Klaus Iohannis, despre raportul MCV: Este nevoie de continuarea eforturilor pentru combaterea coruptiei

28-01-2015 15:10

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, referitor la raportul MCV, ca ia act de observatiile critice formulate, privind reticenta Parlamentului de a aplica decizie ale CC sau utilizarea excesiva a Ordonantelor.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Iohannis ”saluta faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arata ca progresele identificate de Comisia Europeana in raportul precent s-au consolidat semnificativ”.

In comunicat se mentioneaza ca presedintele Klaus Iohannis ”ia nota de observatiile critice formulate in raport, printre care cele referitoare la reticenta din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curtii Constitutionale, la utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta, la respingerea de catre Parlament a unor cereri de ridicare a imunitatii pentru parlamentari, fara criterii obiective in acest sens, la lipsa unor reguli clare care sa asigure aplicarea rapida a prevederilor constitutionale privind suspendarea ministrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnari de coruptie, la expunerea la coruptie si conflicte de interese a procedurilor de achizitii publice”.

De asemenea, Klaus Iohannis noteaza recomandarile Comisiei Europene menite sa asigure consolidarea procesului de reforma si considera ca este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evolutia ireversibila a reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, in primul rand in beneficiul societatii romanesti si al cetatenilor romani.

”Garantarea statului de drept, a independentei justitiei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului domnului Presedinte Klaus Iohannis”, mai transmite presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, presedintele Romaniei ia nota de faptul ca acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, progresele tarii noastre in indeplinirea obiectivelor MCV inscriindu-se "pe o linie evident ascendent”. In plus presedinte Klaus Iohannis ”considera ca prin concluziile raportului se evidentiaza faptul ca obiectivele majore ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt, in mare masura, asumate la nivelul societatii romanesti, iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate”.

Presedintele Romaniei saluta concluziile raportului care arata ca activitatea principalelor institutii judiciare si de integritate in combaterea coruptiei a inregistrat o dinamica impresionanta si a generat o incredere sporita a publicului in justitie”, se mentioneaza in comunicat.

Presedintele Iohannis apreciaza constatarile facute de Comisia Europeana cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar romanesc si cu privire la vointa de a proteja independenta justitiei intr-o maniera mai consistenta.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul MCV privind Romania.

Raportul evalueaza progresele recente realizate de Romania, evidentiind o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut "o dinamica remarcabila", se arata in raport. Totodata, documentul precizeaza ca persista "un sentiment clar ca progresele realizate trebuie consolidate si construite pe baze si mai sigure".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO