Legea salarizarii din sistemul bugetar a fost depusa la Senat, fara modificari majore. Ponta a refuzat sa semneze documentul
Curg vestile bune pentru angajatii de la stat. Legea salarizarii din sistemul bugetar a fost depusa la Senat, fara modificari majore, iar PSD a promis ca va intra in vigoare de la 1 iulie.
Proiectul aduce majorari semnificative pentru medici, profesori si militari, dar si pentru demnitari.
Opozitia, dar si Victor Ponta, din interiorul PSD, critica proiectul.
Cu zambetul pe buze - asa a depus ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, legea salarizarii la Camera Deputatilor. Pentru asta a strans 205 semnaturi de la grupurile parlamentare PSD si ALDE.
Olguta Vasilescu: "Nu s-a modificat absolut deloc esenta legii, ci pur si simplu mici corectii pe care le-au solicitat parlamentarii".
Printre "micile corectii" se numara si modificarea coeficientului pentru salariile parlamentarilor, de la 8 la 9 salarii minime pe economie.
Legea prevede ca veniturile bugetarilor vor creste etapizat in urmatorii cinci ani, chiar si cu 80 la suta.
Demnitarii vor avea cele mai mari venituri lunare, egale cu cateva salarii minime pe economie. Cel mai mult va castiga presedintele tarii - 12 salarii minime. Acesta va fi urmat de premier, apoi de presedintii Camerei, Inaltei Curti, ai CCR si de ministri.
Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: "Pana la 1 iulie, ea trebuie sa fie in vigoare. Ne luam marja ca poate fi atacata la curte sau poate fi trimisa la Parlament de presedintele Iohannis, pentru ca vrem sa o aplicam incepand de la 1 iulie."
In sanatate, cresteri substantiale vor aparea inca din 2018. De exemplu, un medic rezident va avea 5700 de lei, iar un specialist - peste 12 300 de lei din 2018.
In educatie, un profesor debutant de liceu va ajunge la peste 4000 de lei in 2022, iar un profesor universitar cu vechime va avansa de la 6.050 lei la 13600 lei peste cinci ani.
In cultura, un actor va avea peste 6900 de lei in 2022, iar un bibliotecar cu cea mai mare vechime si studii superioare - peste 6600 de lei.
Fostul premier PSD,Victor Ponta a refuzat sa semneze proiectul de lege: "Am invatat sa semnez ceva decat dupa ce stiu foarte clar ce semnez. Adica iti dau salariu de 3 ori mai mult si muncesti de 3 ori mai bine. Ori daca doar dai si nu ceri nimic, data viitoare o sa fie mai greu. Eu nu cred ca la stat poti sa muncesti de 12 ori mai mult decat altul."
Si opozitia critica legea si considera ca nu poate fi sustinuta de buget.
Cristian Ghinea, deputat USR: "Este un mod iresponsabil de a face politica, pentru ca nu avem banii necesari si nici nu putem sa calculam exact impactul. Este o promisiune populista facuta de Olguta Vasilescu si urmata in turma de parlamentarii puterii".
Din acest moment, legea salarizarii va intra in dezbatere parlamentara la comisiile de specialitate din Parlament.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, salarii, Liviu Dragnea, legea salarizarii, victor ponta, salarizarea unitara,
Dată publicare:
24-04-2017 18:01