Liderii PSD și PNL, ping-pong cu măsurile pentru a limita efectele scumpirilor din energie. Ce se întâmplă în coaliție
În timp ce multe țări europene iau deja măsuri pentru a limita efectele scumpirilor din energie, la noi sunt doar discuții.
Liderii PNL și PSD își pasează responsabilitatea, în timp ce Autoritatea de Reglementare în Energie tace. Supărat, premierul Nicolae Ciucă le-a dat temă celor responsabili să vină cu o analiză privind plafonarea prețului și cu propuneri de modificare a legii. Analiza este gata, însă doar atât. ANRE, Ministerul Energiei și al Finanțelor nu au găsit vreo soluție concretă.
Plafonul de 68 de bani la energie, valabil și în iarnă
Liderii coaliției nu au ajuns la vreun compromis pentru ca prețul la energie să nu afecteze consumatorii casnici ori mediul de afaceri. Momentan se bazează pe ordonanța de urgență aflată în vigoare, care însă ne costă prea mult.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Această compensare și această OUG nu cred că mai este de actualitate ținând cont de impactul solicitat de Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde de lei, lucru care este imposoibil pentru bugetul României. Ministrul Virgil Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septembrie să vină cu un alt act normativ”.
Actualul plafon de 68 de bani la energie va rămâne valabil și în această iarnă pentru cei care consumă pe lună mai puțin de 100 kwh. Pentru cei care au un consum mediu lunar mai mare, prețul ar fi de 80 de bani/kWh, însă nu este clar cine va beneficia de acest preț. Cum discuțiile din coaliție n-au avansat, PNL și PSD își pasează responsabilitatea.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „ANRE este cea mai importantă instituţie care poate face politici în materie de reglementare a pieţei energiei şi, la fel ca celelalte instituţii care sunt solicitate în acel comitet interministerial, trebuie să vină cu soluţii şi să îşi asume un rol mult mai activ. Soluții privind impozitarea trebuie să vină de la Ministerul de Finanțe”.
Un experiment suportat de consumatorii români
Liderii coaliției nu știu nici cum ar putea aduce la buget banii necesari pentru a susține măsurile. Supraimpozitarea intermediarilor din energie, cerută de ambele partide, s-ar răsfrânge tot asupra consumatorilor casnici, spun specialiștii. Mai ales în prețurile celorlalte produse.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Va fi din nou un experiment pe care o să-l suporte consumatorii români în cea mai proastă perioadă, adică cea a frigului. Avem câteva mii de companii care nu beneficiază de protecție la energie și gaze sunt nevoite să plătească prețurile care sunt pe piață, acele companii cresc prețurile produselor și serviciilor lor. Produse electrocasnice, mâncare, de orice ar fi”.
Coaliția de guvernare s-a angajat ca până la 1 septembrie să vină cu noi măsuri de sprijin pentru scumpirile din domeniul energiei.