Legea pentru scăderea numărului de cazuri de infecții intraspitalicești, votată în Parlament

15-12-2020 14:52


spital

Proiectul USR, inițiat de deputații Tudor Pop și Emanuel Ungureanu și senatorul Adrian Weiner, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, în unanimitate. 

 

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă cea mai importantă amenințare la adresa siguranței pacienților din spitale. Potrivit unui comunicat al USR-PLUS, legea rezolvă ”o problemă gravă ținută ascunsă”, aceea că o parte dintre pacienții români ies din spital mai bolnavi decât au intrat, iar raportările privind infecțiile nosocomiale din spitale lipsesc.

Problema infecțiilor nosocomiale este o problemă uriașă. 1.000 de români mor anual în spitalele românești din cauza infecțiilor intra-spitalicești. Decese în cea mai mare parte evitabile. În 2018 au fost raportate 20.000 de cazuri de infecții nosocomiale. Anul ăsta, puțin peste 2500, din care jumătate sunt cauzate de virusul Sars-Cov-2, atât în rândul personalului medical, cât și în rândul pacienților. Legea asta este o soluție. Legea este o rezolvare tehnică, pragmatică și fără culoare politică cu patru direcții de acțiune concentrate pe organizare, finanțare adecvată, infrastructură spitalicească și formarea și asigurarea personalului medical. Un pact pentru siguranța pacientului român în spitale.”, afirmă deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului arată că între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecții nosocomiale în spitalele din România, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, deoarece țara noastră raportează de 10 ori mai puține infecții decât în alte țări din UE, potrivit statisticilor europene.

”Legea este un mare pas înainte, înseamnă un moment istoric. Nu există zi în care presa să nu ceară cifrele cu infecțiile nosocomiale din spitale, mai ales acum în pandemie. Din punct de vedere tehnic, această lege trebuie coroborată cu schimbarea cadrelor de management. Adică managerii de spitale să fie încurajați să declare aceste probleme și să ofere soluții pentru rezolvarea lor.”, subliniază și deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate și familie.

Câteva dintre prevederile legii:

– Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea și îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităților sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească și boli infecțioase.

– Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duș și grup sanitar propriu.

– Organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secții de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM.

– Asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienți și vizitatori.

– Asigurarea condițiilor pentru derularea permanentă a activității laboratorului de microbiologie din spitale.

– Clarificarea rolului medicilor curanți, unităților medicale, direcțiilor de sănătate publică județene și Institutului Național de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

Inițiatorii acestei legi au creat și un site, unde se află mai multe detalii despre importanța proiectului: https://stopnosocomiale.ro/

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO