Legea tuberculozei, discutată pentru prima dată în Comisia de Sănătate
După mai bine de un an de când a ajuns în Parlament, legea tuberculozei a fost discutată pentru prima dată în Comisia de Sănătate.
Iniţiatorii cer bani de la stat pentru tratamente şi condiţii mai bune de îngrijire a bolnavilor. Deocamdată s-au ales cu promisiuni.
În tot acest timp, pacienţii primesc decontări din fonduri internaţionale. Problema este că banii se vor termina la începutul anului viitor şi, până acum, statul nu a venit cu soluţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ancuţa s-a îmbolnăvit de tuberculoză acum nouă ani. A trecut prin momente cumplite şi a avut cheltuieli pe care abia a reuşit să le acopere pentru a putea urma tratamentul corespunzător. Dar nu toţi pacienţii care suferă de această maladie au banii necesari pentru medicamente.
Ancuţa Neacşu: ''Am primit tratament, dar au fost cheltuieli cu tratamentele pentru gastrită, protecţie ficat, pe care nu ţi le oferă statul."
Iar lista neajunsurilor continuă.
În prezent, un bolnav de TBC beneficiază de concediu medical de şase luni, pe care îl poate prelungi până la un an.
În tot acest timp, în cazul în care este angajat, primeşte salariu şi îi este decontat tratamentul.
Dar, dacă nu s-a vindecat după această perioadă, este pensionat pe caz de boală.
Paula Rusu, iniţiatoare legea tuberculozei: ''Statul nu plăteşte medicamentele pentru tratamentul celor foarte bolnavi, cu tuberculoză rezistentă la antibiotic. Banii vin din fonduri internaţionale şi se vor termina în martie. E o discriminare cruntă pentru concediul medical: 1 an cel cu tuberculoza obişnuită, cei cu formă mai gravă sunt trimişi în pensie pe câteva sute de lei.''
Iniţiatorii legii cer eliminarea discriminării la capitolul concedii medicale. Cu alte cuvinte, bolnavii care au şanse să îşi revină să beneficieze de concediu medical pe toată perioada tratamentului, nu să fie pensionaţi.
În plus, vor să fie asigurate bonuri valorice pentru cei fără venituri, cu obligativitatea urmării tratamentului, dar şi medicamente pentru cei cu forme grave, cu bani de la guvern.
La dezbaterea din Camera Deputaţilor au fost prezenţi doar preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei de Sănătate. Aceştia au spus însă că le vor prezenta şi celorlalti colegi fiecare articol al legii.
După ce şi-au prezentat argumentele, iniţiatorii au primit promisiunea că, până la sfârşitul anului, legea va fi promovată. Aşadar, într-un fel sau altul, statul trebuie să găsească soluţii pentru plata tratamentului de TBC.
Statisticile arată că, anual, în România, 12 mii de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză şi trei dintre ele îşi pierd viaţa în fiecare zi.