Preotii ar putea fi verificati daca au colaborat cu Securitatea. BOR nu se opune, dar cere atentie la "nuantare"
Preotii ar putea fi verificati, pentru ca lumea sa stie daca au colaborat sau nu cu securitatea.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cere oficial Parlamentului Romaniei sa modifice un amendament din 2008, care prevede ca preotii pot fi verificati doar la cererea cultului din care fac parte.
Pozitia CNSAS vine ca un sprijin pentru un proiect de lege initiat de deputatul Remus Cernea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proiectul depus de Remus Cernea isi propune sa modifice un amendament adus in 2008 legii deconspirarii dosarelor securitatii. Conform acestuia, preotii au parte de tratament preferential si pot fi verificati doar la cererea sefilor cultului de care apartin.
Remus Cernea, deputat: "Nu trebuie sa exceptam pe nimeni de la aceste verificari, nu exista niciun argument moral sau democratic pentru a menaja pe cineva. Trebuie sa cunoastem adevarul si eu va spun ca pe termen mediu si lung biserica va iesi intarita, chiar daca vor fi scoase in evidenta unele colaborari ale unor inalti prelati, pentru ca in absenta cunoasterii adevarului, suspiciunea va persista ca majoritatea preotilor au colaborat."
Intr-un raport inaintat Ministerului pentru relatia cu Parlamentul, CNSAS sustine propunerea, care din 2008 incoace a blocat orice initiativa de verificare a preotilor.
Anca Median, purtator de cuvant al CNSAS: "Creeaza un tratament de egalitate intre categoria preotilor, prevazuta de litera U si toate celelalte categorii pe care legea le are in vedere pentru verificare de catre institutia noastra"
"- Din 2008, din partea BOR ati primit vreo solicitare de verificare a unui preot?
- Pana la acest moment, noi nu am fost investiti cu o astfel de cerere"
Daca modificarea adusa legii 293/2008 va trece de votul parlamentului, orice persoana va putea solicita verificarea unui preot, indiferent de cultul caruia ii apartine.
Atat reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cat si cei ai Bisericii Romano-Catolice sustin initiativa.
Vasile Banescu, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: "Nu se opune deconspirarii dosarelor clericilor bisericii, aflate in arhivele securitatii, dar tine sa sublinieze ca este importanta nuantarea intre cooperare, care a fost inevitabila, la nivelul intregii societati romanesti in perioada totalitara, pentru salvarea de la demolare a unor biserici, de exemplu si colaborarea si defavoarea bisericii."
Francisc Dobos, secretarul arhiepiscopiei romano-catolice: "Nu doar in ceea ce priveste aceasta propunere, ci in general, noi suntem pentru transparenta. Nu avem nimic de ascuns."
Proiectul ar urma sa fie dezbatut in Parlament in luna februarie.