"Dupa 20 de ani". Dragnea: Romania va fi regionalizata pana in 31 decembrie. Cate regiuni vor fi
Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro Tv si ProTV NEWS, ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a vorbit despre calendarul regionalizarii si numarul acestor regiuni.
Vicepremierul Dragnea a explicat ca, intr-o prima faza, membrii viitorului Consiliu Regional vor fi numiti politic, urmand ca din 2016 sa fie alesi in acelasi timp cu primarii, direct de catre cetateni.
"Nu, nu vreau sa devin seful unei regiuni administrative. Calendarul este urmatorul. Dupa aprobarea modificarilor la Constitutie, care speram sa se intample undeva in octombrie, in noiembrie-decembrie vrem sa adoptam legislatia efectiva de infiintare a regiunilor si legislatia care sa stabileasca atributiile si competentele care trebuie sa mearga la regiuni, inclusiv resedinta acestora. Iar spre finalul anului, sa aiba loc alegerile la regiuni, probabil alegeri indirecte, sa fie decat alesii locali ... fiecare voteaza.
Deci 31 decembrie sa ne prinda cu regiunile infiintate si cu structurile de conducere. Este una din variante. In 2016, presedintii regiunilor si consilierii regionali vor fi alesi in aceeasi zi cu primarii si consiliile judetene in acelasi sistem, direct de catre cetateni. Este una din variante." - a declarat ministrul Dezvoltarii in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si PROTV NEWS.
De altfel, al doilea om din Guvernul Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, a acceptat provocarea Stirilor ProTV de a fi primul roman care foloseste aplicatia de regionalizare a tarii, lansata de www.stirileprotv.ro.
In viziunea "cetateanului" Liviu Dragnea, care a bifat, pe langa cele 8 zone administrative, si resedintele acestora, Constanta si Tulcea ar trebui sa formeze o regiune, iar Sibiul sa fie capitala Transilvaniei Centrale, in dauna Brasovului.
Clujul, Timisoara, Craiova, Galatiul si Iasi sunt alte resedinte regionale selectate de Liviu Dragnea in aplicatia StirileProTV.ro, una dintre surprizele vicepremierului fiind alegerea Pitestiului ca o alta capitala de regiune.
"De la 1 ianuarie 2014, repet, cu regiunile infiintate, incepe un proces extrem de complicat, si anume de operationalizare a institutiilor regionale pe de o parte, iar pe de alta parte un proces de acreditare a fiecarei regiuni pentru a deveni autoritate de management in procesul de absorbtie a fondurilor europene. In ceea ce priveste necesitatea ca regiunile sa fie infiintate pana la sfarsitul acestui an, tine cont tot de relatia cu Comisia Europeana. Este foarte greu sa incepi noul exercitiu financiar 2014-2020 cu o structura administrativa si in interiorul urmatoarei perioade de programare sa schimbi structura administrativa."- a mai spus Liviu Dragnea la Pro TV.
Cate regiuni vor fi in Romania
In ceea ce priveste numarul regiunilor, vicepremierul afirma ca nu s-a stabilit inca acest lucru, insa, in niciun caz nu vor fi mai putin de 7.
"Nu, nu s-a stabilit. Suntem foarte aproape de raspunsul final. Din toate analizele care s-au facut pana acum, eu cred ca ne vom indrepta catre doua variante posibile. O varianta cu 8 sau o varianta cu 9 regiuni. Resedintele vor reprezinta ultimul punct, ultima decizie. Trebuie sa recunosc ca stabilirea resedintelor pentru fiecare regiune reprezinta cel mai tensionat lucru, genereaza cea mai multa patima, in conditiile in care cei care sunt foarte tensionati nu au toate informatiile.
Din acest motiv am inceput deja dezbaterile publice in toata tara, in toate posibilele resedinte de regiune. Si faptul ca va fi intr-un oras sediul administrativ al regiunii nu inseamna ca acel oras va fi aspiratorul regiunii si toata dezvoltarea se va duce acolo. Nu." - a declarat Liviu Dragnea la Pro TV.
Mai multe detalii despre regionalizarea Romaniei in emisiunea "Dupa 20 de ani" de duminica, 9 iunie 2013, de la ora 10.00.
Sursa: Pro TV
Etichete: Liviu Dragnea, judete, regiuni, regionalizare,
Dată publicare:
07-06-2013 14:34