Laszlo Tokes a DEMISIONAT din UDMR. Sustine ca e suparat pe pozitia Uniunii fata de Rosia Montana
Laszlo Tokes a reclamat, printre altele, pozitia permisiva a UDMR in ceea ce priveste investitia de la Rosia Montana. De asemenea, el s-a plans de comportamentul unor deputati ai Uniunii.
"Pentru mine a devenit o problema din ce in ce mai stanjenitoare sa raspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, intrebarilor unor colegi ingrijorati care doresc sa afle acum, totusi, ce se intampla in Romania. Nu prea pot sa spun nici ca firma canadiana ne-a cumparat ministrii...", a afirmat Laszlo Tokes intr-un comunicat de presa.
El mai spune ca unul dintre motivele pentru care Romania, care a aderat in 2007 la Uniunea Europeana, nu a fost nici acum acceptata in Spatiul Schengen este "coruptia atotcuprinzatoare".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este o situatie inacceptabila nu doar pentru mine, ci si pentru intreaga noastra comunitate maghiara din Transilvania, rusinata de comportamentul unor deputati UDMR care depun toate eforturile pentru a zadarnici activitatea Agentiei Nationale de Integritate de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie", mai spune Laszlo Tokes.
El mai arata ca nu a fost de acord niciodata cu participarea UDMR la guvernare neconditionat, "doar de dragul puterii".
"Motivati de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastra de stat maghiara, au preschimbat dezideratul autonomiei in posturi de directori si prefecti si sunt pregatiti sa dea, pe bani marunti, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atata timp, poarta o buna parte din responsabilitate pentru falimentarea tarii, iar nota de plata au lasat-o in carca poporului: in loc de creare de locuri de munca am primit masuri de austeritate si doar un imprumut extern de peste 30 de miliarde de euro mentine Romania pe linia de plutire", mai sustine europarlamentarul.
Totodata, el respinge practica UDMR "bazata pe interese obscure de partid, de excludere si de dezbinare a comunitatii maghiare din Romania".
"Dupa ce a pus mana pe toate fondurile publice destinate comunitatii si apoi le-a distribuit aproape in exclusivitate pentru finantarea propriilor interese, in 2012 UDMR a ajuns sa puna arbitrar monopol partinic si pe sarbatorile noastre nationale, pe statuile noastre si pe locurile noastre simbolice. Am convingerea ca nu maghiarii din Transilvania exista datorita UDMR, ci fix invers: atat partidele noastre maghiare din Transilvania, cat si demnitarii lor alesi trebuie sa slujeasca intotdeauna intreaga comunitate", adauga europarlamentarul Laszlo Tokes.
Tokes Laszlo, episcop reformat de Piatra Craiului, a fost unul dintre initiatorii revolutiei din decembrie 1989 de la Timisoara. Dupa revolutie, in anul 1990, a facut parte pentru scurt timp din Frontul Salvarii Nationale si si-a inceput activitatea politica in calitate de membru al UDMR. In 1990 a fost ales presedinte de onoare al UDMR, post detinut pana in 2003, cand a devenit presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT).
La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, Tokes a candidat ca independent si a fost ales eurodeputat, iar in 2009 a candidat pe primul loc pe lista comuna a UDMR si CNMT, numita "Lista Solidaritatii" pentru Parlamentul European, fiind ales eurodeputat. El a fost ales apoi vicepresedinte al PE.
Tokes este unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai autonomiei Tinutului Secuiesc si s-a evidentiat prin discursuri radicale, intrand in contradictie cu politica moderata a UDMR pe aceasta tema. "O microregiune de talia Kosovo este si Secuimea. Kosovo si-a dobandit independenta, de ce nu ar putea si Secuimea sa aiba autonomie? Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", arata Tokes in 2010 la Universitatea de Vara "Tusvanyos”.
Intr-un alt discurs, acesta spunea ca sustine "dezideratul pentru autonomia maghiarilor din Romania, inclusiv autonomie teritoriala pentru secuime". Tokes a primit, in anul 1999, Marea Cruce a Ordinului Republicii Ungare.
Cititi si: