Calcule pentru majoritatea din Parlament care sa-i voteze Cabinetul lui Ciolos. Planurile pentru urmatoarele 10 zile

×
Codul embed a fost copiat

Dincolo de componenta Cabinetului si de programul de guvernare, premierul desemnat in marti seara, Dacian Ciolos, va trebui sa isi asigure si o majoritate in Parlament, care sa-i voteze noul Executiv.

Ciolos are la dispozitie zece zile sa negocieze cu partidele politice, o misiune nu tocmai usoara cata vreme ministrii vor fi independenti, iar partidele nu pot face nominalizari. Pana in prezent, PNL, UDMR si UNPR-ul lui Gabriel Oprea au anuntat ca vor vota in favoarea unui Cabinet "Ciolos". PSD in schimb a anuntat ca se mai gandeste.

Inca din primul moment al desemnarii ca premier, Dacian Ciolos a transmis tuturor partidelor ca vrea o sustinere cat mai larga in Parlament pentru Guvernul de tehnocrati.

Dacian Ciolos, prim-ministrul desemnat: "Parlamentul va decide sa dea mandat acestui guvern. Voi lucra cu Parlamentul, cu grupurile politice din parlament, chiar daca vom face un guvern de tehniocrati".

De altfel, in timpul consultarilor de la Cotroceni si presedintele Klaus Iohannis le-a cerut tuturor sa sprijine instalarea unui Cabinet de tehnocrati, cu un premier independent.

Citește și
iohannis - ciolos
Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul: "Trecem printr-o perioada cheie pentru societate"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Partidele au inteles imediat, care este miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna".

Din acest moment, incep calculele si negocierile politice pentru asigurarea sustinerii in Parlament. PNL, UDMR, UNPR, dar si reprezentantii minoritatilor nationale au anuntat ca sustin orice varianta propune seful statului.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL: "Varianta unui cabinet tehnocrat, unui prim-ministru tehnocrat. Este o varianta cu care PNL evident este de acord."

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Este o solutie acceptabila, o solutie buna. Vom asuma si responsabilitatea politica de a sustine un guvern tehnocrat cand vom vedea ce contine programul noului guvern."

Gabriel Oprea, presedintele UNPR: "Noi vom merge cu propunerea presedintelui Iohannis. Sustinem un guvern de ministri competenti, tehnocrati".

In schimb, social-democratii care a caror propunere de premier - Liviu Voinea - a fost respinsa de Klaus Iohannis, au anuntat ca se mai gandesc daca il sustin pe Ciolos.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Vedem ce echipa si luam decizia. Nu pot spune ca votam. Avem decat un nume, decat un chip. Am vazut ca are sustinere: PNL, UDMR si UNPR."

Si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat, imediat dupa discutia cu seful statului, ca ar fi preferat un guvern de politicieni, nu de tehnocrati. Asadar, in cazul in care PSD si ALDE vor decide sa nu sustina in Parlament Cabinetul de independenti al lui Ciolos, Guvernul ar putea trece totusi, dar la limita.

Concret, pentru ca Executivul sa fie investit, va fi nevoie de cel putin 274 de voturi din totalul celor 547 de senatori si deputati. PNL, UNP, UDMR si deputatii minoritatilor nationale ar putea asigura 279 de voturi pentru Cabinetul Ciolos, cu cinci mai multe decat minimum necesar.

Exista insa si varianta ca PSD sa voteze in favoarea lui Ciolos, iar in aceste conditii premierul desemnat nu va mai avea nicio emotie in Parlament.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un "Guvern de salvare nationala"

Dacian Ciolos a fost desemnat premier de catre presedintele Klaus Iohannis.

Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul:
Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul: "Trecem printr-o perioada cheie pentru societate"

Previziunile presei s-au adeverit. Fostul Comisar European Dacian Ciolos este alegerea lui Klaus Iohannis pentru functia de premier al Romaniei.

Ponta, la ICCJ in dosarul Turceni-Rovinari.
Ponta, la ICCJ in dosarul Turceni-Rovinari. "Nu fac nicio declaratie, am venit in calitate de persoana privata"

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.