REGIONALIZARE 2013. Transferul de competente in plan local, insotit obligatoriu de unul de resurse

Ultima actualizare: 30-05-2013 00:29
Liviu Dragnea

Orice proces de transfer de competente si atributii in plan local sa se faca in mod obligatoriu si cu un transfer de resurse, au convenit participantii la o intalnire pe tema descentralizarii organizata de MDRAP.

La intalnirea organizata in Tulcea de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au participat reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei publice locale, cu primari si presedinti de consilii judetene, in prezenta reprezentantilor unor ministere si a membrilor grupului academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), precizeaza MDRAP, intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

In cadrul intalnirii, arata sursa citata, s-a convenit ca orice proces de transfer de competente si atributii in plan local sa se realizeze in mod obligatoriu si cu un transfer de resurse.

harta regionalizare
De asemenea, unul dintre principiile foarte importante care au fost stabilite in legatura cu descentralizarea competentelor se refera la criteriile de repartizare. Astfel, participantii la intalnire au propus ca la nivelul consiliilor locale si judetene sa se exercite competente in special de administrare, consiliile regionale sa aiba competente legate de dezvoltarea regiunii, iar la nivel central sa ramana cele legate de elaborarea politicilor si strategiilor nationale, cele de reglementare si cele de monitorizare si control.

Tema discutiilor, subliniaza MDRAP, a fost stabilita avand in vedere faptul ca descentralizarea este un proces derulat in paralel cu cel de regionalizare, iar stabilirea competentelor pe fiecare nivel administrativ trebuie sa se realizeze dupa consultari cat mai ample cu cei direct vizati de acest proces.

"Am stabilit sa avem aceste discutii chiar cu cei catre care vrem sa transferam competente, adica reprezentantii autoritatilor publice locale - primari de comune, de orase si municipii, presedinti de consilii judetene. Am tinut sa participe la discutii si cei care vor trebui sa legifereze ceea ce propunem noi", a declarat sambata, la o conferinta de presa organizata dupa primele doua zile de dezbatere, vicepremierul Liviu Dragnea.

Tot Dragnea s-a declarat multumit de cum decurge intalnirea despre descentralizare, "mai ales pentru faptul ca cei prezenti sunt foarte implicati, au contribuit din plin la discutii, s-au pregatit inca dinainte cu intrebari si propuneri concrete, au luat foarte in serios acest proces", dupa cum a explicat el, citat in comunicatul MDRAP.

Discutiile de la Tulcea vor fi urmate de alte intalniri de lucru, organizate periodic de MDRAP pentru detalierea procesului de descentralizare. "Propunerile si observatiile formulate sunt centralizate la nivelul ministerului, care le va analiza si le va transpune in proiecte de modificare a actelor normative existente in domeniul administratiei publice. Proiectele legislative rezultate vor fi prezentate la urmatoarele intalniri", precizeaza ministerul.
In paralel cu intalnirile de lucru pentru descentralizare, MDRAP organizeaza, in fiecare regiune de dezvoltare, dezbateri cu participare publica pentru procesul de regionalizare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Iasi, la o dezbatere privind regionalizare, ca stabilirea resedintelor regionale este "decizia care naste cele mai multe patimi", astfel ca aceasta va fi penultima etapa in acest proces, adaugand ca Ministerul Dezvoltarii a facut un sondaj privind preferinta oamenilor pentru viitoarele capitale regionale.

MDRAP este institutia desemnata in februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei, sa coordoneze pregatirea procesului de regionalizare-descentralizare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO