Tokes: "Puterea romaneaca sa ceara iertare maghiarilor pentru epocile post-Trianon si post-comunism"

Dată publicare: 24-07-2011 11:16
Dată actualizare: 19-05-2012 01:44


Laszlo Tokes

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat ca "puterea romaneasca" trebuie sa ceara iertare pentru "pacatele" pe care le-au suferit maghiarii "in epocile post-Trianon si post-comunism".

"Cerem romanilor sa ne asezam la aceeasi masa, natiune cu natiune, nu majoritate cu minoritate, si daca raportul Tismaneanu ataca, cere iertare victimelor comuniste, inclusiv victimelor maghiari, atunci indreptatit cerem ca si puterea romaneasca dintotdeauna sa ceara iertare maghiarilor pentru pacatele pe care le-am suferit in epocile post-Trianon si post-comunism. Daca am pierdut teren, atunci cerem in schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitata si orice forma de autonomie la nivelul Transilvaniei, in Partium si in Tinutul Secuiesc", a spus Laszlo Tokes, citat de Mediafax.

Tokes, care este si liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania a vorbit, sambata, si despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania, a carui inregistrare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti.

"Tribunalul din Bucuresti a refuzat inregistrarea PPMT pe motiv ca nu isi propune promovarea intereselor nationale, ci ale unei comunitati, adica nu reunoaste personalitatea juridica pentru ca nu reprezinta interesele nationale, ci doar ale comunitatii maghiare. Asta inseamna ca vointa politica a maghiarilor nu face parte din vointa natiunii romane", a afirmat Tokes.

Extrapoland, el a spus ca asta ar inseamna ca maghiarii sunt buni romani doar atunci cand vor deservi interesul national si nu al comunitatilor, adaugand ca acest argument este unul "grav discriminativ, exclusivist, antidemocratic si absurd".

Tokes a criticat si UDMR, despre a spus ca ii ataca pe reprezentantii CNMT, afirmand ca submineaza unitatea maghiarilor si ca lezeaza interesele nationale.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO