Ponta in Parlament: "Pozitia unei tari la Consiliul European nu reprezinta apanajul unui singur om"
Premierul Victor Ponta a explicat in discursul sau din Parlament ca orice prim-ministru sau presedinte care participa la un Consiliu European informeaza si cere sprijinul Parlamentului inaintea participarii.
Ponta a precizat ca aceasta procedura este aplicata in toate statele membre UE, deoarece pozitia unei tari la aceste reuniuni nu reprezinta apanajul unui singur om.
"Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Principalele elemente ale pozitiei Romaniei nu sunt secrete si nu trebuie sa fie secrete, apanajul unui singur om sau al unui cerc restrans de oameni", a spus Ponta in discursul sustinut in plenul Parlamentului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Propunerea formulata de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scadere a fondurilor alocate Romaniei cuprinsa intre 7-8 miliarde euro, dar si noi conditii care vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene - a mai declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat, in plenul Parlamentului, ca aceste noi conditii inseamna reducerea nivelului de cofinantare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% (ceea ce ar impune costuri suplimentare in bugetul Romaniei de 6 miliarde euro), trecerea taxei pe valoarea adaugata in categoria cheltuielilor neeligibile (ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul national de 12 miliarde euro) si reducerea avansurilor platite din fonduri europene de la 7% la 2%.
"Aceste cifre trebuia prezentate si explicate de Guvern, de presedinte, de toti cei care doresc sa reprezinte Romania, explicand efectul asupra fiecarui cetatean. Nu doar 400 de euro dintr-o impartire extrem de mecanica a sumei la populatia Romaniei, ci ce inseamna acest lucru pentru capacitatea Romaniei de a avea o productie agricola competitiva, o infrastructura apropiata de standarde europene, capacitatea de dezvoltare in ideea unei convergente cu standardele europene", a spus Ponta.
Seful Guvernului a prezentat si situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca Romania a executat din 2007 ca plati directe pentru agricultura 3,4 miliarde euro dintr-un total de 6,5 miliarde euro, iar pentru dezvoltare rurala a atras 3,6 miliarde euro, reprezentand aproape jumatate din total, si a estimat ca platile vor atinge 80-90% in intervalul 2013-2015.
El a sustinut totodata ca, in cadrul politicii de coeziune, au fost alocate Romaniei circa 20 miliarde euro, din care au fost primite peste 4 miliarde euro, reprezentand 20% din total. Premierul a amintit insa in acelasi timp ca Romania a suportat corectii financiare de aproape 600 milioane euro pentru nereguli identificate de catre Comisia Europeana in derularea proiectelor in intervalul 2009-2011.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- "In functie de deciziile care se vor adopta in perioada urmatoare fiecare agricultor va sti pe ce ajutor se bazeaza."- "Este un subiect care afecteaza viata fiecarui cetatean al Europei si implicit al fiecarui cetatean roman."
- "As fi dorit ca astazi sa putem sa auzim si punctul de vedere al grupurilor politice, cele care au dreptul sa-si exprime un punct de vedere. Sunt convins ca acest lucru se va intampla imediat dupa ce voi termina de exprimat punctul meu de vedere."
- "Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine.
- Consider ca principalele elemente referitoare la pozitia tarii noastre nu sunt secrete si nu trebuie sa fie secrete. Nu sunt apanajul unui singur om, atata timp cat efectele se vor vedea asupra fiecarui roman. Cu atat mai mult nu cred ca 20 de milioane de romani nu au capacitatea de a intelege ce intelege un singur om."
- "Situatia actuala a gradului de absorbtie a fondurilor. Simt nevoia sa fac acest lucru pentru a da date clare, date precise. As vrea sa reamintesc ca in ceea ce priveste politica agricola comuna, platile au fost efectuate in procent de suta la suta. In zona platilor pentru dezvoltarea rurala, gradul platilor este de 50%."
- "Exista o propunere a domnului Van Rompuy care prevede nu numai o scadere a fondurilor alocate pentru politica agrara comuna, ci si noi conditii care pentru Romania in perioada 2014-2020 vor avea ca efect reducerea absorbtiei fondurilor."
- Subiectul aflat in discutie este mult mai important decat orice alta persoana.
- Este datoria noastra sa ne batem pentru aceste obiective. Interesul national al Romaniei nu poate fi nici negociat nici supus unui compromis asa cum solicita presedintele Romaniei.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, ca sedinta de plen reunit pentru mesajul premierului a fost convocata pentru marti, de la ora 13.00, urmand ca dupa prezentarea pozitiei Guvernului sa aiba loc dezbateri cu privire la mandatul de negociere la Consiliul European. "Fac un apel la toti senatorii si deputatii care sunt inca in exercitiul mandatului sa vina maine la ora 12.00 la Camera Deputatilor si la ora 13.00 la plenul reunit pentru a-si exercita dreptul de vot si a participa la aceste doua dezbateri extrem de importante", a declarat, luni, Zgonea.
Presedintele Camerei Deputatilor a sustinut ca "aceeasi metoda" a fost folosita in ceea ce priveste mandatul pentru Consiliul European de catre toate Parlamentele nationale, incepand cu cel britanic.
El si-a exprimat speranta ca marti Parlamentul va adopta o hotarare sau o rezolutie pe aceasta tema, deoarece "fiecare reprezentant al Romaniei trebuie sa aiba un mandat si sa se obisnuiasca ca va avea un mandat din partea Parlamentului".
"Doresc ca maine toti parlamentarii Romaniei sa fie prezenti, sa avem cvorum si sa putem sa luam o decizie dupa punctul de vedere exprimat de prim-ministrul Romaniei pe aceasta tema extrem de sensibila si delicata", a mai sustinut Zgonea.
Zgonea: Nu-i impunem presedintelui Basescu un mandat pentru Consiliul European, ii recomandam
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni seara, ca Parlamentul nu-i va "impune" presedintelui Traian Basescu un mandat pentru Consiliul European, ci ii va "recomanda" unul. De asemenea, el s-a intrebat daca presedintele va tine cont de acest punct de vedere, care va fi publicat in MO."Aceasta este obligatia noastra, avem o lege cu privire la raporturile dintre Guvern si Parlament, au fost cateva articole declarate neconstitutionale, dar este obligatia noastra", a precizat presedintele Camerei.
Intrebat cum va putea Parlamentul sa-l determine pe seful statului sa respecte o rezolutie pe aceasta tema, Zgonea a raspuns: "Eu cred ca ar trebui sa-l intrebati pe presedintele Romaniei daca domnia sa va putea sa nu ia in considerare o hotarare sau o rezolutie a Parlamentului in plenul sau reunit cu privire la un mandat pe care i-l recomanda domniei sale in momentul in care discutam intr-un Consiliu European extraordinar resursele financiare alocate Romaniei in perioada 2014-2020".
Presedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca punctul de vedere al Parlamentului va fi publicat in Monitorul Oficial, astfel incat presedintele Traian Basescu il va putea cunoaste.
Intrebat daca dupa Consiliul European exista posibilitatea de a-l convoca pe Traian Basescu in Parlament, Zgonea a raspuns: "Din pacate singurul stat din Europa care nu poate sa faca acest lucru este Romania. Daca domnia sa va dori sa vina, eu sunt o gazda primitoare si numai domnia sa stie. Daca nu va dori sa vina si va pastra pentru domnia sa informatiile cu privire la deciziile pe care le vom lua, asa cum a fost in ultimii cinci ani de zile, eu nu am ce sa fac decat sa iau act, ca si dumneavoastra".
Pozitia lui Victor Ponta in privinta bugetului european 2014-2020
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabila si inacceptabila" pentru Romania."Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabila noua, este alta propunere decat a CE si PE si este inacceptabila. Cand spui inacceptabil, Romania fiind o tara cu drepturi depline in UE, cand ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota impotriva, iar bugetul UE nu se poate adopta decat prin unanimitate. Prin pozitia Guvernului si a majoritatii parlamentare il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze, pentru ca domnia sa spune «Asta e pozitia Parlamentului si Guvernului, nu puteti sa ma convingeti sa cedez». Presedintele tine mult la institutii, mai putin la popor, si institutiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care Romania nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a spus Ponta, vineri.
El a afirmat ca delegatia Romaniei nu merge la Bruxelles sa ceara lucruri "absurde", ci ceea ce Comisia Europeana si PE "au considerat ca e corect".
Premierul Victor Ponta anunta, joi, dupa intalnirea cu seful statului, ca la reuniunea Consiliului European va participa presedintele Traian Basescu. El arata ca, in discutia de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu si-a exprimat dorinta de a participa la reuniunea Consiliului European, avand in vedere contextul european.
Ponta preciza totodata ca, in intalnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat presedintelui discutiile avute pana in prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistand asupra faptului ca nu poate fi acceptata propunerea recent prezentata de presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si care implica scaderi de fonduri atat pentru politica agricola comuna, cat si pentru politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, defavorabile Romaniei, de stabilire a alocatiilor.
El arata ca, daca va fi cazul, pentru aceasta propunere defavorabila Romania isi va exercita dreptul de veto.
Premierul asigura ca nu exista disensiuni intre pozitia Presedintiei si cea a Guvernului privind bugetul comunitar.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, ue, buget, Parlament, bruxelles, consiliul european, victor ponta,
Dată publicare:
20-11-2012 09:02