Klaus Iohannis: ”În negocierile pentru funcțiile de la Bruxelles, toate statele trebuie să se simtă implicate”
”În negocierile pentru funcțiile de la Bruxelles, toate statele trebuie să se simtă implicate”. A spus-o președintele Klaus Iohannis, într-un discurs apăsat despre modul în care ar trebui împărțite pozițiile cheie din instituțiile europene.
Declarația vine în contextul în care, în spatele ușilor închise, șeful statului s-ar fi arătat interesat să preia un post la Bruxelles, în condițiile în care intenția sa de a candida la șefia NATO a rămas fără susținere politică.
Într-o declarație de presă susținută după primirea președintelui Italiei, Sergio Matarella, Klaus Iohannis a susținut că statele din Europa de est ar trebui să primească funcții cheie în instituțiile de la Bruxelles.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Klaus Iohannis, președintele României: ”Trebuie negociat astfel incat toate statele sa se simta implicate, responsabilitate si servite in functie de interesul national. Nu e posibil ca vreun stat mebru sa fie ignorat, marginalizat sau neimplicat in aceste negocieri. Si daca asa s-ar fi intamplat, trebuie corectat, institutiile europene trebuie conduse de persoane alese corect, cum se spune la noi sa fie curati ca lacrima”.
Cea mai recentă discuție despre modul în care sunt împărțite funcțiile cheie din instituțiile europene a avut loc la începutul săptămânii. Liderii statelor membre nu ar fi ajuns însă la un consens.
Pentru principalele funcții de la Bruxelles au fost deja avansate mai multe nume.
La începutul anului, surse politice îl indicau pe președintele Klaus Iohannis ca posibil viitor președinte al consiliului european sau înalt reprezentant pentru politică externă.
Între timp, însă, șeful statului a declarat că, după ce își termină mandatul, vrea să devină șef al NATO.
Anunțul a fost surprinzator în condițiile în care marile puteri, în frunte cu Statele Unite, Germania și Marea Britanie au precizat că-l susțin pe premierul Olandei.