Basescu e dispus sa-si scurteze mandatul pentru ca Romania sa ramana cu doar 300 de parlamentari

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu a declarat ca este "dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie" daca se modifica Constitutia, aratand si ca organizarea referendumului referitor la amendarea legii fundamentale concomitent cu alegerile locale a fost intentia sa.

"Trebuie sa va spun: eu incerc disperat aproape sa ating acest obiectiv. De ce? Nu pentru mine, pentru ca eu nu as beneficia de imbunatatirea acestei Constitutii, in orice caz. Mandatul meu nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta, insa, asa cum rezulta din stenograma, sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie, daca nu se intampla un lucru extrem de grav pentru democratia romaneasca: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009", a declarat Basescu, intrebat daca a vorbit la consultarile cu USL, asa cum rezulta din stenograme, despre renuntarea la o parte din mandatul sau in schimbul modificarii Constitutiei.

De asemenea, presedintele a aratat ca organizarea referendumului referitor la modificarea Constitutiei concomitent cu alegerile locale, propusa luni de liderul PDL, Emil Boc, a fost intentia sa, insa ramane de vazut daca democrat-liberalii vor avea capacitatea de negociere pentru a obtine acest lucru de la PNL si PSD, potrivit Mediafax care citeaza Televiziunea Publica.

"Nu va ascund ca asta a fost intentia mea. Problema este daca PDL va avea o capacitate de negociere suficienta in relatia cu PNL si PSD, sa-i convinga sa vina sa dea acest vot, pentru ca in Parlament legea de aprobarea a revizuirii Constitutiei nu trece decat cu 66%. Oricum, cu sau fara UDMR, coalitia nu poate trece revizuirea Constitutiei. Problema este cum te duci la alegeri. Te duci cerand votul, sa-ti dea putere electoratul, iar pe de alta parte, tu te duci in fata acestui electorat spunand: «Nu am vrut sa raspund rezultatului referendumului de reducere a numarului de parlamentari»", a spus Basescu.

De asemenea, el a subliniat ca va ramane adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, asa cum s-a votat la referendumul din noiembrie 2009 si va continua si in campania electorala din acest an sa sustina acest obiectiv.

Citește și
Basescu si Ponta
Traian Basescu: "Ponta trebuie sa invete ca nu poti trai la nesfarsit din minciuna in politica"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Eu nu am sa tac in campanie pe aceasta tema. Sa nu creada cineva, pentru ca referendumul a fost propus de mine, obligatia mea este sa-l apar pana la ultima resursa politica pe care o am", a afirmat el.

Totodata, el a aratat ca propunerea USL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, cu Parlament bicameral format din 100 de senatori si 200 de deputati, plus cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale, reprezinta un "mare fals", pentru ca acorda prea mare importanta alesilor celor 18 minoritati, in conditiile in care unii dintre ei sunt alesi cu numai 300 de voturi. PDL doreste ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc simultan cu alegerile locale, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a facut apel la opozitie sa revina in Parlament in acest scop. Boc a apreciat ca revizuirea Constitutiei ar fi un bun moment pentru ca opozitia sa revina in Parlament. El a explicat ca revizuirea legii fundamentale nu poate fi facuta in absenta opozitiei din Parlament, intrucat sunt necesare voturile a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor pentru adoptarea acesteia.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a spus ca pentru revizuirea Constitutiei este nevoie de votul a doua treimi pentru fiecare Camera si crede ca opozitia ar putea fi sanctionata la urne, daca alege calea boicotului.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu, de la
Traian Basescu, de la "Oprescu e foarte greu de batut" la "Blaga ar putea sa mai traga o data"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Vasile Blaga ar putea fi un candidat de calibru la Primaria Capitalei, precizand ca si Monica Macovei ar putea fi un candidat bun, potrivit Mediafax care citeaza Televiziunea Publica.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Ponta trebuie sa invete ca nu poti trai la nesfarsit din minciuna in politica"

Traian Basescu a declarat, luni, ca liderul USL Victor Ponta trebuie "sa invete ca nu poti trai la nesfarsit din minciuna in politica" si ca discutia de la Cotroceni in care i-a propus functia de premier a fost in cadrul oficial al consultarilor.

Emil Boc: Stiam de propunerea pe care presedintele urma sa o faca USL; urma sa vedem reactia lor
Emil Boc: Stiam de propunerea pe care presedintele urma sa o faca USL; urma sa vedem reactia lor

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca stia de propunerea pe care presedintele Traian Basescu urma sa o faca USL privind functia de premier si ca "stenogramele sunt mai mult decat elocvente".

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.