REGIONALIZARE 2013. Transferul de competente in plan local, insotit obligatoriu de unul de resurse

Liviu Dragnea

Orice proces de transfer de competente si atributii in plan local sa se faca in mod obligatoriu si cu un transfer de resurse, au convenit participantii la o intalnire pe tema descentralizarii organizata de MDRAP.

La intalnirea organizata in Tulcea de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au participat reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei publice locale, cu primari si presedinti de consilii judetene, in prezenta reprezentantilor unor ministere si a membrilor grupului academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), precizeaza MDRAP, intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

In cadrul intalnirii, arata sursa citata, s-a convenit ca orice proces de transfer de competente si atributii in plan local sa se realizeze in mod obligatoriu si cu un transfer de resurse.

harta regionalizare
De asemenea, unul dintre principiile foarte importante care au fost stabilite in legatura cu descentralizarea competentelor se refera la criteriile de repartizare. Astfel, participantii la intalnire au propus ca la nivelul consiliilor locale si judetene sa se exercite competente in special de administrare, consiliile regionale sa aiba competente legate de dezvoltarea regiunii, iar la nivel central sa ramana cele legate de elaborarea politicilor si strategiilor nationale, cele de reglementare si cele de monitorizare si control.

Tema discutiilor, subliniaza MDRAP, a fost stabilita avand in vedere faptul ca descentralizarea este un proces derulat in paralel cu cel de regionalizare, iar stabilirea competentelor pe fiecare nivel administrativ trebuie sa se realizeze dupa consultari cat mai ample cu cei direct vizati de acest proces.

Citește și
Dumitru Sandu, regionalizare
VIDEO. "Trebuie sa decolam". Interviu cu autorul celei mai noi propuneri de regionalizare a tarii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am stabilit sa avem aceste discutii chiar cu cei catre care vrem sa transferam competente, adica reprezentantii autoritatilor publice locale - primari de comune, de orase si municipii, presedinti de consilii judetene. Am tinut sa participe la discutii si cei care vor trebui sa legifereze ceea ce propunem noi", a declarat sambata, la o conferinta de presa organizata dupa primele doua zile de dezbatere, vicepremierul Liviu Dragnea.

Tot Dragnea s-a declarat multumit de cum decurge intalnirea despre descentralizare, "mai ales pentru faptul ca cei prezenti sunt foarte implicati, au contribuit din plin la discutii, s-au pregatit inca dinainte cu intrebari si propuneri concrete, au luat foarte in serios acest proces", dupa cum a explicat el, citat in comunicatul MDRAP.

Discutiile de la Tulcea vor fi urmate de alte intalniri de lucru, organizate periodic de MDRAP pentru detalierea procesului de descentralizare. "Propunerile si observatiile formulate sunt centralizate la nivelul ministerului, care le va analiza si le va transpune in proiecte de modificare a actelor normative existente in domeniul administratiei publice. Proiectele legislative rezultate vor fi prezentate la urmatoarele intalniri", precizeaza ministerul.
In paralel cu intalnirile de lucru pentru descentralizare, MDRAP organizeaza, in fiecare regiune de dezvoltare, dezbateri cu participare publica pentru procesul de regionalizare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Iasi, la o dezbatere privind regionalizare, ca stabilirea resedintelor regionale este "decizia care naste cele mai multe patimi", astfel ca aceasta va fi penultima etapa in acest proces, adaugand ca Ministerul Dezvoltarii a facut un sondaj privind preferinta oamenilor pentru viitoarele capitale regionale.

MDRAP este institutia desemnata in februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei, sa coordoneze pregatirea procesului de regionalizare-descentralizare.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Numele celor sapte regiuni in care va fi impartita harta Romaniei. Cum se vor distribui 40 mld. euro
Numele celor sapte regiuni in care va fi impartita harta Romaniei. Cum se vor distribui 40 mld. euro

Noua harta a Romaniei va avea sapte regiuni. Asta arata primul raport oficial, pe care ministrul Liviu Dragnea il va supune dezbaterii publice incepand de saptamana viitoare.

VIDEO.
VIDEO. "Trebuie sa decolam". Interviu cu autorul celei mai noi propuneri de regionalizare a tarii

Romania este in asa fel structurata, prin disparitati, prin experiente, incat nu se poate face descentralizare buna, eficienta, numai mutand de la Guvern, de la nivel central, la nivel judetean niste functiuni.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Doar anul acesta putem face regionalizarea". VIDEO

Prefectii regionali vor avea puteri limitate, iar unitatea regiunilor va fi asigurata prin Constitutie si prin legile administrative ale tarii. Sunt asigurarile vice-premierului Liviu Dragnea, in privinta  succesul impartirii tarii in regiuni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.