Legea lustratiei a fost ingropata definitiv de parlamentari
Legea lustratiei, prin care se dorea limitarea accesul in functii si demnitati publice pentru fostii demnitari comunisti,a devenit istorie. Adoptat tarziu,la 20 de ani de la revolutie si declarat imediat neconstitutional,actul pur si simplu nu mai exista.
Si asta pentru nici cei de la putere, nici cei din Opozitie nu s-au grabit sa rescrie textul in 45 de zile. 6 august a fost data limita pana la care trebuia refacuta legea lustratiei in acord cu decizia Curtii Constitutionale.
Politicienii au uitat, insa, subit de actul pe care in mai toate campaniile electorale il pomeneau ca fiind necesar.
"Vom vedea, vom analiza, poate in sesiunea ordinara care incepe in septembrie", a spus Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.
In absenta unui astfel de proiect de lege, primim o explicatie cel putin ciudata din partea celor de la putere.
"Nu reprezinta o maxima urgenta", a precizat Gheorghe Flutur, vicepresedinte PD-L.
Asa se face ca, in prezent, legea lustratiei a intrat in istorie. Si acolo risca sa ramana.
"Nu vom avea legea lustratiei pentru ca nu se doreste. Cei de la putere au clamat-o, dar au uitat acum de ea", a comentat Ludovic Orban, deputat PNL.
Si deputatul PSD, Mircea Dusa, crede ca "nu vom avea lege pentru ca nu poti condamna oamenii in ansamblu, ci individual".
Dupa aproape 21 de ani de la Revolutie, fostii lideri ai comunistilor sau cei din aparatul de opresiune de dinainte de '89 pot sta linistiti in functii publice. Si, cine stie poate, legea lustratiei va fi din nou interesanta la alegerile viitoare.