Consultari la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a anuntat promulgarea a doua noi legi pana la jumatatea lunii mai
Presedintele Klaus Iohannis a inceput, luni, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultari cu partidele, pe tema reformei electorale si a stadiului in care se afla acest pachet de legi in Parlament.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cititi in acest articol:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
-► Klaus Iohannis, declaratie de presa dupa consultarile de la Cotroceni
-► Copresedintele PNL Vasile Blaga: Ne-am indeplinit promisiunile de la prima intalnire!
-► Vicepresedintele PNL Ludovic Orban: Se coc diferite proiecte care urmaresc de fapt sa fie impiedicata savarsirea justitiei!
-► Victor Ponta: E important sa stim daca mai putem sa facem in acest an revizuirea Constitutiei
-► Calin Popescu Tariceanu s-a suparat pentru ca PLR nu a fost invitat la discutii
Conform Administratiei Prezidentiala, discutiile au vizat "stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor". De asemenea, pe agenda intalnirilor s-au mai aflat "discutii referitoare la procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului, precum si alte teme de interes public".
Cronologia evenimentelor:
ora 19.00 - Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, dupa consultarile de la Cotroceni:
- Este un nou pas facut spre un alt fel de politica, o politica a normalitatii. Urmatorul pas este ca aceste proiecte sa se concretizeze. In urma discutiilor de azi am impresia ca suntem pe drumul cel bun. Sunt teme care au progresat, dar sunt si teme sensibile, ca votul pentru diaspora, care nu au facut mari progrese;
- O prima concluzie, exista un acord pe trei mari chestiuni. Pana la jumatate lunii mai sa fie adoptate si trimise spre promulgare legea alegerilor locale si a finantarii partidelor. In privinta celei din urma, repet, nu promulg legi care incalca principii constitutionale sau lacune juridice. Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta. Stim foarte bine ca in ultimii 25 de ani legislatia prost facuta a dus la stagnare si ineficienta. Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari;
- A doua zona de acord se refera la legislatia pentru alegerile parlamentare. Toata partidele s-au declarat de acord sa finalizeze legislatia in aceasta sesiune;
- Al treilea punct este votul pentru diaspora si votul prin corespondenta. Toate partidele au spus ca exista vointa si ca un proiect de lege pe aceasta tema va exista in timp util;
- Am vazut ca legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pusa in acord cu Constitutia, lucru exceptional. Pararea mea, mai bine tarziu decat niciodata. In acelasi timp am sesizat ca acest prilej nu a fost folosit pentru transparentizarea procesului de dezbatere a cererilor justitiei de retinere a parlamentarilor.
- Am aflat ca legea alegerilor locale a trecut azi cu bine in Senat, e un semn bun ca daca se doreste chestiunile se pot rezolva;
- Despre pensiile speciale: Dupa stiinta mea nu s-au lamurit nici parlamentarii, haideti sa asteptam rezultatul din Parlament;
- Despre stadiul in care se afla strategia nationala de aparare: In stadiu de elaborare. Vreau sa prezint aceasta strategie inainte de terminarea sesiunii parlamentare;
- Despre cei care spun ca Iohannis este "presedintele care tace": Astazi nu prea am tacut. Presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune. In cazul nefericit al romanului rapit am fost in fiecare zi in contact fie cu ministrul de Externe fie cu celula de criza. Nu trebuie sa ies eu la microfon sa spun ce sa faca oamenii, ei stiu foarte bine ce e de facut. Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment;
- Despre termenul util pentru adoptarea votului prin corespondnta: Cu cel putin un an inainte de alegerile parlamentare. Optim ar fi in aceasta sesiune, dar cel tarziu pana cu un an inainte de alegeri, undeva pana la mijlocul toamnei. Eu mi-am exprimat ingrijorarea ca nu s-a facut aproape nimic in aceasta zona si am promisiunea tuturor ca se vor ocupa de aceasta chestiune. Sper sa fie asa si astept rezultatele.
ora 18:50 Consultarile de la Palatul Cotroceni s-au incheiat. Urmeaza ca la ora 19.00, presedintele Klaus Iohannis sa sustina o declaratie de presa.
ora 12.35 Sinteza declaratiilor presedintelui UNPR Gabriel Oprea:
- Am avut astazi o intalnire foarte buna cu domnul presedinte Iohannis, in care noi, UNPR-ul, prin exemple concrete, am aratat ceea ce am facut pentru legile electorale, dar si pentru buna functionare a justitiei. Am constatat, as putea spune cu bucurie, ca domnul presedinte Iohannis respecta litera si spiritul Constitutiei, ca este un adevarat partener cu partidele politice. Noi, UNPR-ul, vrem sa imbunatatim acest parteneriat si chiar sa-l consolidam. In ceea ce priveste legile electorale, cererile care vin in Parlamentul Romaniei din partea justitiei, UNPR-ul se declara ca trebuie schimbat cat mai urgent actualul Cod Electoral si, bineinteles, proceduri clare, legale, pentru ca justitia sa nu fie obstructionata in Parlamentul Romaniei.
Pe de alta parte vreau sa va mai spun ceva, cred eu, important. Consensul presupune intotdeauna cooperare. Consensul presupune uneori chiar si compromisuri, atat pentru putere, cat si pentru opozitie. Aici nu exista premianti sau repetenti cand vorbim de consensul Romaniei. Cu alte cuvinte UNPR-ul intelege in mod constructiv, partea sa de responsabilitate, in ceea ce priveste consensul national, dar asteapta si de la celelalte partide politice sa-si asume aceasta responsabilitate."
ora 11.35 Sinteza declaratiilor co-presedintelui PNL Vasile Blaga:
- "I-am transmis domnului presedinte ca ne-am indeplinit promisiunile de la prima intalnire, iar Senatul poate adopta prima lege din pachet, cea a finantarii.A doua lege care poate fi vitata de Senat saptamana aceasta, ca si prima Camera sesizata, este Legea alegerilor locale. O lege mai buna trebuie. Dintre doua rele acceptam varianta alegerii de catre consilierii judeteni. A treia lege este cea a partidelor politice, este trimisa in Senat, niciun senator n-a depus niciun amendament, deci este cale libera spre adoptare.
In ce priveste alegerile din diapora, cred ca saptamana viitoare o pot aborda, noi suntem adeptii sistemului alternativ. Oamenii pot vota ca si pana acuma in sectii, dar sa fie organizate de Autoritata Electorala Permanenta.
Legea alegerilor generale. Am inteles ca AEP, pentru ca e singura lege unde nu a fost un membru al PNL, si acest proiect de lege poate sa ajunga in aceasta sesiune in fata Camerei Deputatilor si Senatului. Trebuie sa finalizam acest pachet al legilor electorale in aceasta sesiune.."
Sinteza declaratiilor vicepresedintelui PNL Ludovic Orban:
- A doua tema abordata a fost pozitia Parlamentului fata de solicitarilor ministrului Justitiei si a procurorului general al Romaniei de incepere a urmarilor penale fata de parlamentari. Pozitia PNL este de sustinere a acestor solicitari. Opinia publica sa stie cine sutine demersurile justitiei. Am semnalat faptul ca se mentine la coalitia guvernamentala o pozitie de obstructionare a justitiei, care afecteaza grav imaginea Romaniei.Aceasta atitudine a PSD este foarte clara, am sa dau un singur exemplu. Presedintele PSD, desi este deputat, nu a participat la niciun vot solicitat de ministrul Justitiei sau de procurorul general, de exemplu in cazul Udrea. Se coc diferite proiecte care urmaresc de fapt sa fie impiedicata savarsirea justitiei.
Vasile Blaga: "Cred ca ar fi foarte corect ca aceasta finantare prin banca sa fie singura acceptata".
ora 10.45 Victor Ponta a iesit de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis si face declaratii de presa:
- "Ne vom prezenta intotdeauna la consultari, cu toate bunele intentii si cred ca Romania avea nevoie dupa ani de zile in care nu exista niciun fel de dialog, niciun fel de exercitare a rolului constitional al presedintelui de mediere intre puterile statului, avea nevoie de normalitate. Suntem intr-o normalitate la care dorim sa participam si la care vom coopera.Referitor la punctele concrete aflate pe ordinea de zi a discutiilor, vreau sa trec foarte rapid prin ele. Legea finantarii partidelor. Punctele solicitate de presedinte sunt perfect sustenabile si vom vota in asa fel incat solicitarile si observatiile, modificarile transmise sa fie adoptate, sa avem legea finantarii partidelor o lege care sa asigure pentru campaniile electorale viitoare transparenta. Sa asigure responsabilitate si un mod cat mai echilibrat de finantare a partidelor."
- "Deci toate solicitarile, inclusiv cele referitoare la orice fel de finantare sa fie facute nu prin numerar, ci prin banca, cu atat mai mult cu cat intra in vigoare si noua lege privind toate tranzactiile in general, in numerar. O sustinem.
Referitor la legea alegerilor locale, pe baza acordurilor intre toate partidele parlamentare vom vota, si sper ca pana pe 15 mai sa fie transmisa spre promulgare legea prin care primarii sunt alesi din primul tur. Consiliile judetene se aleg, iar din cadrul consiliului general in mod indirect se alege presedintele consiliului judetean.
La legea alegerilor parlamentare, sistemul proportional, in asa fel incat fiecare partid sa-si asume candidatii si sa incercam sa avem o mai buna profesionalizare si performanta a membrilor Parlamentului. Evident, cu o reducere semnificativa a numarului de parlamentari, conform normei impusa chiar de presedintele comisiei, domnul Voicu. Pentru asigurarea votului cetatenilor din afara tarii, atata timp cat solicitarile noastre, si anume organizarea alegerilor si in afara tarii de catre Autoritatea Electorala Permanenta, nu de catre guvern, si organizarea acestor alegeri pe baza inscrierii cetatenilor romani, intr-un termen de 6 luni inainte de alegeri, este o propunere pe care o sustinem."
Despre revizuirea Constitutiei:
- "Am ridicat o problema presedintelui si i-am solicitat sprijinul macar pentru a ne clarifica. Faptul ca la pachet cu modificarea legilor electorale era in discutie o revizuire a Constitutiei. Din pacate, colegii de la PNL nu au nicio pozitie in acest moment, nu au luat o decizie politica daca mai sustin sau nu acest lucru si e important sa stim daca mai putem sa facem in acest an revizuirea Constitutiei sau daca e un proiect pe care PNL nu-l mai considera de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greseala, pentru ca e nevoie de modificari constitutionale".
- "Sa ramana textele considerate acceptabile de catre Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala si sa trecem prin cele doua Camere si dupa aceea prin referendum".
- "Trebuie luata o decizie politica daca mai sustin sau nu acest lucru, e important sa stim daca mai putem face in acest an revizuirea Constitutiei sau daca este un proiect pe care PNL nu il mai considera de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greseala, pentru ca e nevoie de modificari constitutionale".
- "Mai trebuie practic sa facem pasul urmator, adica sa ramana textele considerate acceptabile de catre Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala si sa trecem prin cele doua Camere si, dupa aceea, prin referendum".
Programul consultarilor a inceput la ora 10.00, cand vor intra la discutii reprezentantii Partidul Social Democrat, la ora 11.00 au intrat cei ai Partidul National Liberal, iar la ora 12.00 a fost programata Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.La ora 15.00, seful statului a avut consultari cu Partidul Conservator, la ora 16.00 cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale.
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca mandatul social-democratilor la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni va viza "reforma electorala”, un sistem care sa asigure la alegeri votul tuturor cetatenilor "din afara tarii si din tara”.
Calin Popescu Tariceanu s-a suparat pentru ca nu a fost invitat
Presedintele Partidului Liberal Reformator (PLR), Calin Popescu Tariceanu, regreta ca partidul sau nu se afla pe lista celor invitate la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis pentru consultari. El arata, intr-un comunicat, ca regretul sau este amplificat de faptul ca parlamentarii PLR isi fac datoria in cadrul Legislativului pentru a asigura o stabilitate politica actualului Cabinet, ministrii PLR contribuie in mod semnificativ la activitatea Guvernului, iar activitatea politica a PLR in cadrul coalitiei de guvernare a impulsionat adoptarea recenta unor masuri de origine liberala stimulative pentru economia nationala, printre care noul Cod Fiscal si reducerea TVA de la 1 iunie."Cererea de schimbare a numelui partidului, pe care am inaintat-o instantei competente, a fost admisa, ceea ce ne confera atributul de legalitate. Este adevarat ca PLR nu a participat la alegerile din 2012 si aceasta imprejurare ar putea fi invocata pentru neinvitarea partidului la consultarile de la Cotroceni, datorita unei presupuse lipse de legitimitate a parlamentarilor PLR, sau chiar a partidului in intregul sau. Am contrazis si in trecut aceasta teza, o contrazic si in prezent. PLR, parlamentarii si membri sai au o legitimitate indiscutabila conferita de electorat, care a votat in 2012 listele USL si a respins de o maniera categorica PDL-ul lui Basescu, camuflat azi sub denumirea de noul PNL. PNL a fost votat in 2012 asa cum s-a prezentat atunci, in campania electorala, si nu cum s-a transformat peste noapte, fara niciun fel de consultare a electoratului sau, intr-un partid in care mostenirea comportamentala si de cadre a lui Traian Basescu este vizibila pentru oricine", afirma Tariceanu.
El incheie spunand ca apreciaza si astazi ca fiind valabil sloganul lui Klaus Iohannis din campania pentru alegerile prezidentiale, ”Punct si de la capat”, ca are convingerea ca, dupa ce a demisionat de la conducerea PNL, presedintele tarii se va situa deasupra oricarui partizanat politic, conform literei si spiritului Constitutiei, si il asigura pe Iohannis ca PLR doreste sa participe si sa contribuie efectiv si nemijlocit la restabilirea dialogului inter-institutional, a increderii si prestigiului in institutiile statului, "grav afectate de practicile regimului Basescu".
De asemenea, pe agenda intalnirilor se vor mai afla "discutii referitoare la procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului, precum si alte teme de interes public".
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, PSD, PNL, Cotroceni, UDMR, partide, consultari,
Dată publicare:
20-04-2015 19:19