×

Legea Lustratiei a fost adoptata de Parlamentul Romaniei

Dupa 20 de ani de la Revolutie, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege care limiteaza accesul la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist.

Legea a fost votata prin apel nominal, iar in cazul acestui act normativ, Camera Deputatilor este forul decizional. Legea lustratiei a fost adoptata de Senat in aprilie 2006.

Legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Acestia nu pot candida si nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de Legea lustratiei.

Primii care s-au declarat impotriva acestui proiect al Legii lustratiei au fost parlamentarii PSD, care au anuntat ca nu vor vota pentru adoptare.

Citește și
Parlamentari
Parlamentul ar putea deveni parc de promenada

Deputatul PSD Mircea Lup a declarat ca acest document incalca multe articole din Constitutie referitoare la egalitatea de sanse, dreptul de a fi ales, dreptul la munca si Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor care interzice tratamente degradante.

"Este o lege discriminatorie, pentru ca ar fi trebuit sa inceapa cu presedintele Traian Basescu si cu Theodor Stolojan, care ar fi trebuit sa fie lustrati", a sustinut Mircea Lup. Drept pentru care, PSD va sesiza Curtea Constitutionala, precum si Comisia de la Venetia si Consiliul de Ministri al CE.

In schimb, deputatul PNL Mihaita Calimente i-a acuzat pe democrat-liberali de..ipocrizie.

"Am sa va spun de la inceput ca grupul parlamentar al PNL va vota aceasta lege pentru ca am avut si initiativa din 2005. Am sa intru in polemica cu aripa dreapta a FSN, cu floarea UASCR si UTC, care vine astazi sa ne dea lectii despre Legea lustratiei. Unii dintre domniile lor erau membri marcanti ai FSN cand ne-au distrus sediile PNTCD si PNL in '90. Unii din ei au dirijat trenurile, au dirijat treburile cu mineri la Bucuresti in timpul mineriadelor, astazi vin sa ne dea lectii de democratie si au tupeul sa fie initiatori ai Legii lustratiei, ei care ar trebui sa fie lustrati cu totii cred", a spus Calimente.

Bineinteles, membrii PDL nu s-au lasat mai prejos si au dat o replica pe masura, prin vocea Robertei Anastase.

"E foarte interesant un anumit lucru, faptul ca anumiti colegi, de la care recunosc ca nu m-as fi asteptat, astazi vin in plen si ne acuza de faptul ca a ajuns aceasta lege in plen, astazi. Domnule deputat, grupul parlamentar al PNL a avut presedintia acestei Camere prin Bogdan Olteanu si aceasta lege a fost tinuta intr-un sertar, si stim de ce, pentru ca ati tacut, ati lasat capul in jos si ati acceptat lesa pusa de PSD", a spus Anastase.

Deputatii PDL au anuntat ca vor vota acest proiect de lege, insa Mircea Toader a tinut sa precizeze ca nu trebuie blamati toti cei care au fost membri ai Partidului Comunist, deoarece pentru o cariera profesionala trebuia ca toti sa fie membri de partid, iar orice incercare de disidenta era pedepsita imediat.

La randul lor, deputatii UDMR au anuntat ca vor vota Legea lustratiei. "Dupa 20 de ani de la revolutie ne aruncam prosopul de la unul la celalalt", a spus Attila Korodi, aratand ca este mandru sa le spuna parintilor si bunicilor sai ca dupa 20 de ani se repara ceva.

 

 

Citeste și...
Parlamentul VIRTUAL al Romaniei: o idee S.F. sau un proiect genial?
Parlamentul VIRTUAL al Romaniei: o idee S.F. sau un proiect genial?

Cel care s-a gandit la asa ceva se numeste Varujan Pambuccian si este deputat. El a explicat pentru stirileprotv.ro de ce ar fi mai bine daca alesii poporului n-ar mai munci la Palatul Parlamentului, ci ar sta cuminti in birouri, conectati la camera web.

Parlamentul ar putea deveni parc de promenada
Parlamentul ar putea deveni parc de promenada

La Bucuresti o sa fie splendid de 1 Mai si ati putea merge la picnic, sub balcoanele senatorilor si deputatilor. Alesii vor sa farame barierele dintre ei si popor si se gandesc sa renunte la o parte din gardul care inconjoara Palatul Parlamentului.

Insulta in Parlamentul European:
Insulta in Parlamentul European: "Aveti carisma unei carpe de sters pe jos"

Cine spune ca dezbaterile din Parlamentul European sunt nesarate? In sedinta desfasurata miercuri dupa-amiaza la Bruxelles a plouat cu insulte si huiduieli.

Ultimele Știri
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator

Boris Johnosn şi-a anunţat, miercuri, demisia de la şefia partidului şi, implicit, din funcţia de premier.