Răsturnare de situație în cursa pentru șefia NATO. Ungaria i-a întors spatele lui Iohannis și mizează pe Rutte
Ungaria s-a răzgândit în privința olandezului Mark Rutte și a ales să îl susțină în cursa pentru funcția de secretar general al NATO.
Ungaria a renunțat să se mai opună candidaturii premierului olandez Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, au anunțat marți posturile olandeze NOS și RTL, citând persoane familiare cu acest subiect. Schimbarea are loc după o întâlnire între Rutte și omologul său ungar Viktor Orban în marja summitului liderilor UE de la Bruxelles.
Anterior, Ungaria a cerut scuze de la Rutte pentru comentariile sale critice la adresa Ungariei și asigurări că Ungaria nu va fi obligată să finanțeze sau să trimită personal în Ucraina. Această din urmă condiție a fost abordată săptămâna trecută de actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.
Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au susținut candidatura lui Rutte, iar Turcia a susținut-o și ea. Acum, doar România și Slovacia mai trebuie să aprobe nominalizarea lui Rutte, informează agenția de presă Baha.
Ungaria anunțase că sprijină România în cursa pentru șefia NATO
Recent, Viktor Orban a declarat că Ungaria sprijină România în cursa pentru șefia NATO și îl compară pe contracandidatul olandez Mark Rutte al lui Klaus Iohannis cu Stalin. Orban spune că Ungaria vrea un acord special cu viitorul secretar general al Alianței.
Ungaria sprijină România, care îşi prezintă propriul candidat în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO, a declarat prim-ministrul Viktor Orbán, preşedintele Fidesz, într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner și preluat de Hirado.
Pentru Orban, poziționarea Budapestei împotriva celuilalt candidat, olandezul Mark Rutte, reprezintă o chestiune de onoare. De asemenea, premierul maghiar l-a comparat pe omologul său olandez cu Stalin.
”Ungaria are o solicitare într-o problemă de onoare împotriva celuilalt candidat, Mark Rutte, care, în trecut, în calitate de prim-ministru al Olandei, a vorbit despre excluderea ungurilor din UE şi despre îngenunchierea Ungariei, folosind o retorică similară cu cea a ocupanţilor germani şi a lui Stalin.
El trebuie să facă ceva cu această situaţie, el cere încrederea Ungariei pentru o astfel de poziţie, aşa că este de aşteptat să vină cu o declaraţie privind acest subiect”, a afirmat Viktor Orban.
Luna trecută, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, afirma, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO.
El afirma că Budapesta nu îl susține pe Mark Rutte în acest demers din cauza declaraţiilor acestuia la adresa Ungariei şi se bucură că există un candidat la această funcţie din regiunea de Est a Europei.
"În ceea ce priveşte poziţia de Secretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est (...). În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie (...). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru", a declarat Peter Szijjarto.
Sursa: Baha.com / Agepres
Etichete: NATO, Ungaria, klaus iohannis, mark rutte,
Dată publicare:
18-06-2024 12:16