSD, Liviu Dragnea spunea ca ar trebui sa fie audiat de noua Comisie parlamentara de control al SRI, pentru a fi lamurite acuzatiile de implicare a lui Florian Coldea in actul de justitie.
Tutuianu: Voi adresa o scrisoare directorului SRI pentru audierea sa in Comisia de control a Serviciului in cazul Coldea
Comisia parlamentara de control al SRI va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru a fi audiat in cazul lui Florian Coldea, a anuntat, luni, presedintele comisiei, Adrian Tutuianu.
"Maine vom face o prima intalnire mai informala a Comisiei de control, pentru dorim sa stim foarte exact ce avem de facut, sa vedem regulamentul, iar apoi sigur ca, institutional, voi adresa o solicitare directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul Hellvig, si vom stabili de comun acord o data si o ora pentru audiere pe acest subiect si pe altele daca vom aprecia ca sunt necesare si pe alte subiecte", a anuntat Tutuianu, intrebat in legatura cu cazul generalului Florian Coldea, pus la dispozitia directorului SRI.
Tutuianu a mentionat ca scrisoarea catre directorul SRI va fi adresata "probabil" marti.
El a adaugat ca lucrurile trebuie clarificate in termen cat mai scurt si ca in sedinta comisiei se va decide daca va fi audiat si Florian Coldea.
"Deocamdata, este (Coldea - n.r.) in interiorul SRI, vom aprecia lucrurile acestea dupa ce vom avea maine o prima discutie intre membrii comisiei", a explicat Tutuianu.
Acesta a subliniat ca in cazul lui Coldea trebuie avute in vedere doua lucruri: "Pe de o parte este SRI, care isi face propria ancheta, dupa regulamentele proprii, si atributia noastra de control asupra SRI, care se desfasoara dupa procedurile prevazute de Hotararea Parlamentului 30 din 1993".
"Vom studia maine si, pornind de la ce prevede reglementarea legala pe acest subiect, vom decide pe cine chemam, cand chemam. In orice caz nu o sa invit pe nimeni la discutie decat intr-o modalitate institutionala, nu printr-un anunt facut la presa", a spus Tutuianu.
El a mai spus ca nu-l cunoaste pe Florian Coldea decat din spatiul public.