Iohannis va participa la doua summit-uri internationale pe tema migratiei. Care e pozitia Romaniei in problema refugiatilor

Ultima actualizare: 14-11-2015 00:30

Uniunea Europeana cauta solutii pentru problema migrantilor la un summit extraordinar desfasurat in Malta. Presedintele Klaus Iohannis va reprezenta Romania la acest summit.

Liderii Uniunii negociaza cu reprezentanti din 35 de tari africane, carora le ofera aproape doua miliarde de euro in ajutoare financiare, doar ca sa controleze exodul. Totul in conditiile in care statisticile arata ca 1, 2 milioane de imigranti au traversat deja Mediterana si Marea Egee. Ca un preambul sumbru, a venit si vestea unui nou naufragiu.

Declaratia presedintelui:

- Astazi si maine sunt convocate doua intalniri internationale importante. Prima este un summit intre Uniunea Europeana si tari din Africa, iar a doua intalnire este un Consiliu European Extraordinar. Ambele intalniri se vor desfasura in Malta. Voi participa la ambele intalniri.

- Prima, summitul Uniunii Europene cu tari din Africa, ii reuneste pe toti reprezentantii tarilor din Uniune si un numar foarte mare de lideri de state si de guverne din Africa. Scopul acestei intalniri este de a gasi cele mai bune cai pentru a opri migratia pe asa-numita ruta sudica, care de obicei ajunge, prin Italia, in Europa. Este evident ca aici avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru tarile africane pentru a fi in situatia sa controlam si sa ingradim aceasta migratie.

- A doua intalnire, Consiliul European Extraordinar, va avea ca si tema centrala tot migratia, insa ne vom concentra mai degraba pe o abordare generala. Dupa intalnirile pe care le-am avut in ultimele luni de zile s-a vazut ca este inca nevoie de foarte multa coordonare pentru a progresa intr-un control eficient al fluxului de refugiati. Vom discuta, cu siguranta, despre intarirea controlului la granitele exterioare ale Uniunii Europene, despre gestionarea fluxurilor de refugiati si, cu siguranta, vom discuta si despre asa-numitele hot spoturi, locurile unde vor fi primiti si inregistrati refugiatii.

- Pozitia Romaniei, pe care o voi prezenta atat la Summit, cat si Consiliul European exraordinar este pozitia deja binecunoscuta, nu avem motive sa schimbam aceasta pozitie. Daca ar fi sa rezum foarte pe scurt: Romania este solidara cu celelalte state membre din Uniunea Europeana si doreste, impreuna cu acestea, sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiati. Romania are un control riguros la propriile granite si nu au aparut nici un fel de probleme specifice la noi in tara. Romania este implicata in foarte multe actiuni europene si internationale care vizeaza acest fenomen, suntem foarte implicati in agentia Frontex, suntem parte si suntem implicati si in alte actiuni organizate atat la nivel european, cat si la nivel international, de exemplu prin ONU.

- Romania este de parere ca e nevoie de o colaborare stransa atat cu tarile de origine, cat si cu tarile de tranzit pentru a controla fluxul de refugiati. Pentru tarile de origine este nevoie, de obicei, de masuri de sprijin si de pacificare; pentru tarile de tranzit este nevoie de o colaborare intensa pentru a le ajuta sa gestioneze la randul lor si sa ingradeasca fluxul de refugiati. Romania este de acord sa se implice in toate aceste masuri. De asemenea, suntem de parere ca trebuie intarite granitele exterioare ale Uniunii Europene si aici nu vorbesc despre granitele noastre, care functioneaza foarte bine, ci de alte granite pe unde intra fluxul in Europa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO