Crin Antonescu, despre relatia cu Victor Ponta: "Ne despartim fundamental. USL nu se rupe"

USL - Crin Antonescu si Victor Ponta

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata la sediul USL de catre presedintele liberalilor, Crin Antonescu. El a anuntat ca nu este de acord cu numirea Codrutei Kovesi la DNA, drept pentru care "se desparte fundamental" de Victor Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca PNL nu este de acord cu nominalizarea Codrutei Kovesi la DNA si ca pentru prima data de cand e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental. Acest lucru insa, a mai spus Antonescu, nu inseamna ruperea USL.

"Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o intelegere politica facuta cu Traian Basescu, prin care sa se imparta aceste pozitii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducator sase ani la Parchetul General in ceea ce numim regimul Basescu", a declarat Antonescu.

El a spus ca premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, a luat aceasta decizie fara a se consulta cu liberalii, pentru prima data de la infiintarea USL.

"Aceasta decizie luata de premier in calitate de ministru interimar la Justitie este o decizie pe care a luat-o si asupra careia pentru prima data de la infiintarea USL nu ne-am consultat si doar ne-a comunicat si asupra careia, tot pentru prima data de la infiintarea USL, ne despartim fundamental", a afirmat presedintele PNL.

Citește și
Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

El a precizat ca aceasta nu inseamna ruperea USL.

Sinteza declaratiilor presedintelui PNL Crin Antonescu:

- "Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o intelegere politica facuta cu Traian Basescu, prin care sa se imparta aceste pozitii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducator sase ani la Parchetul General in ceea ce numim regimul Basescu".

- "Aceasta decizie luata de premier in calitate de ministru interimar la Justitie este o decizie pe care a luat-o si asupra careia pentru prima data de la infiintarea USL nu ne-am consultat si doar ne-a comunicat si asupra careia, tot pentru prima data de la infiintarea USL, ne despartim fundamental. Asta nu inseamna ruperea Aliantei.

- "Sunt si acum hotarat sa-l sustin pana la capatul cel putin al acestui ciclu electoral pe Victor Ponta pentru ca angajamentele noastre electorale sa se indeplineasca".

- Nu suntem de acord cu o intelegere politica facuta cu Traian Basescu prin care sa se imparta aceste pozitii.

- Vedem sau constatam ca ceea ce se sugera a fi presiunea europeana nu concorda. Nu exista in aceatsa privinta compromis bun, exista doar criterii si vointa. Criteriile sunt clare pentru noi, ca forta politica. Le-am spus cetatenilor Romaniei, sunt aceleasi cu ale Comisie Europene. Un compromis cu Romania nu se poate face decat atunci cand aduci la cunostinta Romaniei care sunt avantajele. Imi pare rau sa spun, un compromis cu Basescu n-are nimic de-a face cu Romania.

- Putini oameni cred ca si din partidul sau, PSD, s-au luptat mai mult si au facut mai mult pentru ca Victor Ponta sa fie prim-ministru. Cred si acum ca am facut alegerea buna si il sustin pentru ca angajamentele noastre electorale, toate, sa se indepl,ineasca. pentru asta si pentru nimic altceva. Unii cred si unii o spun ca pozitia mea sau a PNL in raporturile din coalitie sunt influentate de faptul ca exista obiectul alegerilor prezidentiale.

- Vreau ca doua lucruri sa foarte clare. unu. Presedintele Romaniei este decis de catre cetatenii acestei tari, idniferent ca sunt in USL, PNL sau nu sunt in vreun partid. Doi, voi candida la presedintie, dar candidez pentru Romania si nu pentru un partid sau o persoana. Scopul este de merge noi toti intr-o directie pe care toti o vor. Nu sunt dispus la compromisuri care sa ne abata de la aceasta directie majora in fata romanilor.

- PNL este in continuare sa-si asume responsabilitatea asumarii ministrului Justitiei.

- Nu ne asumam responsabilitatea pentru intelegeri politice cu Traian Basescu.

- In aceasta chestiune, pe numirea doamnei Kovesi ma despart fundamental de Victor Ponta.

- Vad colaborarea cu Victor Ponta si PSD in baza documentelor politice care stau la baza aliantei, toate acestea consfintite prin angajamentul public.

- In cursul zilei de ieri dupa ce m-am despartit la Academia Romana, vedeti ca avem un program cultural, nu am mai comunicat cu domnul Victor Ponta. Adica domnul Victor Ponta s-a aflat in aceeasi situatie cu domnul Vociulescu, nu am comunicat.

- Discutia s-a dus in jurul doamnei Kovesi, nu ca as avea ceva personal impotriva domniei sale.

- Daca imi vor cere uinii colegi sa discut despre ruperea USL, o voi face, dar personal voi pleda cu toata taria impotriva acesteia, pentru ca despartirea USL inseamna mult mai mult decat nemultumiri, frustrari, inseamna un angajament major intre noi si cetetanii Romaniei.

- Tradare e un cuvant mare, am stiut ce va face, dar a fost o comunicare, nu o consultare.

- PNL nu se derobeaza de responsabilitatea ministerului Justitiei, ceea ce presa numeste cartoful fierbinte, cartoful fierbinte e o joaca, chestiunea asta e mult mai grea.

- Ministrul Justitiei poate face politica in acest domeniu, nu justitia, sa nu confundam, poate lua masurile care sa asigure functionarea unei justitii independente, dar nu ca elemente de decor in fata unui compromis cu Traian Basescu.

- Nu cred ca premierul trebuie sa demisioneze, nu cred ca premierul a tradat pe cineva.

- Nu am avut nicio intalnire cu domnul Dan Diaconescu. Pe domnul Dan Diaconescu l-am vazut ultima oara in perioada referendumului, cand m-am dus la o emisiune la OTV.

Reactiile lui Crin Antonescu vin dupa ce Laura Kovesi a fost propusa de catre Victor Ponta pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discutiei cu membrii sectiei de procurori ai CSM, ca concluzia la care s-a ajuns in urma acestei discutii ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.

El a precizat ca a propus Consiliului o procedura directa, in care ca ministru interimar sa formuleze propuneri, candidatii sa fie audiati la CSM, iar presedintele sa numeasca, dar sectia de procurori a CSM a avut o alta optiune, pe care nu poate decat sa o respecte.

Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA, raspunzand afirmativ unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune.

Marti, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca premierul Victor Ponta a dovedit maturitate, intelepciune, stapanire de sine si ponderare in modul in care a gestionat situatia legata de numirea procurorilor sefi, el aratand ca Ponta "s-a descurcat bine".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Puiu Hasotti: PNL discuta in BPN despre propunerea ca Laura Kovesi sa fie sef al DNA
Puiu Hasotti: PNL discuta in BPN despre propunerea ca Laura Kovesi sa fie sef al DNA

Liberalii se vor reuni in sedinta, miercuri dupa-amiaza, si vor lua in discutie propunerea premierului Victor Ponta privind desemnarea Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al DNA.

Premierul Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA
Premierul Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA

Laura Codruta Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Antonescu: Daca Ponta o desemneaza pe Kovesi, ce facem, rupem USL? Poate e si asta o varianta
Antonescu: Daca Ponta o desemneaza pe Kovesi, ce facem, rupem USL? Poate e si asta o varianta

Crin Antonescu, a declarat ca, in cazul in care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, se pune intrebarea ce se intampla in continuare, adica daca se rupe USL, el spunand ca "poate e si asta o varianta", desi are indoieli.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.