Romania are un nou Guvern. Cabinetul Ponta a obtinut 284 de voturi in Parlament
Guvernul condus de Victor Ponta a fost investit, luni, de Parlament, cu 284 de voturi "pentru" si 92 de voturi "impotriva", conform rezultatului anuntat oficial in plen.
Votul s-a incheiat a fost secret, exprimat cu bile.
Si-au exprimat votul peste 370 de parlamentari.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru ca Guvernul sa fie investit sunt necesare voturile favorabile a 231 de parlamentari.
Votul pentru investirea Cabinetului Ponta a inceput la ora 19:00
La sedinta, condusa de presedintele Senatului Vasile Blaga, sunt prezenti 247 de parlamentari, 213 fiind absenti.
Premierul desemnat Victor Ponta a anuntat, luni, in plenul Parlamentului, ca va propune in prima sedinta a Guvernului, care urmeaza sa aiba loc marti, un act normativ pentru restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor pentru CASS.
Ponta a declarat ca a negociat cu delegatia FMI sa li se faca dreptate pensionarilor cu pensii peste 740 de lei in ceea ce priveste cota de impozitare la sanatate.
Iata cele mai importante declaratii facute de Victor Ponta:
S-a vorbit foarte mult in aceste zile, sigur, intr-un mod oarecum ciudat, ca n-ar fi o majoritate legitima, tocmai de cei care beneficiasera pana acum o saptamana de o majoritate
Aceasta este, in sfarsit, o majoritate legitima
Cred ca orice prim-ministru, orice sef de guvern care vine in fata Parlamentului Romaniei trebuie sa aiba emotii daca are respect pentru institutia Parlamentului
Sunt prima persoana desemnata sa ocupe functia de prim-ministru care si-a serbat majoratul dupa decembrie 1989.
Am crescut in ceea ce inseamna si in ceea ce ne dorim cu toti, in democratie si cred ca in democratie institutiile trebuie sa functioneze, institutiile trebuie sa isi arate respect si cred ca, intr-o democratie europeana, Guvernul nu conduce Parlamentul Romaniei, ci se supune deciziilor Parlamentului si respecta institutia fundamentala care refleta vointa poporului roman
Am incercat in cel mai scurt timp sa prezint un program de guvernare pentru o perioada scurta, cu perspective pentru ce urmeaza. Pentru prima data in istoria relatiilor cu instiututiile guvernamentale, am reusit sa incheiem o scrisoare de intentie cu FMI, CE si BM, din postura de guvern desemnat.
S-a vorbit foarte mult in aceste zile ca n-ar fi o majoritate legitima. Va reamintesc ca in 2008 PSD, PC a obtinut majoritatea mandatelor. Cred ca aceasta este in sfarsit o majoritate legitima.
Nu ascund intentia USL de a castiga alegerile din toamna pentru un mandat de 4 ani.
Guvernul nu se va conduce din niciun alt loc in afara de Palatul Victoria.
Nu vreau sa uit umilintele, lipsa de demnitate, mondul in care am fost tratat ca cetatean si ca parlamentar de fostul guvern.
Nicio persoana aflata in deconcentrate, care respecta legea, nu va fi schimbata din functie.
Maine voi prezenta in sedinta de Guvern acest act normativ si in numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit.
Din motive de eficienta si motive pragmatice, am condiderat potrivit sa pastram structura actuala a Guvernului, cu numarul de portofolii actual, adaugand, in acele domenii pe care le-am considerat esentiale, ministri delegati care sa sprijine ministrul in functie pentru o mai buna realizare a sarcinilor Guvernului.
Prezint, din acest punct de vedere, o structura cunoscuta a portofoliilor, dar anunt ca dupa alegerile parlamentare intentionez, impreuna cu colegii din USL, sa venim cu o structura mai flexibila, mai putin birocratica, o structura care sa asigure dezvoltarea Romaniei in anii care urmeaza.
Am considerat extrem de util ca un ministru delegat pentru Administratie sa puna umarul la ceea ce reprezinta un obiectiv fundamental al Guvernului si anume organizarea corecta a alegerilor care urmeaza.
Am considerat util ca un ministru delegat pentru Dialog Social sa indeplineasca o functie a Guvernului care a fost mult prea mult timp uitata in perioda care a trecut si am considerat ca un ministru delegat pentru Mediul de Afaceri trebuie sa dea un semnal pentru cei care produc in Romania, cei care angajeaza in Romania si catre cei la care statul se gandeste totdeauna doar ca la niste platitori de taxe.
Am cerut specialistilor din Ministerul Finantelor sa propuna in sedinta de marti a Guvernului o solutie prin care banii acordati de fostul Guvern catre primariile PDL sa fie recuperati si folositi la salarii si pensii.
Toate ministerele si autoritatile vor avea sarcina ca in 30 de zile sa faca un audit intern si sa prezinte public situatia preluata, care sunt proiectele intarziate, ce probleme exista, ce nevoi legislative si de finantare.
Si mai ales sa constate daca exista grave incalcari ale legii pentru a sesiza organele judiciare ale statului.
Vreau sa spun de aici, de la tribuna Parlamentului, consider ca cei care au gresit politic trebuie si, iata, astazi probabil ca trec in opozitie, dar cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda in fata legii.
Declaratiile lui Vasile Blaga:
Nu nu vom vota lista Guvernului, PDL nu are niciun motiv sa sustina aceasta formula guvernamentala insailata in graba, lipsita de viziune strategica privind dezvoltarea Romaniei si imbunatatirea conditiilor de trai.
Viziunea exprimata cu privire la actul executiv ma face sa cred ca va urma o ravasire a sistemului cu rezultate nefaste pentru mediul institutional, social si economic
Programul de guvernare propus este un mozaic de deziderate, incropite la repezeala, cu multe incoerente
Se mai regasesc in Cabinet inca patru nume puternic contestate de opinia publica
Ati infierat cu o furie fara egal traseismul politic. Ati aruncat cele mai grele vorbe asupra celor care il practica si ati declarat ca doriti sa modificati Constitutia pentru a interzice acest blamabil fenomen.
Astazi veniti in Parlament si cereti votul de incerdere unei majoritati nascute in urma pactului cu UNPR si primirii cu bratele deschise a tuturor celor dispusi sa-si tranzactioneze viitorul politic dincolo de morala. (...) Care este increderea pe care cetatenii Romaniei pot sa o aiba in vorbele si angajamentele dumneavoastra?
Abordarea unei asemenea teme este ipocrizie dictata de calcul electoral
Cele mai importante declaratii ale lui Calin Popescu Tariceanu:
Dupa doi premieri care au fost desemnati, culesi din alte zone, pe care le stiti bine, fie din acolitii de la partid fie sefi de servicii de informatii, in sfarsit un prim-ministru care are acea normala legitimitate intr-o democratie parlamentara
Dupa trei ani si jumatate, in sfarsit avem un prim-ministru de-adevaratelea, adica azi ii inceteaza mandatul de premier domnului Traian Basescu.
Un mandat pe care l-a exercitat cand abuziv, cand pe sest, cand insinuant, dar mereu incalcand atributiile constitutionale si reusind sa faca praf rolul presedintelui de mediator in societate si arbitru in politica.
Sa speram ca e o zi de bun augur pentru romani, care merita o alta guvernare, cat cea din ultimii trei ani si jumatate.
Paradox, numirea dumneavoastra, domnule prim-ministru, ar trebui sa placa si presedintelui Basescu, pentru ca de ani de zile vorbeste despre improspatarea clasei politice. Pai ce dovada mai buna, ca dumneavoastra sunteti cel mai tanar prim-ministru de la Revolutie incoace.
Stirea este in curs de actualizare
________________________________
Cabinetul Ponta cere luni dupa-amiaza votul de incredere al Parlamentului, dupa ce ministrii propusi vor fi audiati in comisii. Premierul desemnat mizeaza pe o majoritate confortabila, in conditiile in care a incheiat un protocol cu UNPR, un act similar urmand sa fie semnat cu grupul minoritatilor.
Cei 20 de ministri si ministri delegati propusi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul sau vor fi audiati de comisiile parlamentare de specialitate in cursul diminetii de luni, incepand de la ora 10.00 - la ora 16.00 fiind programat sa se reuneasca plenul comun pentru votul de investitura.
Victor Ponta a prezentat la 1 mai lista Guvernului:
- Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, desemnat pentru portofoliul Finantelor, este propus totodata pentru unicul post de vicepremier;
- Daniel Chitoiu (PNL) a fost nominalizat ministru al Economiei
- Ioan Rus (PSD) - ministru de Interne
- Andrei Marga (PNL) - ministru al Afacerilor Externe
- Titus Corlatean (PSD) - ministru al Justitiei
- Corneliu Dobritoiu (PNL) - ministru al Apararii Nationale
- Leonard Orban - ministru al Afacerilor Europene
- Mircea Diaconu (PNL) - ministru al Culturii
- Daniel Constantin (PC) - ministru al Agriculturii
- Ovidiu Silaghi (PNL) - ministru al Transporturilor
- Eduard Hellvig (PNL) - ministru al Dezvoltarii Regionale
- Dan Nica (PSD) - ministru al Comunicatiilor
- Vasile Cepoi - ministru al Sanatatii
- Ioan Mang (PSD) - ministru al Educatiei
- Rovana Plumb (PSD) - ministru al Mediului
- Mariana Campeanu (PNL) - ministru al Muncii
- Victor Paul Dobre (PNL) - ministru delegat pentru Administratie
- Lucian Isar - ministru delegat pentru Mediul de Afaceri
- Mircea Dusa (PSD) - ministru pentru relatia cu Parlamentul
- Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social
Initial, lista continea si propunerea ca Victor Alistar sa fie ministru delegat pentru strategii guvernamentale, insa in urma criticilor premierul desemnat a decis ca acesta sa nu fie printre ministrii pe care ii va propune acum Parlamentului. De asemenea, Ponta nu a mai facut o alta nominalizare.
Fata de lista membrilor Cabinetului anuntata initial, si propunerea pentru Ministerul Educatiei a fost schimbata, senatorul PSD Ioan Mang inlocuind-o pe Corina Dumitrescu.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca va solicita, luni, votul Parlamentului pentru investirea Guvernului bazandu-se pe cei 232 de parlamentari care constituie grupurile parlamentare ale USL, dar si pe voturile UNPR si ale grupului minoritatilor. Presedintii PSD si UNPR, Victor Ponta si, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat, miercuri, un protocol pentru sustinerea Guvernului USL.
Potrivit lui Ponta, acordul dintre USL si grupul minoritatilor a fost deja finalizat, acesta urmand sa fie semnat luni dimineata. "Ma bazez pe o majoritate stabila care sa permita Guvernului USL pana la alegeri sa puna in practica obiectivele pentru care vine la guvernare", a spus Ponta.
Ponta urmeaza sa se intalneasca luni dimineata si cu reprezentantii UDMR. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca va avea luni, la ora 10.00, o intalnire cu premierul desemnat Victor Ponta, cu care va discuta "teme politice", spunand ca el nu a intrerupt niciodata dialogul cu Ponta si cu liderii USL.
Senatorul UDMR Marko Bela sustine insa ca este "cam greu" pentru Uniune sa sustina un guvern care promite, ca prima masura, anularea unei HG privind drepturile minoritatilor, afirmand ca "ar fi o premiera foarte trista si foarte periculoasa in Romania sa se anuleze un drept deja dobandit".
PDL va vota impotriva investirii Guvernului Ponta, atat in comisiile parlamentare cat si in plen.
Presedintele Traian Basescu nu crede ca Guvernul Ponta va avea probleme la votul in Parlament. "Asa cum se prefigureaza majoritatea, nu cred ca are niciun fel de probleme sa treaca", a spus el. Chestionat pe cine ar desemna premier daca acest guvern nu ar trece, Basescu a spus: "Ar fi un dezastru sa prelungim criza politica".
Cum se acorda "votul de incredere"
Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se va da vot asupra listei Cabinetului Ponta este programata sa inceapa la ora 16.00. Conform Regulamentului, dupa aprobarea ordinii de zi, presedintele de sedinta da cuvantul candidatului desemnat pentru functia de prim-ministru, in vederea prezentarii programului de guvernare si a listei Guvernului. In continuare, iau cuvantul reprezentantii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.
Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, astfel ca, pentru aprobarea Cabinetului Ponta sunt necesare 231 de voturi "pentru".
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.
In cazul neacordarii votului de incredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnatura presedintilor celor doua Camere, aduce de indata aceasta situatie la cunostinta presedintelui Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.
Conform Constitutiei, presedintele poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
Sursa: Mediafax
Etichete: ministri, Parlament, parlamentari, incredere, audieri, investire, guvernul Ponta,
Dată publicare:
07-05-2012 07:43