România, fără buget în martie. Lupta se mută de la CCR în Parlament


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2019 20:16
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2019 18:57
Categorie: Stiri Politice
buget iohannis

Legea bugetului de stat a devenit un ping-pong politic. După ce CCR a respins solicitarea preşedintelui şi a declarat legea constituţională, Iohannis a numit-o "bugetul ruşinii naţionale" şi a anunţat că o retrimite în Parlament.

"Va fi obligat să-l promulge", i-au răspuns liderii PSD, dând de înţeles că nu vor ţine seama de argumentele sale.

Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat în repetate rânduri PSD pentru forma în care a adoptat legea bugetului de stat, dar Curtea Constituţională nu i-a dat dreptate. Cu unanimitate de voturi, magistraţii au respins obiecţiile preşedintelui. Câteva ore mai târziu, Iohannis a anunţat că foloseşte şi ultima modalitate de a contesta textul şi l-a retrimis Parlamentului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Cel mai slab guvern din istoria post-decembristă, un guvern PSD-ist al imposturii și incompetenței a croit un buget pe măsura sa. Bugetul e croit pe un scenariu fantezist, care pune în discuție respectarea tratatelor internaționale și a legislației în domeniu".

Deloc surprinşi, liderii PSD i-au transmis că-l vor adopta fără să ţină seama de vreuna dintre critici.

Florin Iordache, deputat PSD: "Ca să arătăm forța și capacitatea majorității, în cel mai scurt timp vom da un vot în Camerele reunite ale Parlamentului, astfel încât președintele să fie obligat să promulge bugetul".

Totuşi, Iohannis a marcat miercuri şi o victorie. Curtea Constituţională i-a dat dreptate în privinţa legii plafoanelor bugetare prin care se majorează de la 2,55% la 2,76% deficitul bugetar.

Textul a fost adoptat la propunerea lui Liviu Dragnea care spunea la acel moment că numai astfel se poate aplica iniţiativa PNL privind majorarea alocaţiilor.

Klaus Iohannis: "A fost adoptată cu încălcarea tuturor prevederilor constituţionale".

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Cum apare motivarea CCR în ce priveşte legea privind plafonarea, probabil că e vorba despre procedură sau de regulament, o vom adopta în procedura de urgenţă. Alocaţiile vor fi crescute în momentul în care Iohannis va promulga bugetul". 

După ce parlamentul adopta legea bugetului de stat, şeful statului nu mai are altă cale de atac şi trebuie să promulge textul în maximum 10 zile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

PSD îl atacă pe Iohannis pe Facebook după respingerea bugetului.
CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe 2019
CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe 2019
VIDEO PROTVPLUS.RO